Підрив Каховської ГЕС. Обстріли Козацького та Кізомиса. 468 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Підрив Каховської ГЕС. Обстріли Козацького та Кізомиса. 468 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Підрив Каховської ГЕС. Обстріли Козацького та Кізомиса. 468 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, площа Свободи, будівля ОВА, грудень 2022 р. Фото: Суспільне Херсон

468 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, артилерії та авіації обстрілює російська армія. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Очевидно армія РФ не розрахувала наслідки, яких завдасть підрив Каховської ГЕС – Гуменюк

Російські війська настільки захопились побоюванням контрнаступу Сил оборони, що очевидно не розрахували наслідків, яких завдала їх спланована терористична атака – підрив Каховської ГЕС, повідомила в ефірі телемарафону "Єдині новини" начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

За її словами, теракт був спрямований проти Сил оборони України і українців, а в цілому спрацював і проти них самих.

"Оскільки лівий берег, нижче географічно, тому саме там люди потерпають найбільше. Та й самі російські військові, які там облаштували рубежі оборони. Зокрема, перший рубіж – вибухонебезпечний, там де щільно було заміновано", – сказала Наталія Гуменюк.

В бою за Україну загинув херсонець Сергій Зелінський

В бою за Україну загинув уродженець села Кізомис Херсонської області Сергій Зелінський. Про це у Facebook написав його друг та колега Віталій Лелюк.

Як розповів Суспільному друг загиблого Віталій Лелюк у Сергія залишилися двоє діточок: син ходить у садочок і дочка школярка, жінка, мама хвора.

Підрив Каховської ГЕС. Обстріли Козацького та Кізомиса. 468 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Загиблий військовий з Херсона Сергій Зелінський. Фото: Віталій Лелюк/Facebook

За словами Віталія, Сергій виїхав з окупації і вступив до лав ССО. Загинув військовий Сергій Зелінський 4 червня під Бахмутом.

Прощання з військовим відбудеться 8 червня о 09:00 у Хмельницькому, у Свято-Георгійовському Храмі.

З острова будуть евакуйовувати цілодобово

У Херсоні цілодобово будуть працювати евакуаційні автобуси, які вивозитимуть людей з острова, повідомив в Telegram керівник голова МВА Роман Мрочко.

"ГЕС була сенсом існування міста": українці в Лейпцигу вийшли на мітинг після підриву росіянами греблі

Близько пів сотні українців вийшли на мітинг у німецькому Лейпцигу після підриву російським військовими греблі Каховської гідроелектростанції.

Під час мітингу українці зібрали гроші для допомоги постраждалим внаслідок підриву греблі.

Російські військові залишили берегову частину Нової Каховки — міський голова

Зараз у Новій Каховці не спостерігається різке підвищення води. Між проспектом Дніпровським та вулицею Історичною підтоплені будинки, вода знаходиться в підвалах, там відключена електрика. В цій частині міста затоплені водозабори, які подавали воду у стару частину міста. Також частина води попала у каналізаційні стоки.

Про це повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини" міський голова Володимир Коваленко.

Також за його словами, відсутня інформація постраждалих жителів.

"Військові РФ практично залишили берегову територію до підриву. Вони були на березі, нікого не пускали. Там були траншеї, окопи та залізобетонні споруди. Вони вийшли звідти. На ранок і до півдня більшість їх зосереджена на третій вулиці паралелі, Героїв України. Там стоїть їх транспорт і особовий склад", — розповів міський голова.

За словами Коваленко, місцеві повідомили, що російські військові вивозили з колишнього приміщення інтернату награбоване майно. Зокрема, пральні машинки та вантажили на КамАЗи.

"Ніякої організованої евакуації не було. Люди самотужки перемістились у мікрорайон Сокіл, який розташований десь на два метри вище старої частини міста, де розмістились у рідних та близьких", — сказав Коваленко.

З мікрорайона Корабел у Херсоні вдалось евакуювати 1 300 жителів

У Херсоні протягом дня відбувалось стрімке затоплення мікрорайону Корабел. Місцями звідти вже неможливо виїхати автотранспортом. Проте 1300 херсонців — евакуювались, повідомив в Telegram голова ОВА Прокудін.

Уряд виділив півтора мільярда гривень для подолання наслідків катастрофи на Каховській ГЕС — Верещук

Уряд виділив півтора мільярда гривень для подолання наслідків катастрофи на Каховській ГЕС. Про це повідомила віцепрем'єрка, міністерка з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук у телемарафоні “Єдині новини”. За її словами, із затоплених та підтоплених населених пунктів вже евакуювали понад 1200 людей. Станом на 16 годину інформації про загиблих не надходило. Однак є інформація про поранення.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Вода, що постійно прибуває, затоплені будинки, дороги, мости: що розповідають очевидці підтоплення Херсонщини

Вночі російські військові підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились близько 80 населених пунктів. Як це було розповіли Суспільному очевидці затоплення Херсонщини.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Станом на вечір відомо про два села, які повністю затоплені водою

За даними голови ОВА Прокудіна, наразі відомо про 1335 будинків, які опинились під водою на правобережжі Херсонщини. На лівому березі повністю затоплені Корсунка та Дніпряни, частково — Піщане, Стара Збур'ївка, Козачі Лагері, Кардашинка, Кринки, Гола Пристань та Олешки. Триває евакуація.

Херсонська область - повітряна тривога!

Підрив Каховської ГЕС: прокуратура розпочала розслідування

Через підрив російськими військами Каховської ГЕС Генеральна прокуратура розпочала розслідування за двома статтями — "Порушення законів і звичаїв війни" та "Екоцид".

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила заступниця Генерального прокурора України Вікторія Литвинова.

"Підрив дамби не вплинув на спроможність України деокуповувати власні території" — Зеленський провів Ставку

Підрив Каховської греблі не вплинув на спроможність України деокуповувати власні території. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський 6 червня за підсумками Ставки Верховного Головнокомандувача.

За словами глави держави, на Ставці заслухали доповіді військового командування. Детально розібрали ситуацію на фронті та готовність українського війська до подальших дій.

"Готовність — максимальна", — наголосив президент. Також на Ставці була пердставлена доповідь розвідки про ситуацію на Каховський ГЕС.

Українська влада евакуює понад 17 тисяч людей — Генпрокурор про підрив РФ Каховської ГЕС

Внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС вночі 6 червня понад 40 тисяч людей опинилися під загрозою затоплення. Українська влада евакуює понад 17 тисяч людей. Про це повідомив Генеральний прокурор Андрій Костін під час розмови з Єврокомісаром з питань юстиції Дідьє Рейндерсом.

Підрив Каховської ГЕС: Дніпропетровщина направила на допомогу Херсонщині близько 250 рятувальників та поліцейських

Дніпропетровщина направила до Херсонщини загін з близько 150 поліцейських та близько 100 рятувальників. Вони допомагатимуть людям, які опинились на затоплених територіях внаслідок підриву Каховської ГЕС, повідомив очільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак під час брифінгу.

Також регіон направив на допомогу Херсонщині 20 одиниць техніки.

Місто Олешки майже повністю затоплене

Тимчасово окуповане місто Олешки, яке розташоване на лівобережній частині Херсонщини, майже повністю затоплене. Вода стала прибувати швидко та інтенсивно. Ситуація залишається складною.

Також затоплена вся берегова лінія села Козачі Лагері. В Кринках затоплена школа та багато будинків. Вода доходить до села Піщане, повідомила Суспільному керівниця Олешківської МВА Тетяна Гасаненко.

В окупованій Олексіївці на Херсонщині, армія РФ облаштувала польовий шпиталь

Армія РФ облаштувала в школі Олексіївки Херсонської області польовий шпиталь. За даними Генштабу, там перебуває близько 25 військових медиків для лікування поранених російських військових, йдеться у вечірньому зведенні.

"Наслідки трагедії будуть зрозумілі десь за тиждень" — Зеленський Каховську ГЕС

​​Наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС будуть зрозумілі приблизно за тиждень. Про це сказав президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з журналістами у Києві 6 червня, передає кореспондент Суспільного.

“Дуже складна ситуація. Ви знаєте, що там є відповідна пляма, з якою будуть боротися. Нам зрозуміло що буде затоплено від 35 до 80 населених пунктів. Ми розуміємо, що будуть великі проблеми, тому ми готувалися, з питною водою навіть там, де не затоплено”,  — сказав президент.

За його словами, йдеться про  увесь регіон  — Дніпропетровщину, Запоріжжя, Херсонщину.

Репортаж з вокзалу, звідки евакують людей через підрив Каховської ГЕС. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС на Херсонщині евакуюють людей з потенційних зон затоплення. О 13-ї до Херсона прибув евакуаційний потяг.

Людей з Херсонщини зголосились прийняти у декількох обласних центрах України – від Миколаєва до Кропивницького.

Репортаж з вокзалу, звідки люди відправляються евакуаційними потягами — відео Суспільне Миколаїв.

З Херсона евакуювали понад 600 жителів — МВА

Із понад 600 евакуйованих жителів Херсона 132 людини розташовані на час в міській лікарні Тропіних, 22 з яких маломобільні, повідомив у Telegram керівник Херсонської МВА Роман Мрочко.

"Понад 20 людей розміщені в гуманітарних центрах та залишаються там на деякий час проживати, отримувати продукти харчування і питну воду. 43 жителі виїхали з Херсона поїздом, 109 автобусами. Вони евакуювалися до різних міст Україні. На даний час проводиться подальша евакуація на Острові", говорить Мрочко.

Музей, археологічні пам'ятки і зоопарк: що під загрозою після підриву Каховської ГЕС

У зоні підтоплення внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС опинилися приблизно 80 населених пунктів на Херсонщині, а разом із ними — культурні установи та археологічні пам’ятки.

У Бериславському районі затоплені три мости та житлові будинки

Як повідомив в Telegram керівник Бериславської РВА Володимир Літвінов, у Тягинці затоплені два мости, 50 житлових будинків та 22 частково. В Бургунці три оселі опинилися у воді, в Одрадокам’янці підтоплений міст, через що ускладнений під’їзд до населеного пункту. В Ольгівці частково підтоплена одна з вулиць.

Між Ольгівкою та Львовим рух неможливий. В більш безпечні місця вивезли 29 людей.

Із зони підтоплення евакуйовали 1328 людей – Прокудін

Станом на 15.30 на правобережній Херсонщині підтоплений 71 будинок: у Тягинці – 33 оселі, у Бургунці – три, у Козацькому – 30 будинків. Також під водою опинилися два мости біля Тягинки та міст до Одрадокам’янки, через що під’їзд до цих населених пунктів ускладнений, повідомив у Telegram керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Із зони підтоплення евакуйовані 1328 людей, з них – 1200 жителі мікрорайону Корабел. 43 херсонці, з них – троє дітей, скористались евакуаційним потягом, 114 людей, в тому числі 15 дітей, виїхали автотранспортом. Наразі 136 людей перебувають у гуманітарних штабах.

В КП "Гарантія" на період евакуації господарів розмістять до 50 меленьких тварин

Жителям Херсона, які виїхали, пропонують подбати про домашніх тварин. Їх розмістять на території притулку КП "Гарантія". За тваринами доглядатимуть до повернення додому господарів, повідомила в Telegram Херсонська МВА.

За додатковою інформацією звертайтеся за телефонами 099 46 33 543 Тетяна, 066 92 48 583 Наталія.

Вода прибуватиме в Херсоні до 5 ранку наступного дня - МВА

Як повідомив в Telegram Херсонської МВА Роман Мрочко, станом на 15 годину у Корабельному районі міста вода піднялась на два з половиною метри. Наразі підтоплені мікрорайон Корабел, річ порт, території Антонівського та Садівського старостатів. Начальник Херсонської МВА закликав жителів цих районів евакуюватись, оскільки вода прибуватиме до п’ятої ранку 7 червня.

Станом на 15 годину з підтоплених районів евакуювали 1300 людей

Станом на 15 годину 6 червня з Херсонщини евакуювали близько 1 300 людей. Повідомило в Telegram ДСНС України.

За попередньою інформацією наразі підтоплено 13 населених пунктів на правому березі Дніпра та понад 260 будинків.

В підтоплених районах спостерігається переміщення боєприпасів

Через підрив військами РФ Каховської ГЕС, в підтоплених районах спостерігається переміщення боєприпасів. Людей просять бути вкрай обережними, не підходити до них і не чіпати, повідомляє ГУ ДСНС області.

Прокуратура відкрила провадження за фактом загибелі людини через обстріл військами РФ село у Бериславському районі

Як повідомила пресслужба Херсонської обласної прокуратури, зранку 6 червня армія РФ завдала ударів по селу у Бериславському районі, внаслідок обстрілу загинув місцевий житель. Близько 10 години війська РФ вдарили по мікрорайону Херсона, де тривала евакуація. Двоє поранені. Правоохоронці відкрили кримінальні провадження за фактами чергових воєнних злочинів військових РФ.

З Херсона евакуювали понад 800 людей, з Тягинки – 20

З Херсона евакуювали понад 800 людей, з Тягинки – 20. Люди можуть залишатись у шести центрах надання допомоги. Також можуть виїхати потягом чи автобусом до Миколаєва або Великої Олександрівки і на Кривий Ріг. Про це на брифінгу сказав голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За його словами далі безплатні автобуси доставлятимуть до Кропивницького. Хмельницького, Одеси, Коблево та Києва.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

З питною водою у Херсоні проблем не буде, ситуація в області гірша — голова ОВА

Черед підрив російськими військами Каховської ГЕС проблем з питною водою у Херсоні не виникне, проте в області ситуація складніша, сказав на брифінгу голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін. "Щодо питної води у Херсоні — у нас 146 помпових станцій. І ми знаємо, що навіть якщо обласний центр буде підтоплений у критичній точці, то 10 свердловин затопить. Це не критично для Херсона, бо 136 будуть працювати. Щодо питної води з верхньої частини Каховського водосховища, там Нововоронцовка, Милівська громада, то там ситуація гірша", — сказав Прокудін.

Підрив Каховської ГЕС: Міноборони попереджає про російські міни, які могло знести водою

Про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів попереджає Міноборони людей, які перебувають у зоні підтоплення внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

“Ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками”, — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що ситуація, що склалась внаслідок спричиненої росіянами техногенної катастрофи, вивчається Державною спеціальною службою транспорту МО України.

Херсонська область - повітряна тривога!

Евакуація людей з зони підтоплення

Як повідомили у ДСНС області, наразі проводяться евакуаційні заходи у зонах підтоплення. А також здійснюється оповіщення за допомогою гучномовців.

Станом на 13 годину, евакуювали понад 650 людей, ще понад 420 — евакуювалися самостійно.

В області шість тимчасових місць перебування для тих жителів, які не хочуть виїжджати до інших міст - ОВА

З мікрорайону Корабел у Херсоні та інших населених пунктів області, які потерпають від підтоплення, вже вивезли понад 800 людей. Про це повідомив керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков в марафоні "Єдині новини".

За його словами, на деокупованій частині області організовані шість тимчасових місць перебування для тих жителів, які не хочуть виїжджати до інших міст.

Також керівник пресофісу повідомив, що влада не публікує інформацію про місця збору через загрозу обстрілів з боку військ РФ. Її оприлюднюють у місцевих чатах. Наразі відомо про підтоплення кількох громад області і відсутність води через падіння рівня в інших.

Крім цього, він сказав, що вода підійматиметься ще протягом 24 годин, після чого почне спадати.

Станом на 12:30 із зон підтоплення евакуювали 885 людей - Нацполіція

Станом на 12:30 із зон підтоплення на Херсонщині евакуювали 885 людей, повідомила у Telegram Національна поліція України. Всього розгорнуті у Херсоні чотири евакуаційних пункти.

У Дніпро потрапило 150 тонн машинного мастила

Внаслідок підриву Каховської ГЕС у Дніпро потрапило 150 тонн машинного мастила, повідомила у Telegram радниця з питань комунікацій керівника Офісу Президента Дарія Зарівна.

Також є ризик подальшого витоку мастила, що негативно впливає на екологію.

У Херсоні у районі Парку Слави підвищується рівень води

У Херсоні у районі Парку Слави підвищується рівень води. Сильною течією до берега прибиває гілки та сміття, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Херсонська МВА просить евакуюватися жителів берегової лінії вище зони катастрофічного затоплення

У зв’язку зі швидким підйомом води в річці Дніпро, частина Херсона може потрапити у зону катастрофічного затоплення. Рівень води може піднятися до 5 м. Херсонська МВА просить жителів прибережних районів піднятися вище берегової лінії.

  • жителям селища Антонівка піднятися до вулиць Горького та Антонівської;
  • Дніпровського району піднятися до вулиці Херсонської (в район площі В’ячеслава Чорновола), шосе В’ячеслава Чорновола та вулиці Перекопської;
  • Суворовського району піднятися до вулиць Гімназичної, Соборної та Грецької;
  • Корабельного району, у тому числі Карантинного острова, піднятися до вулиці Качельної (вище площі Корабелів) та вулиці Полтавської;
  • селища Зимівник піднятися в район міського цвинтаря;
  • селища Комишани піднятися до вулиці Центральної;
  • селища Приозерного піднятися вище вулиці Білозерської.

Також відпустіть з ланцюгів собак, випустіть з кліток або, за можливості, візьміть із собою домашніх тварин.

Осушення водосховища, зникнення його флори і фауни, зараження води: які наслідки підриву дамби Каховської ГЕС

Науковці кафедри водних біоресурсів та аквакультури Херсонського державного аграрно-економічного університету провели попередні розрахунки наслідків руйнації дамби Каховської ГЕС. Старший науковий співробітник виші Євген Коржов розповів Суспільному про ймовірні загрози екосистемам. Втім, зазначив, щоб визначити всі загрози, потрібно більше оперативної інформації.

За словами науковця, площа затоплення внаслідок підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС становитиме близько 100 квадратних кілометрів: від Нової Каховки до Кізомису.

Внаслідок обстрілів Херсона поранені двоє поліцейських

У Херсоні внаслідок артилерійського обстрілу військ РФ двоє поліцейських отримали осколкові поранення. Вони допомагали людям евакуюватись, повідомило в Telegram МВС України.

В Новій Каховці в середмісті плавають лебеді - Зарівна

Радник з питань комунікацій керівника Офісу Президента Дарія Зарівна опублікувала відео підтоплення Нової Каховки. Вода досягла однієї з центральних вулиць міста. Біля будівлі міської ради пропливають білі лебеді.

Каховська ГЕС повністю пішла під воду

Каховська ГЕС повністю пішла під воду, повідомила у Telegram Каховська МВА.

В Олешківській громаді підтоплені Кринки та Козачелагерська сільрада

В Олешківській громаді підтоплені Кринки та Козачелагерська сільрада. Вода дещо піднялась вздовж Дніпровських проток і в самих Олешках, повідомив Суспільному голова Олешківської ТГ Євген Рищук.

Максимальний підйом води очікуємо о 13 годині. Тоді розумітимемо, наскілька важка ситуація.

Поліцейський у Херсоні з води врятував собаку

У Херсоні поліцейський врятував собаку, який опинився у водній пастці через підтоплення, у Telegram повідомило МВС України.

Узбережжя поблизу Микільського на Херсонщині затоплене

Микільське. Затоплені баня, яка на пляжі, стадіон. Сильна течія несе гілки, дерева і сміття. Житлові будинки вище знаходяться і вони не затоплені.

Підрив Каховської ГЕС. Обстріли Козацького та Кізомиса. 468 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Микільське. затоплене узбережжя, 6 червня 2023 Фото: Суспільне Херсон

З Херсона евакуювали 742 людини - МВС

Станом на 10:00 з Херсона евакуювали 742 людини, повідомило у Telegram МВС України.

Ситуація з евакуацією ускладнюється тим, що деякі дороги розмиває. Це унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Евакуаційні групи шукають інші шляхи, йдеться у повідомленні.

Гідропарк і нафтогавань вже затоплено. Триває евакуація - Мрочко

Гідропарк і нафтогавань вже затоплено. Лежачих і маломобільних вивозять до лікарень, повідомив у Telegram голова Херсонської МВА Роман Мрочко.

"Якщо знаєте про наявність людей, які потребують допомоги з евакуації прошу звертатися на гарячу лінію адміністрації чи писати мені в особисті повідомлення Facebook із вказанням номерів телефонів", - йдеться у повідомленні.

Станція відновленню не підлягає - Укргідроенерго.

Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає, повідомили в Укргідроенерго.

За попереднім прогнозом очікується спрацювання водосховища впродовж наступних 4 днів.

Правоохоронці відкрили кримінальні провадження за фактами екоциду та воєнного злочину військових РФ, які підірвали дамбу Каховської ГЕС

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактами екоциду та порушення законів та звичаїв війни військами РФ після підриву дамби Каховської ГЕС, повідомила в Telegram Херсонська обласна прокуратура.

"За даними слідства, 6 червня 2023 близько 03:00 години російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. В результаті цього відбувається підняття урізу води та затоплення населених пунктів поблизу річки Дніпро", - йдеться в дописі.

Наразі правоохоронці встановлюють масштаби руйнувань.

Для організації евакуації людей у Херсоні потрібні волонтери

В Херсоні терміново потрібні люди, що виконуватимуть обов'язки волонтерів для координації дій на пунктах евакуації, приймання людей, посадки в автобуси, розселення та годування, повідомив у Facebook волонтер Денис Суханов.

Поки до цієї справи долучилися херсонські волонтери, які працюють на пунктах видачі гуманітарної допомоги.

У Каховській ГЕС підірвана проїжджа частина і машинний зал — міський голова Нової Каховки

Станом на 6.30 ранку 6 червня у Новій Каховці затоплена Казкова Діброва, нижня частина паркової території. Також затоплені літній кінотеатр, кафе "Цитадель". Вода піднялась до дитячого майданчика і пам'ятника Шевченка, першої вулиці, яка йде паралельно Дніпру, повідомив Суспільному Новокаховський голова Володимир Коваленко.

Також, за його словами, російські війська глушать інтернет. Також підірвана проїжджа частина і машинний зал самої ГЕС.

У мікрорайоні Корабел проходить евакуація контрольовано

З Острова Корабельного району евакуюють людей автобусами, повідомив у Telegram керівник Херсонської МВА Роман Мрочко.

"Евакуація на автобусах проходить за планом та без паніки. Дякую мешканцям за дотримання правил поводження під час евакуації", - йдеться у повідомленні.

Евакуаційний поїзд виїжджатиме о 12.00

Укрзалізниця допомагає з евакуацією жителів Херсона та прилеглих сіл. Перший евакуаційний поїзд відправиться з Херсона о 12:00, йдеться у Telegram Укрзалізниці.

За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди.

Ситуація на ЗАЕС контрольована — Енергоатом

Стрімке зниження рівня води в Каховському водосховищі є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Ситуація на станції під контролем, український персонал моніторить усі показники, повідомив Енергоатом в Telegram/

"Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції", йдеться у повідомленні.

Президент скликав РНБО. Усі служби процюють

Усі служби працюють. Скликав РНБО. Будь ласка, поширюйте лише офіційну та перевірену інформацію, повідомив президент Зеленський у Telegram.

"Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде. Ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну", йдеться у повідомленні.

Усі екстрені служби готові, паніки немає – Самойленко

Вода пройшла половину шляху. Критично високий рівень очікується близько 11 години. Про це в телемарафоні "Єдині новини" повідомив голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

За його словами, зараз частково підтоплена Тягинка, яка розташована на пів дорозі до Херсона. У місті – немає критичної ситуації.

"Мікрорайон Острів дійсно буде частково підтоплений, ми до цього готуємось – ДСНС працює в повному обсязі. Піднялися служби санітарно-епідеміологічного режиму, тому що вода несе за собою той бруд, який може вплинути на людей. Всі лікарні сьогодні в готовності. Паніки не існує. Ще від 20 жовтня відомо про можливість мінування цієї електростанції, греблі, тому херсонська влада готова до події, яка відбулася сьогодні вранці", - сказав голова облради.

У Мікрорайоні Корабел відключили газо- і електропостачання

Мікрорайон Корабел в Херсоні знеструмили з метою безпеки. Через декілька годин також буде відключено газопостачання, повідомив у Telegram керівник МВА Роман Мрочко.

Місцеві жителі з прибрежних зон повинні евакуюватися вище

Рівень води підіймається. Всім, хто перебуває у зоні затоплення, слід піднятись на місцевість, розташовану вище Дніпра і Кошової, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

Підрозділи поліції та ДСНС підняли по тривозі - МВС

Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон - острів Корабел.

Рівень води підіймається і всім, хто знаходиться у зоні небезпеки необхідно:

  • вимкнути всі електроприлади
  • взяти документи і речі першої необхідності
  • подбати про близьких і домашніх улюбленців
  • виконувати інструкції рятувальників та поліцейських .

Російська армія підірвала Каховську ГЕС

Російські війська підірвали Каховську ГЕС. Масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення наразі уточнюються, повідомив в Telegram речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

На початок