Від початку 2024 року менш ніж половина дітей на Львівщині отримала щеплення від гепатиту B

Від початку 2024 року менш ніж половина дітей на Львівщині отримала щеплення від гепатиту B

Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня
Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня. Суспільне Львів

У 2024 році щеплення від гепатиту B на Львівщині отримали 44,5 відсотка дітей до одного року. За цей період в Україні вакцинували 61% дітей.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ, показники Львівщини — одні з найнижчих в Україні. Від початку 2024 року вакцину від гепатиту B в області отримали 44,5 відсотка дітей. Нижчі показники в Херсонській (7,7%), Чернівецькій (27,8%) Тернопільській (28,2%) і Закарпатській (34%) областях.

Протягом 2023 року щеплення від гепатиту B зробили 66% дітей. На Львівщині цей показник становив 56,1%. За даними Центру громадського здоров'я МОЗ, це також один із найнижчих показників — менше дітей вакцинували в Івано-Франківській (46,6%), Закарпатській (47,8%) і Хмельницькій (50,8%) областях.

Гепатит B — інфекція, що вражає печінку. Її викликає вірус гепатиту В. Хронічний гепатит B невиліковний, йому можна запобігти завдяки вакцинації. За даними пресслужби МОЗ, щеплення ефективне в 96% випадків, а захист зберігається щонайменше 20 років.

За Національним календарем профілактичних щеплень дитина має отримати три дози вакцини. Перше щеплення роблять протягом 24 годин після народження, друге щеплення — у два місяці, третє — у шість місяців. Якщо дитину не вакцинували при народженні, щеплення роблять за схемою "0-1-6": друга вакцина вводиться через місяць після першої, а третя — на шостий місяць.

Наразі в Україні доступно 510 818 доз вакцин від гепатиту B. Вони є у кожній області.

"Найбільше гепатит загрожує дітям до року. Саме у цьому віці 90% вірогідності, що гепатит B стане хронічною хворобою. Ризик знижується, коли дитина стає старшою. Приблизно у 30-50% дітей, інфікованих у віці від 1 до 6 років, розвивається хронічний гепатит B. У 20-30% людей, інфікованих гепатитом B у дитинстві, надалі розвивається цироз та рак печінки", — йдеться у повідомленні.

На початок