"Не виконують рішення суду": на Кіровоградщині парафіяни ПЦУ не змогли потрапити до церкви через дії УПЦ

"Не виконують рішення суду": на Кіровоградщині парафіяни ПЦУ не змогли потрапити до церкви через дії УПЦ

Ексклюзивно

У Вербну неділю парафіяни Православної церкви України (ПЦУ) із селища Приютівка на Кіровоградщині не змогли потрапити на церковне подвір’я. Їх не пустили парафіяни Української православної церкви (УПЦ). Вони вчергове оскаржують у суді передачу землі ПЦУ. Виконавче провадження щодо невтручання у дії парафіян громади представники УПЦ не виконують. Поліція не коментує їх дії, посилаючись на таємницю слідства.

Про це розповів Суспільному священник ПЦУ Олег Дон.

Земельну ділянку, на якій розташована церква, 22 вересня торік селищна рада передала в постійне користування громаді ПЦУ, сказав голова Приютівської громади Андрій Коломійцев. До ПЦУ громада перейшла торік у травні.

Священник Олег Дон говорить, представники УПЦ оскаржували передачу ділянки в олександрійському суді, потому в обласному апеляційному суді. Оскарження не задовольнили. Цей документ — рішення Кропивницького апеляційного суду від 16 жовтня 2023 року — він показав представнику УПЦ ієрею Діонісію. Той сказав, що рішення оскаржують наново:

"Зараз йде судовий процес з приводу оскарження рішення. Буде законний привід – будь ласка. Якщо буде законна причина – рішення суду, ми як громадяни України, які виконують всі закони, зокрема Конституцію України – будь ласка.".

Рішення сесії Приютівської громади про передачу землі під церквою до ПЦУ та вірянка УПЦ
Рішення сесії Приютівської сільради про передачу землі під церквою до ПЦУ та вірянка УПЦ. Суспільне Кропивницький

Парафіяни Української православної церкви у Приютівці
Ієрей Діонісій (другий ліворуч ) та парафіяни Української православної церкви у селі Приютівка. 28 квітня 2024 року. Суспільне Кропивницький

Також відкрите виконавче провадження Олександрійським відділом державної виконавчої служби від 22 січня 2024, показав документ Олег Дон. В ньому йдеться: "Заборонити управлінню Олександрійської єпархії УПЦ та будь-яким іншим особам вчиняти дії, спрямовані на вчинення перешкод у користуванні релігійною організацією "Релігійна громада великомученика Юрія Переможця" Кропивницької єпархії ПЦУ користуватися земельною ділянкою та найденим на ній майном".

Дане виконавче провадження показали керівнику Олександрійської єпархії Валерію Гончаренку, він же митрополит Боголеп, розповів Олег Дон.

Чому не виконується виконавче провадження, Суспільне дізнавалося в Олександрійському відділі державної виконавчої служби. Інформаційний запит надіслали 25 квітня. Чекаємо на відповідь.

Священник Олег Дон сказав, з приводу невиконання рішень судів та перешкоджанню проведення богослужінь у церкві звернулися до олександрійського райвідділу поліції.

"Я не розумію дій Національної поліції. Кримінальне провадження порушене з виконання рішення суду, і хоч би тобі що".

Заступник начальника Олександрійського райвідділу поліції Віталій Кравцов пояснив Суспільному, коментарів стосовно кримінально провадження він надавати не уповноважений, "оскільки це є таємниця слідства".

Поліція Приютівка
Під час зібрання двох парафій у Приютівці біля церкви чергувала поліція. Суспільне Кропивницький

За невиконання судових рішень передбачена кримінальна відповідальність, пояснила юристка Євгенія Захарченко: позбавлення волі до трьох років або штрафні санкції від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 8,5 тисяч гривень до 17 тисяч).

"Якщо не виконується рішення суду, виконавець має право подати заяву до поліції. Відкрити провадження, організувати розслідування зобов’язана поліція, а не виконавець".

Освячення верби для парафіян Православної церкви України священник провів біля паркану церкви.

Вербна неділя Приютівка
Вербу у Приютівці парафіяни ПЦУ освятили під парканом церкви. 28 квітня 2024 року. Суспільне Кропивницький

"Ми живемо на своїй землі й хочемо молитися українською мовою у своїй церкві. Своїй, українській, але не московській, – говорить парафіянка ПЦУ Оксана Мошна. – Нас не чує наша виконавча влада. Шкода, що нам не допомагають. Спостерігають – так, охороняють порядок – так, але нас ніхто не чує".

Ієрей Діонісій говорить, вони незалежні від російської православної церкви: "Ми незалежні й у наше життя ніхто не вмішується".

За дві години парафіяни розійшлися.

Церква Приютівка
Храм у селі Приютівка на Кіровоградщині. Суспільне Кропивницький

За інформацією начальника обласного управління комунікацій з громадськістю Віталія Останнього, релігійна громада Приютівки перейшла у травні 2023 року до Православної церкви України.

"Відповідно до законодавства, рішення про перехід ухвалює переважна більшість членів релігійної громади. Тому все майно, споруди, приміщення, храми залишаються за тією частиною громади, яка перейшла до ПЦУ. Тобто храм у Приютівці належить Православній церкві України".

На початок