"Будемо за ведмедиком сумувати. Ми його з руки годували": директор КП "Парки і сквери Хмельницького"

"Будемо за ведмедиком сумувати. Ми його з руки годували": директор КП "Парки і сквери Хмельницького"

"Будемо за ведмедиком сумувати. Ми його з руки годували": директор КП "Парки і сквери Хмельницького"
Шестирічний ведмідь Балу, який народився у парку імені Чекмана, поїде до "Синевиру", листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Хмельницька міська рада дозволила комунальному підприємству "Парки й сквери міста Хмельницького" безоплатно передати ведмедя Балу до Національного природного парку "Синевир".

Відповідне рішення було прийняте під час чергової 35 сесії Хмельницької міської ради.

"Саме в листопаді ведмеді набирають жир для подальшої зимової сплячки. Тож зараз проведемо консультації з зоологами й вирішимо коли краще його передати: зараз, чи коли він вже вийде зі сплячки", — прокоментував рішення міський голова Олександр Симчишин.

Директор КП "Парки і сквери м. Хмельницького" Олександр Бондарчук розповів про майбутню долю шестирічного ведмедя Балу, який утримується в клітці зоокуточка у хмельницькому парку імені Михайла Чекмана.

"Зараз будемо зв’язуватися із ветеринаром із "Синевиру" та узгоджувати, як правильно це зробити. Якщо зараз ведмедя перевозити, то там йому потрібно буде два місяці карантину – а це грудень-січень. Розумієте, в цей період він має залягти в сплячку. А якщо він отримає стрес, то у сплячку не ляже. Тобто, це питання треба обговорити з фахівцями", — пояснив Олександр Бондарчук.

Наразі, за словами директора КП "Парки і сквери м. Хмельницького", Балу якраз готується залягти у сплячку.

"Він може і в листопаді залягти у зимову сплячку, а може і в грудні. Все залежить від погоди. Цього року у нас жовтень був доволі теплий, тобто, він такий вже не рухливий, але й в сплячку не лягає", — розповів Олександр Бондарчук.

За хижаком, який народився в парку Чекмана, каже, сумуватимуть.

"Ми його з рук вигодували. Він народився тут, у нашому парку, у 2017 році. Його від ведмедиці забрали у тримісячному віці й годували, можна сказати, з рук. Наш Балу відчуває, що його забирають від добрих людей. Ним тут опікувалися", — розповів Олександр Бондарчук.

Що відомо про хмельницького ведмедя Балу

  • Бурого ведмедя Балу, який утримується в клітці зоокуточка у хмельницькому парку імені Михайла Чекмана, місцева влада має намір передати до Національного природного парку "Синевир".
  • У Хмельницькому на доручення Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця перевірять умови проживання бурого ведмедя Балу в місцевому зоокутку. Тварина проживає у парку імені Чекмана. На думку екоактивістів він утримується у неприпустимих умовах.
  • У Хмельницькому поліція зацікавилася умовами проживання ведмедя в місцевому парку імені Чекмана. Наразі поліція відкрила кримінальне провадження за статтею про жорстоке поводження з тваринами.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок