Анатолій Мішов: фермер з Хмельниччини варить 12 видів сирів

Анатолій Мішов: фермер з Хмельниччини варить 12 видів сирів

Анатолій Мішов: фермер з Хмельниччини варить 12 видів сирів
. Фото: Суспільне

Дванадцять видів сирів з козячого молока варить фермер Анатолій Мішов з села Антонівці Ярмолинецького району. Сироварінням чоловік займається уже майже 30 років.

Органічне фермерство та землеробство – так позиціонує свою діяльність фермер Анатолій Мішов. Чоловік будує дім з натуральних матеріалів, має сонячні панелі для виробництва електроенергії та не використовує хімії. Каже, тема органічного господарства зацікавила його ще у 2000-х роках.

"Тоді я займався кіосками, робив морозиво, в мене стояв фризер для м’якого морозива. Я робив морозиво завжди тільки натуральне, з натурального молока. Я купував молоко в людей. Але морозиво – специфічний продукт. Якщо псується погода, його вже не продасиш. І тоді в мене виникала проблема: куди дівати молоко? Довелося починати робити сири. Так я почав робити адигейський сир", - згадує фермер Анатолій Мішов.

У 2005 році Анатолій Мішов купив першу козу, з якої почався шлях до козячої ферми. Нині у нього - 56 кіз.

Наразі на фермі Анатолія Мішова живе 56 кіз. Фото: Суспільне.
Наразі на фермі Анатолія Мішова живе 56 кіз. Фото: Суспільне. Фото: Суспільне

"Я, коли вибирав, чому на козах зупинився? Тому, що вони міцніші по здоров’ю, ніж корови. Коза - вона ніколи не пасеться на одному місці, вона завжди в дорозі, щипне то там, то там, і її молоко має дуже багато всього найкращого, що вона може знайти. Вона не буде їсти що-небудь, вона буде вибирати тільки найкраще", - розповідає чоловік.

З розширенням ферми постало питання розширення асортименту сирної продукції. Так Анатолій Мішов дійшов до 12-ти видів сирів. Бактерії купує французькі. За основу чоловік бере традиційні рецепти італійських, французьких і голландських сирів.

"Роблю розсольні сири, бринзу. Маю два види бринзи - більш солона, менш солона. Роблю сири плісняві, там теж чотири види їх є, там вони різні, залежно від температури, від об’єму, з ними трохи складніше гратися, але цікаво. Вважаю, що один із найбільш вдалих моїх сирів - це свіжий м’який сир. Я його називаю ранковий. Це типу фети", - каже фермер органічного господарства Анатолій Мішов.

За основу при виготовленні своїх сирів чоловік бере традиційні рецепти італійських, французьких і голландських сирів. Фото: Суспільне.
За основу при виготовленні своїх сирів чоловік бере традиційні рецепти італійських, французьких і голландських сирів. Фото: Суспільне. Фото: Суспільне

Різні види сирів мають свій термін дозрівання та придатності, пояснює фермер. Додає: є такі сири, котрі треба спожити буквально одразу, це от фета, а є такі сири, які він тримає до двох років.

Ферма Анатолія Мішова має 6 гектарів власної землі та 12 гектарів орендованої. Фізично чоловік не встигає все обробити.

"Стараюся максимально механізувати усі процеси.Доїльний апарат доїть в мене, індукційна плита гріє… В мене електротехніки дуже багато. Використовую таким чином максимально все, чим можна замінити ручну працю", - каже фермер.

Анатолій Мішов додає: шукає людей, котрі зацікавлені органічним фермерством та готові працювати й жити на його фермі.

"Якщо б люди зацікавилися органічним землеробством, почали б працювати та жити у мене на фермі, я готовий таких прийняти, навіть зарплату платити. Тут недалеко село, школа, так що можна і з сім’єю до мене приїжджати. Тут природа, гарно, можна жити", - ділиться Анатолій Мішов.

Читайте також

На початок