Хмельницькі двірники виходять на вулиці міста о 3 ночі аби прибрати сніг. Хто контролює чистоту в місті

Хмельницькі двірники виходять на вулиці міста о 3 ночі аби прибрати сніг. Хто контролює чистоту в місті

83 адмінпротоколів за неприбирання снігу у Хмельницькому склали працівники управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста з листопада до середини січня цього року. Торік за аналогічний період склали 75 протоколів, позаминулого року — 21.

Про це Суспільне Хмельницький розповів головний юрисконсульт управління Мирон Василиків.

Леонід — охоронець одного з торговельних центрів у середмісті Хмельницького. Чоловік розчищає перед входом сніг: "Як тільки падає сніг, так і виходимо. Початок четвертої, в три — виходимо і до ранку чистимо сніг, щоби люди йшли на ринок нормально, щоб тротуар був чистий".

Двірник обласної бібліотеки для юнацтва Олександр Ягронюк почав прибирати сніг навколо будівлі, каже, о сьомій ранку: "Перш за все, щоби люди не падали — безпека руху. Посипаємо, прочищаємо. Буває таке, що обійшов територію, поки вернувся — вже насипало знову. Оці дні — по два-три рази одне й те ж саме місце треба було прибирати".

Прибирають сніг Хмельницький
Чоловік прибирає сніг поруч з магазином, 16 січня 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Як розповіла заступниця начальника управління Наталя Фурман, кількість складених протоколів цьогоріч у Хмельницькому більша в чотири рази, ніж позаторік. За її словами, їхня кількість залежить від того, наскільки сніжна зима.

"Відповідно до вимог правил благоустрою Хмельницької міської територіальної громади, всі підприємства, установи, організації зобов’язані здійснювати прибирання прилеглої території. Прилегла територія — це територія, яка в межах приміщення і територія до дороги з усіма елементами благоустрою", — говорить Наталія Фурман.

Складаються протоколи за неналежне утримання прилеглої території — відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, каже Наталя Фурман: "Протоколи передаються до розгляду та прийняття рішення адміністративною комісією. Вже адміністративна комісія виносить постанови відповідно до перегляду і виносить штрафні санкції. Вони можуть бути від 850 до 1700 гривень — це юридичні особи. Від 340 до 1360 гривень — це громадяни".

Прибирають сніг Хмельницький
Розчищений тротуар й вхід до магазину, 16 січня 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

За вісьмома працівниками відділу контролю за благоустроєм та санітарним станом міста закріплені дільниці у різних мікрорайонах міста, каже головна спеціалістка управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Лілія Габлюк: "Ми обстежуємо свої дільниці щодо стану благоустрою. Зараз зимовий період, то, звісно, що ми дивимось, як розчищаються тротуари, як прилеглі території утримують наші підприємства, установи. Зараз, в основному, ми дивимось, щоб не було слизько і щоб обов’язково розчищався сніг".

За словами Лілії Габлюк, підприємці-переслененці не були знайомі з правилами благоустрою Хмельницької громади: "Декого дивують такі правила. Нам розказують: "Це ж міська територія. Хіба ж ми маємо її прибирати?" Ми роз’яснюємо і даємо якісь терміни, щоб вони виправлялися".

За словами Наталі Фурман, прилеглі території повинні розчищати від снігу як підприємства усіх форм власності, так і власники приватних будинків.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок