"Дача": у Львові відкрили будинок для батьків із важкохворими дітьми

"Дача": у Львові відкрили будинок для батьків із важкохворими дітьми

У Львові відкрили "Дачу" — будинок, де безкоштовно проживають діти з важкими захворюваннями й пораненнями. За словами керівниці львівського осередку благодійного фонду "Запорука" Наталії Болібрух, разом із дітьми живуть їхні родини. Наразі там проживають сім сімей в індивідуальних кімнатах.

Суспільне поспілкувалося із сім'єю Тетяни Шишкіної.

Тетяна Шишкіна – жителька Харкова. У 2019 році у її доньки Олени діагностували онкологію. Зараз дівчина лікується у Львові.

"Прогнозів нам ніяких не давали, і протягом п'яти років було тільки спостереження в динаміці. Не один консиліум був, зробили операцію й вирішувалося в ході самої операції, тому що вона набагато складніша, ніж планувалося. Вона була 18 годин", — каже Тетяна.

Першу операцію провели у Львівській лікарні святого Миколая. Зараз в Олени реабілітація. Дистанційно дівчина здобуває вищу освіту.

"Ми не були готові до того, що буде такий стан, що прийдеться заново ходити, і буде так складно. Спочатку було дуже складно, опускались руки, але з часом все легше і легше. З батьками набагато легше, тому що буває такий стан, коли не хочеться ні про що думати, і батьки з цим допомагають", — розповідає Олена.

Мешканці "Дачі", квітень 2024
Мешканці "Дачі", квітень 2024. Суспільне Львів/Єлісавета Сілаєва

У "Дачі" облаштовані дев'ять кімнат для проживання пацієнтів, які лікуються чи на реабілітації у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі й дитячій лікарні святого Миколая. За словами керівниці львівського осередку благодійного фонду "Запорука" Наталії Болібрух, першими мешканцями були родини з Дніпропетровської, Харківської та Одеської областей.

"Наше основне завдання — щоб протягом всього процесу лікування та реабілітації сім’я була разом. Це суперсистема для дитини, і дуже важливо, щоб були забезпечені базові потреби сім’ї, щоб вони не думали, як прогодувати або де їм спати. Тут ми надаємо послуги безоплатного проживання для сімей. Тут може перебувати не лише мама, чи основний опікун з дитиною, а може перебувати вся сім'я, скільки потрібно, з братиками, сестричками", — розказала Наталія Болібрух.

Мешканцями "Дачі" можуть стати родини, які лікують онкологію чи мають ампутації після поранень. Сім’ї можуть проживати там протягом всього періоду лікування та реабілітації.

На початок