Зареєструвались три тисячі: як у Рівному працює хаб для переселенців з Луганщини

Зареєструвались три тисячі: як у Рівному працює хаб для переселенців з Луганщини

Зареєструвались три тисячі: як у Рівному працює хаб для переселенців з Луганщини
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному військова адміністрація, яка переїхала з Кремінної, організувала хаб, куди за допомогою можуть звертатися переселенці з Луганщини. Тут вони можуть отримати гуманітарні набори, юридичну та медичну консультації.

Посадовець Олександр Дунець евакуювався зі своїми 14-ма колегами з Кремінної до Рівного ще у квітні 2022 року.

"Куди евакуюватися — було незрозуміло, але рівненські волонтери найбільше надавали допомогу для наших мешканців Кремінної. Поки вони їхали сюди, вже було винайнято приміщення. До повної окупації я продовжував ще виконувати завдання на території громади, займалися евакуацією людей в напрямку Рівного, — каже в.о. начальника Кремінської міської військової адміністрації Олександр Дунець.

Переїхавши до Рівного, працівники адміністрації вирішили організувати хаб, куди б за допомогою могли звертатися переселенці з Луганщини. Зокрема, і й для отримання гуманітарних наборів.

Як у Рівному працює хаб для переселенців з Луганщини
Фото: Суспільне Рівне

"Продуктові набори ми отримуємо від Луганської обласної військової адміністрації або з центральних складів. Привозять залізницею чи авто. Ці набори отримуємо ми як структурний підрозділ Луганської ОВА. Видають гуманітарні набори тим, які зареєстровані за хабом", — додає Олександр Дунець.

У пакеті з харчами — олія, горох, цукор, макарони та сухе молоко.

Як у Рівному працює хаб для переселенців з Луганщини
Фото: Суспільне Рівне

"Допомогу ми видаємо раз на місяць. В нас є група, куди ми кидаємо запрошення і люди приходять", — каже посадовець.

Загалом, у хабі зареєструвалося орієнтовно три тисячі переселенців з Луганської області. Всі вони мають можливість отримати юридичну та медичну консультації. Крім того, сюди приходять представники соцзахисту, служби у справах дітей, центру зайнятості, спеціаліст із житлово-комунальних питань та інші.

Представники ЦНАПу у хабі надають три послуги, каже начальниця ЦНАПу Олена Крестененко:

"Четверту ми запровадили буквально тиждень тому. Це — зруйноване майно. Звертаємо увагу на те, щоб вносити повідомлення через Дію. І таким чином допомагати людям, які не можуть самі зробити це в реєстрі. І основні — витяг з тергромади, довідка про склад сім'ї, довідка про фактичне місце реєстрації".

Нині працівники Кремінської адміністрації очікують на деокупацію рідного міста та вже склали план, що робитимуть першочергово, коли повернуться додому.

"Через річку Красна, яка проходить через Кремінну, зруйнували мости. Їх треба буде відновлювати. Зараз відомо, що в Кремінній немає газу і світла. Відновлення інфраструктури, в Кремінній не лишилося жодного цілого трансформатора, плюс — обласна трансформаторна підстанція великої потужності знищена. Плюс, ми тільки дізналися, немає водонасосної станції", — ділиться Олександр Дунець.

Працює хаб на вулиці Фабричній, 20 у будні з 9:00 години по 14:00.

Читайте також

  • Озброїлися роботом: на Рівненщині рятувальники навчаються гасити пожежі тактичною технікою
  • Вакцина є: як батькам на Рівненщині зробити дітям від п'яти років щеплення проти COVID-19
  • На Рівненщині поліція фіксує нові шахрайські схеми з банківськими картками. Жертвами стали кілька людей
  • Кому потрібно поновлювати дані для соціальних виплат. Пояснюють у департаменті Рівнеради

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок