Жителі Хмельниччини отримують державне відшкодування за пошкоджене вибухами майно. Чи вистачає цих коштів на відновлення

Жителі Хмельниччини отримують державне відшкодування за пошкоджене вибухами майно. Чи вистачає цих коштів на відновлення

Жителі Хмельниччини отримують державне відшкодування за пошкоджене вибухами майно. Чи вистачає цих коштів на відновлення
Так зараз виглядає будинок, який був пошкоджений внаслідок вибухової хвилі, 21 липня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Десять родин з Хмельницької області отримали державне відшкодування за пошкоджене внаслідок вибухів майно, розповідає Суспільному заступник начальника обласної військової адміністрації Сергій Ткачук. За його словами, на першому етапі розглядаються заяви до двохсот тисяч гривень.

Олександр і Галина Пухтярі після ночі 13 травня, коли вибуховою хвилею пошкодило їхню хату, прибрали й позалатували, що могли. Та ще не все встигли, каже Галина: "Замки вирвало, так що не зачиниш. Треба міняти повністю двері".

Всередині будинку, каже, є чимало пошкоджень. Також у будинку повідривало шифер на половині даху, попадали крокви, на горищі — поламані підпори, каже власник домогосподарства Олександр Пухтяр: "Почав дощ накрапати й треба було ремонтувати дах, щоб стеля не впала. Бо як впаде стеля, то тоді взагалі буде завал".

Так виглядав будинок сільських пенсіонерів з Олешина після вибухів 13 травня.
Так виглядав будинок сільських пенсіонерів з Олешина після вибухів 13 травня. Фото: Наталія Клейнос

У селі Олешин Хмельницької громади — найбільше домогосподарств, пошкоджених вибуховою хвилею внаслідок вибухів, розповідає староста п’яти сіл в центрі з Олешином Валентина Базилюк. За її словами, Хмельницька міська рада та благодійні фонди тоді надали безкоштовно шифер, поліетиленову плівку й скло, працювали й комунальники.

"До нашого Олешинського старостату звернулося 556 сімей. Найбільше зверталося з Олешина. Ми видали 650 шиферин, також склили вікна, заміри робили", — сказала Валентина Базилюк.

За її словами, вже першого дня після руйнувань, почали працювати комісії.

Сім’я Пухтярів з Олешина Хмельницької громади — одна із тих, які звернулися через додаток "Дія" по державну допомогу на відшкодування руйнувань після прильотів.

Скільки загалом селян реєструвалися в програмі "Дія" на державну допомогу, старостат обліку не веде, каже староста та додає: до них зверталися люди, які самі зареєструватися не могли.

Так виглядала кімната будинку, який зазнав пошкоджень внаслідок вибухової хвилі, 13 травня 2023.
Так виглядала кімната будинку, який зазнав пошкоджень, внаслідок вибухової хвилі, 13 травня 2023. Фото: Наталія Клейнос

Дах власного будинку майже весь латали й перекривали за власні кошти, каже Галина: "Ремонтували за свої гроші, лиш взяли 8 шиферів від сільської ради та п’ять метрів плівки. Скло ми не брали".

Ремонтували всією родиною, допомагали й приїжджі робітники, яким заплатили, розповідає Галина: "Тільки на ремонт даху ми витратили 22 тисячі гривень".

Після реєстрації в програмі "Дія", кажуть господарі, в них побувало вже кілька комісій.

"Був чоловік по будівництву, він ще з дороги глянув на наш будинок і каже: "О, вам треба повністю перекривати хату". Там шифер в нас світиться, там діри, те, що ми просто позалатували", — говорить Галина.

Реєструвала свого батька в програмі "еВідновлення" донька Наталія. 72-річний Олександр Пухтяр розповідає: має кнопкового телефона, ніколи не користувався інтернетом і не мав навіть банківської картки — пенсію поштарка приносила йому додому. Піти в старостат не дозволяло здоров’я.

У будинку пенсіонерів вибуховою хвилею вибило вікна, 13 травня 2023.
У будинку пенсіонерів вибуховою хвилею вибило вікна, 13 травня 2023. Фото: Наталія Клейнос

Наталя каже: зареєструвати батька було неважко, але треба було оформити йому банківську картку, а оскільки не вона власниця житла, то не виходило підтягнути в програмі пошкоджене майно.

"Я працюю в Києві, мені треба було їхати сюди, брала відпустку власним коштом, приїжджала, робила всі документи. Надія на те що кошти прийдуть була дуже мала", — говорить Наталія.

За її словами, гроші надійшли. Це 50 тисяч гривень. На чотири вікна в будинку, крокви, підпори й решту матеріалів це — замало.

Як розповів заступник начальника обласної військової адміністрації Сергій Ткачук, гроші за програмою "еВідновлення"мають надійти за 30 календарних днів, можливо, з затримкою через об’єктивні й суб’єктивні причини.

"Люди безпосередньо кошти в руки не отримують. Вони їх можуть витратити лише на будівельні матеріали", — пояснив Сергій Ткачук.

Наталія каже: оскільки всі дані в її телефоні, їй доведеться продовжувати відпустку за власний кошт, щоби придбати необхідні будівельні матеріали для відновлення пошкоджень.

Що відомо про програму "еВідновлення" на Хмельниччині

Станом на 20 липня надійшло 218 заяв від жителів області про надання компенсації за пошкоджене або знищене житло: приватні будинки — 169 заяв, квартири — 48, житлові приміщення — 1 об’єкт, у тому числі:

  • нараховано компенсацію — 10 заяв на загальну суму 432,099 тисяч гривень;
  • передано на виплату — 34 заяви на загальну суму 1435,263 тисячі гривень;
  • очікують обробки — 13 заяв;
  • на розгляді комісії — 5 заяв;
  • в обробці — 139 заяви;
  • відмовлено у компенсації — 4 заяви;
  • розгляд зупинено — 13 заяв.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок