Львівські гурти "NAZVA" та "YAGODY" готуються до Нацвідбору на "Євробачення-2024"

Львівські гурти "NAZVA" та "YAGODY" готуються до Нацвідбору на "Євробачення-2024"

9 листопада Суспільне мовлення оголосило довгий список учасників національного відбору. До нього потрапили два львівські гурти: "NAZVA" та "YAGODY". Музиканти готують свої виступи й планують знімання відеороботи.

На репетиції побували кореспонденти Суспільного.

Гурт "NAZVA" проводить репетиції вдома в одного з учасників гурту. Чотири роки тому Павло Гоц і Ярослав Яровенко заснували театральний проєкт "NAZVA". Спершу вони планували робити музичні перформанси, та згодом назбирали достатньо матеріалу, аби переформатуватись у музичний гурт.

Гурт "Назва"
Гурт "Назва" на репетиції, 11 грудня 2023. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

У доробку гурту — два повноцінні альбоми, мініальбом та сингли, які завірусились у TikTok. Цьогоріч хлопці подали заявку на участь у нацвідборі на Євробачення і потрапили у перелік учасників.

"Ми ж хочемо це спробувати, ми до кінця не знаємо, в що ми вмазалися. Але ми хочемо спробувати, що воно таке. Ми не працювали над одним номером ніколи. Ми завжди працюємо концептуально, а тут концептуальний один номер з однією піснею, так що це цікаво", — каже учасник гурту Павло Гоц.

Учасники гурту "Назва"
Павло Гоц і Ярослав Яровенко, 11 грудня 2023. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

Гурт поки не розголошує, з якою піснею виступатиме на нацвідборі. Окрім цього музиканти планують зйомку відеороботи. Кажуть, пісня весела та з гумором, тому має сподобатися європейському глядачеві.

"Навіть коли ми мерч запустили, то у нас дуже багато замовлень. Я думаю, що відсотків 30 чи 40 нашого мерчу замовляють саме в Європу", — додає Павло Гоц.

Гурт "YAGODY" заснували 7 років тому. Учасниця гурту Софія Лешишак — акторка за освітою. Розповідає, що гурт створила її викладачка, Зоряна Дебовська, й запропонувала участь трьом студенткам-першокурсницям.

Софія Лешишак
Софія Лешишак. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

Репертуар гурту — народні пісні. Музикантки переосмислюють їх і надають їм нового звучання.

"Щодо гастролей, ми насправді бували вже в багатьох країнах. Це була і Словаччина, Чехія, Польща і Угорщина. Недавно ми також приїхали в Люксембург, Норвегію, Австрію, Німеччину — всюди приїжджають українці", — каже учасниця гурту Надія Парщук.

Надія Паращук
Надія Паращук. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

За її словами, з концертів найбільше запам'ятовуються моменти, коли підходять люди, просять сфотографуватися. Надія каже, що іноді українці приносять їм подарунки.

Для Євробачення гурт підготував авторську пісню із своїм фірмовим звучанням. Зараз команда активно готує виступ.

Виступи гуртів можна буде побачити у фіналі Нацвідбору в лютому 2024 року.

На початок