Правоохоронці ідентифікували російського снайпера, причетного до розстрілу цивільних авто в Гостомелі

Правоохоронці ідентифікували російського снайпера, причетного до розстрілу цивільних авто в Гостомелі

Розстріл цивільних авто в Гостомелі: ідентифікували бійця-снайпера загону Росгвардії
Російські військові під час окупації Київщини, лютий 2022 року. Київська обласна прокуратура/Telegram

Слідчі встановили особу військового РФ, причетного до розстрілу цивільних автомобілів у Гостомелі. Йому заочно оголосили підозру у воєнних злочинах.

Про це інформує Київська обласна прокуратура, а також поліція Київщини в Telegram.

Як з'ясувало слідство, 25 лютого 2022 року російські військові в Гостомелі розстрілювали цивільні авто, які проїжджали повз бойові позиції по вул. Шевченка та вул. Свято-Покровській. Один із водіїв, який їхав у той день до Бучі, отримав численні вогнепальні поранення, але вижив.

Правоохоронці встановили особу 30-річного бійця-снайпера загону особливого призначення "Заслон" управління Росгвардії по Красноярському краю, який разом з іншими військовими брав участь у розстрілі транспортних засобів у Гостомелі. Його звинувачують у злочинах за (ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28Закінчений замах на умисне вбивство, вчинений за попередньою змовою групою осіб, ч. 2 ст. 438Порушення законів та звичаїв війни КК України).

Правоохоронці ідентифікували російського снайпера, причетного до розстрілу цивільних авто в Гостомелі
Снайпер загону "Заслон" Росгвардії, якого підозрюють у розстрілі мирних людей у Гостомелі. ГУ Національної поліції у Київській області

Наказ на вбивство цивільного населення та розстріл всіх без винятку автівок, які виїжджали з Гостомеля, військові РФ отримали від свого командира. Загалом росіяни із зазначеного загону, перебуваючи на позиціях в Гостомелі, причетні до розстрілу 12-ти машин, унаслідок чого загинули 11 людей, 15 були поранені.

Раніше прокурори скерували до суду обвинувачення стосовно офіцера Нацгвардії РФ, який разом із підозрюваним брав участь в окупації Київщини та розстрілі авто в Гостомелі.

Що відомо про розслідування злочинів російських військ в Україні

У грудні 2023 року глава МВС Ігор Клименко заявив, що від початку повномасштабного вторгнення українські поліцейські відкрили понад 105 тисяч кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів російських військових.

У вересні минулого року стало відомо, що слідчі Національної поліції розпочали 95 284 кримінальних провадження за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями армії РФ та їхніми пособниками від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Протягом 2022 року правоохоронцям вдалося ідентифікувати 91 російського військового, які чинили воєнні злочини на території Бучанської громади на Київщині. Загалом у цьому районі задокументовані понад 9 тисяч воєнних злочинів, скоєних солдатами РФ.

15 липня 2023 року генпрокурор України Андрій Костін повідомив, що українські суди винесли вироки 53 військовим РФ за скоєні воєнні злочини. Допомагати українським прокурорам розслідувати безпрецедентну кількість російських воєнних злочинів в Україні будуть Міністерство юстиції США та ФБР.

Станом на серпень минулого року Міністерство внутрішніх справ внесло до інформаційної підсистеми "Воєнний злочинець" відомості про 232 131 особу, з них 197 857 — це російські військові.

Також воєнні злочини РФ в Україні вивчають і громадські організації. Вони документують їх та збирають свідчення для трибуналу.

Станом на 9 травня 2024 року Національна поліція України відкрила понад 118 тисяч проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовими РФ та їхніми пособниками.

На початок