Хмельницький ведмідь Балу переїздить до Синевиру

Хмельницький ведмідь Балу переїздить до Синевиру

Оновлено

Ведмедів в хмельницькому парку імені Михайла Чекмана більше не буде. Сьогодні, 27 листопада, за ведмедем Балу, який народився в зоокуточку парку, приїхали працівники національного природного парку та забрали його в "Синевир" на Закарпатті.

Про це Суспільне Хмельницький розповів виконувач обов'язків директора комунального підприємства "Парки і сквери" Тарас Панасюк.

За його словами, у хмельницькому зоокуточку Балу жив шість років. Він був останнім ведмедем у парку. Принаймні, в цьому вольєрі ведмедів більше не утримуватимуть, каже Тарас Панасюк. І додає, що тепер стежитимуть, як почувається їхній підопічний на новому місці.

"Балу виріс в нас на очах і нам не байдужа його доля. Звісно, будем сумувати за ним, але думаємо, що йому там буде краще", — сказав чоловік.

Хмельницький ведмідь Балу переїздить до Синевиру
Клітка в хмельницькому парку де проживав 6 років ведмідь Балу. Працівники національного природного парку "Синевир" вкололи тварини снодійне і перемістили до клітки, в якій транспортуватимуть тварину на Закарпаття, 27 листопада 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Щоб забрати Балу з вольєра, ветеринар парку "Синевир" Михайло Маслей вколов ведмедю снодійне: "Спочатку ми пробували переманити його всякими смаколиками в клітку, оскільки зараз холодна пора року і небажано робити седацію для тварин. Але нам не вийшло це зробити, тому провели седацію з подальшим введенням наркозу".

За його словами, їхатимуть в село Синевир Хустського району 360 кілометрів, у негоду — не менше семи годин.

У "Синевирі" зараз мешкають 30 ведмедів, Балу буде 31, і обов'язково приживеться, каже начальник реабілітаційного центру парку "Синевир" Ярослав Бундзяк: "Після адаптації ми випустимо Балу на ділянку 12 гектарів лісу, де перебувають всі наші ведмеді. Річка, лісовий масив, водоймище, тварина буде проживати там, годуватися листяним кормом, а все, що необхідне по раціону для них — це яблука, морква, хліб, овес".

З його слів, ведмеді в парку живуть у напівприродних умовах і доживають до сорока років. Тоді як в дикій природі їхній вік — 30 років.

Що відомо про хмельницького ведмедя Балу

  • У Хмельницькому на доручення міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця перевірять умови проживання бурого ведмедя Балу в місцевому зоокутку. Тварина проживає у парку імені Чекмана. На думку екоактивістів він утримується у неприпустимих умовах.
  • У Хмельницькому поліція зацікавилася умовами проживання ведмедя в місцевому парку імені Чекмана. Наразі поліція відкрила кримінальне провадження за статтею про жорстоке поводження з тваринами.
  • Хмельницька міська рада дозволила комунальному підприємству "Парки й сквери міста Хмельницького" безоплатно передати ведмедя Балу до Національного природного парку "Синевир".

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок