Надаватимуть довідки та опікуватимуться майном. Старостам Полтавської громади розширили повноваження

Надаватимуть довідки та опікуватимуться майном. Старостам Полтавської громади розширили повноваження

Надаватимуть довідки та опікуватимуться майном. Старостам Полтавської громади розширили повноваження
. Суспільне Полтава

Надаватиму довідки, оформлюватимуть допомогу та реєструватимуть шлюб. Такі та ще близько десятка інших функцій виконуватимуть старости Полтавської громади. Їхні повноваження розширили депутати міськради на сесії.

Жителька Тахтаулового, що у Полтавській громаді, Віта Мироненко проживає у селі понад 40 років. Раніше, аби отримати потрібні довідки зверталася до сільради, а нині доведеться їхати до обласного центру.

"Завжди звертались за довідкою про склад сім’ї. За прописку, виписку паспортних питань. Зараз би краще було, якби все це було в сільській раді, а не десь по міських, районних радах їздити", — каже жителька Тахтаулового Віта Мироненко.

Віта Мироненко, жителька Тахтаулового
Віта Мироненко, жителька Тахтаулового. Суспільне Полтава

Їхати до міста, аби отримати необхідні довідки, жінці потрібно, бо староста, який залишився після ліквідації сільради, не має на те повноважень.

"На сьогодні у нас немає навіть печатки. Тому будь яку довідку видати ми не можемо. Може тільки сільська рада, яка до 1 квітня ще працює. Повноваження до сесії були чисто представницькі", — розповідає староста Тахтаулівського округу Сергій Антонюк.

Та на сесії міськради 19 березня депутати проголосували за розширення повноважень старост. Однієї з ініціаторок проєкту рішення була депутатка Юлія Городчаніна.

Юлія Городчаніна, депутатка Полтавської міськради, ініціаторка проєкту рішення
Юлія Городчаніна, депутатка Полтавської міськради, ініціаторка проєкту рішення. Суспільне Полтава

"Елементарні питання: взяти довідку про склад сім’ї, зафіксувати народження, шлюб, смерть, оформити допомоги, всі отакі базові речі, які необхідні, вони мають бути в громаді. Крім того, староста має опікуватися всім, що відбувається в громаді і опікуватися майном громади. Саме тому ми запропонували цю ініціативу", — повідомляє депутатка Полтавської міської ради, ініціаторка проєкту рішення Юлія Городчаніна.

принципі, сільська, селищна, міська рада може дати йому певний розширений перелік роботи. Так чи інакше, в сільських територіях мають професіонали бути, спеціалісти, які надаватимуть послуги. І дадуть можливість людям із мінімальними затратами часу, енергії, ресурсів отримати ті послуги, які надавали у сільських радах", — каже експерт з питань децентралізації Олександр Ісип.

Відтак із більшою кількістю повноважень обслуговувати населення округу староста зможе із квітня, говорить Сергій Антонюк.

"Із 1 квітня нам пообіцяли на нараді, що оперативно виготовлять печатки, і ми зможемо надавати ці послуги. А для того, щоб якісно, фахово надавати, звісно, що має бути сформований штат. Адже з 1 квітня залишається один тільки староста. Потрібно сформувати штат, хоча б з одним помічником, який нестиме на собі роль діловода і нотаріуса", — розповідає староста Тахтаулівського округу Сергій Антонюк.

Сергій Антонюк, староста Тахтаулівського округу
Сергій Антонюк, староста Тахтаулівського округу. Суспільне Полтава

Нагадаємо, за кандидатів на посади старост у приєднаних до Полтавської міської громади селах депутати проголосували на сесії міськради 19 лютого. Відтак керівники на місцях з’явилися у 10 старостинських округах. А 22 лютого вони вперше вийшли на роботу.

На початок