Нарахування житлової субсидії під час війни: пояснення директорки департаменту соцзахисту Полтавщини

Нарахування житлової субсидії під час війни: пояснення директорки департаменту соцзахисту Полтавщини

Нарахування житлової субсидії під час війни: пояснення директорки департаменту соцзахисту Полтавщини
. google.com

Під час повномасштабного вторгнення в Україні продовжують нарахування та виплату житлових субсидій. Та через війну на деяких територіях органи соціального захисту не можуть працювати. У такому випадку фінансування здійснюють згідно із наявними реєстрами. Про механізм отримання виплат Суспільному розповіла директорка департаменту соцзахисту Полтавщини Людмила Корнієнко.

Житлова субсидія – це соціальна допомога для людей, які не мають змоги самостійно сплачувати у повній мірі за житлово-комунальні послуги. Повертати державі її не потрібно. Призначається така допомога індивідуально для кожної сім’ї.

Виплату призначають одному із тих, хто проживає у будинку. Це може бути:

  • зареєстрована у будинку людина;
  • не зареєстрована у будинку, але фактично проживає у ньому на підставі договору про оренду житла або за рішенням суду;
  • переселенець, який проживає без договору про оренду та не зареєстрований в оселі;
  • індивідуальні забудовники, будинки яких не прийняті в експлуатацію, але їм нараховують плату за житлово-комунальні послуги.

Подати документи для призначення субсидії можна до сільських або міських рад, ЦНАПів, управлінь соцзахисту. Для цього необхідні:

  • заява про призначення та надання житлової субсидії;
  • декларація про доходи;
  • договір про оренду житла (за наявності);
  • копія договору про реструктуризацію боргу з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності заборгованості);
  • рішення суду (у разі проживання на підставі рішення суду);
  • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб (для переселенців).

Зробити це також можна онлайн на порталі "Дія".

Як повідомляє директорка департаменту соцзахисту Полтавщини Людмила Корнієнко, в області з травня цього року житлові субсидії автоматично перепризначили на наступний термін для 130 тисяч сімей, які її отримували в опалювальний сезон 2021-2022-го років. А у жовтні автоматично перерахують розмір допомоги на новий опалювальний період.

Щодо людей, які отримують субсидію на територіях, де через війну органи соцзахисту не можуть підготувати документи та виплатити допомогу, інформацію формують централізовано. Займається цим державне підприємство "Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики". На основі цих реєстрів відбувається фінансування. Як і раніше виплати здійснюють на особисті банківські рахунки та готівкою. Однак останній спосіб отримання дещо змінився. Замість поштової установи, де видавали гроші, потрібно звернутися до будь-якого відділення "Ощадбанку".

На початок