Що відбувається на окупованих територіях після підриву Каховської ГЕС

Що відбувається на окупованих територіях після підриву Каховської ГЕС

Херсонщина. Підірвана Каховська ГЕС, 6 червня 2023 року
. Херсонщина. Підірвана Каховська ГЕС, 6 червня 2023 року Фото: Каховська міська територіальна громада/Facebook

У різних населених пунктах на окупованій території лівобережжя Херсонщини поступово починає прибувати вода у звʼязку з підривом греблі на Каховській ГЕС. Про це повідомляють місцеві мешканці.

У місцевих групах Нової Каховки люди повідомляють, що вода поступово прибуває в різні райони міста. Поки що найбільше страждають будинки, які знаходяться на першій лінії берега Дніпра, зокрема Дніпровський проспект, Робоче поселення. Частково в Новій Каховці обмежений звʼязок.

Проблеми зі звʼязком є також у Голій Пристані, Кринках, Старій Збурʼївці. Люди, яким вдалося звʼязатися зі своїми родичами на окупованих територіях, повідомили Суспільному, що станом на ранок вода піднімалася поступово.

У Кринках місцеві мешканці на умовах анонімності розповіли, що вода почала підніматися ще вранці. Близько десятої ранку перший поверх їхнього будинку затопило і вода продовжує прибувати. Люди перебувають вдома, на другому поверсі будинку. Також вони розповіли, що вранці приїхали російські військові, які відстрілювали собак на вулиці. Стосовно евакуації чи допомоги мешканцям інформації не було.

Мешканці Старої Збурʼївки повідомляли, що станом на 12 годину вода піднялася приблизно на 20 сантиметрів і ситуація некритична. Місцева окупаційна влада оголосила про добровільну евакуацію з села. Мешканці не погоджуються на виїзд. Наразі звʼязок з селом також нестабільний.

"Поки підтоплення вулиць і будинків не має, рівень почав підніматися десь з 12 години. Евакуацію пропонують до Залізного Порту, охочих практично немає", — розповідають місцеві.

Нагадаємо, що близько третьої ночі 6 червня російські військові підірвали Каховську ГЕС. Загроза підтоплення наразі існує для 80 населених пунктів, як на правому березі Дніпра, так і на лівому березі, який наразі окупований російськими військовими.

На початок