Головні новини Харкова та області 27 квітня: росіяни вдарили по психлікарні у Салтівському району ракетами

Головні новини Харкова та області 27 квітня: росіяни вдарили по психлікарні у Салтівському району ракетами

наслідки удару по психлікарні у харкові
Наслідки ракетного удару РФ по території лікарні у Салтівському районі Харкова, 27 квітня 2024 року. Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

Останні новини Харкова та Харківської області за 27 квітня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Пацієнтка лікарні поранена уламком скла

Щонайменше одна пацієнтка медзакладу отримала поранення, це жінка середнього віку. Уламками скла їй посікло голову, медики надають допомогу. У кількох корпусах медзакладу вибиті сотні вікон, повідомляє кореспондент Суспільного.

Синєгубов — про підготовку Харкова до зими: газотурбінні станції, теплові пункти, відбудова ТЕЦ

У Харкові через пошкодження енергетичної інфраструктури під час російських обстрілів думають про децентралізацію електропостачання і теплопостачання перед новим опалювальним сезоном. До зими у Харкові працюватимуть над тим, щоб встановити у місті газотурбінні установки, а також теплові пункти, розповів журналістам очільник ОВА Олег Синєгубов 25 квітня.

Як це обладнання працюватиме, скільки його потрібно місту та області та яким коштом його куплятимуть — читайте у матеріалі.

Рятувальники показали, як розміновують територію Харківщини з допомогою машин механізованого розмінування

Зокрема, харківські сапери користуються хорватською машиною MV-10.

Сили оборони відбили сім атак на Куп'янському напрямку — Генштаб

Українські захисники відбили атаки РФ в районах Кислівки на Харківщині та Новоєгорівки, Стельмахівки Луганщини, повідомили у вечірньому зведенні Генштабу.

Під удари авіації потрапили Стрілеча, Синельникове та Вовчанські Хутори.

Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Піщане Харківської області.

Харківські кладовища планують закрити для відвідувачів на Великдень та тиждень після нього: причина

Вхід для відвідувачів на всі 17 кладовищ Харкова у Великдень буде закритий, розповів Суспільне Харків представник комунального підприємства "Ритуал" Сергій Піженко.

За його словами, щоб запобігти скупченням, людей планують не пускати на цвинтарі й протягом тижня після Великодня. Остаточне рішення ухвалить міськвиконком або обласна військова адміністрація, каже Піженко.

У Дергачах внаслідок ударів авіабомбами 26 квітня пошкоджені 45 будиків

Про це повідомив керівник Дергачівської МВА Вячеслав Задоренко.

"Дергачівці отримали будівельні набори (OSB-плити, брус, плівка, тенти), а волонтери, що працюють під керівництвом нашої ветеранської організації, разом з волонтерами зі Слатиного допомогли законсервувати дахи та вікна мешканцям 13 найбільш пошкоджених будинків. Сьогодні відповідні роботи були завершені і тепер власники пошкоджених домоволодінь можуть подавати заявки на відшкодування за державною програмою єВідновлення", — сказано у повідомленні.

Водій поранений поблизу Вовчанська через влучання російського дрона

52-річного водія вантажівки ушпиталили у тяжкому стані: поблизу Вовчанська його авто атакував російський FPV-дрон, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

У Дергачівській громаді перейменували 206 топонімів

Про це Суспільне Харків розказав секретар топонімічної комісії Олександр Кулік.

Акцент під час перейменування робили на відтворення та збереженні національної етнокультурної ідентичності, говорить Кулик.

"Були названі вулиці на честь полеглих захисників по принципу або це була пропозиція від громадськості, або якщо це пропозиція комісії, це мало містити ґрунтовні підстави — наприклад, якщо людина отримала звання героя України або орден "За мужність" чи орден Богдана Хмельницького", — сказав представник топонімічної комісії Дергачівської громади.

Ця робота вже завершена, 206 топонімів перейменовано. Багато назв змінено на назви на честь культурних діячів, зокрема поетів та письменників Розстріляного Відродження, таких дисидентів як В’ячеслав Чорновіл, Євген Сверстюк, Левко Лук’яненко, на честь українських гетьманів і полковників зокрема доби Хмельниччини, Руїни, на честь діячів української революції 1917-1921 років.Якщо візьмемо Дергачі, то деякі вулиці були перейменовані на честь козацьких, старшинських, сотницьких родів таких як Ковалевські, Алчевські, Квітки.

Наслідки удару по лікарні у Харкові

Відео з місця подій від Суспільного

Погода на 28 квітня у Харкові та області: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі місцями невеликий короткочасний дощ;
  • Вдень місцями короткочасний дощ. Місцями гроза;
  • Вітер північний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря на Харківщині: вночі 7-12º тепла, вдень 18-23º;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 8-10º тепла, вдень 19-21º.

Як відновлюється Ізюм в умовах дефіциту електроенергії

В Ізюмі триває капітальний ремонт шести пошкоджених обстрілами будинків, розказала Українському Радіо Харкова начальниця управління ЖКГ Ізюмської міськради Максуда Руденко. За її словами, вимкнення електроенергії позначається на термінах виконання робіт.

Енергетична ситуація на Харківщині: дані Міненергетики

"Минулої доби ворог обстріляв території однієї з підстанцій обленерго — вона вимикалась із втратою живлення власних потреб. З технологічних причин відключилась повітряна лінія, знеструмлено 1,5 тисячі абонентів. Внаслідок бойових дій живлення немає у 35,5 тисячі точок обліку. Через мережеві обмеження застосовуються графіки відключень — знеструмлено близько 200 тисяч абонентів", — сказано у повідомленні.

Водогін, що забезпечує водою психіатричну лікарню, ремонтують

Роботи з відновлення триватимуть ще кілька годин, сказав журналістам міський голова Ігор Терехов.

"Зараз працюють наші комунальні служби, бо перебитий водогін, який заживлює водою ці об'єкти. Десь за декілька годин займе відновлення. Чому сюди? Сказати неможливо. Тут завжди лікувалися люди з психічними хворобами. Так цинічно обстріляли цей об'єкт... Коментувати це неможливо. Щодо поранених, щастя, що влучання між корпусами. Якби було влучання у корпуси, то в корпусі поруч перебували 63 людини, наслідки могли б бути...", — сказав міський голова.

ДТП на Харківщині за добу: дані поліції

Минулої доби на території Харківщини сталося 18 дорожньо-транспортних пригод, в яких 16 громадян отримали травми, повідомили у пресслужбі поліції Харківщини.

Правоохоронці склали 7 адміністративних протоколів за порушення правил дорожнього руху: 1 - за керування автомобілями у стані сп’яніння, 3 – за керування без відповідних документів, 3 – за перевищення швидкості.

В ОВА розказали, як облаштували побут пацієнтів психіатричної лікарні

Пацієнтів психіатричної лікарні у Харкові, по території якої росіяни вдарили вночі ракетами С-300, не розподілятимуть до інших установ міста та області, розказала на місці удару заступниця керівника ОВА Олена Логвинова.

За її словами, пацієнтів з пошкоджених корпусів розподіли по інших будівлях лікарні.

"Враховуючи специфіку закладу, ми не маємо можливості перерозподілити пацієнтів по інших лікувальних установах Харкова та області, тому пацієнти перерозподілені між відділеннями цього закладу. Задача — якомога швидше відновити комунікації", — сказала Олена Логвинова.

Росіяни вдарили поблизу психлікарні у Салтівському району ракетами
Наслідки ракетного удару РФ по території лікарні у Салтівському районі Харкова, 27 квітня 2024 року. Суспільне Харків

Через необережне поводження під час куріння загинув чоловік, жінку ушпиталили

Про це повідомили у пресслужбі ДСНС Харківщини.

За її даними, 27 квітня о 03:42 сталася побутова пожежа у Новобаварському районі Харкова.

"У приватному будинку в одній з кімнат горіли домашні речі на площі 40 кв. м. Під час розвідки рятувальники врятували 80-річну жінку, її було госпіталізовано до лікарні. Також на місці пожежі було виявлено тіло чоловіка. О 04:25 пожежу було локалізовано та о 06:00 ліквідовано. Причина загоряння необережне поводження під час куріння", — сказано у повідомленні.

"Металіст" з Харкова перевірять, чи чесно він обіграв "Кремінь" у Першій лізі

Про це повідомила Українська асоціація футболу.

"Ідеться про матч 6-го туру Першої ліги ПФЛ сезону-2023/2024 (група вибування) між командами ФК "Металіст" та ФК "Кремінь", що розпочався 26 квітня о 12:30 на стадіоні "Авангард" в Ужгороді. Матч закінчився з рахунком 2:1 на користь команди "Металіст". Наразі відбувається збір необхідних даних, результати перевірки буде повідомлено після її закінчення", — сказано у повідомленні.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 27 квітня

Дергачі, Висока Яруга, Липці, Огірцеве, Піщане, Глушківка та Водяне Харківської області зазнали авіаударів протягом доби, повідомили у Генштабі.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 10 атак в районах населених пунктів Кислівка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Куп’янському напрямку прикордонники поцілили в окупантів

Відео показало Східне регіональне управління Держприкордонслужби.

"Завдяки злагодженій роботі аеророзвідки та мінометників бригади "Помста" вдалося виявити ворожі укриття та переміщення піхоти противника. Кількома влучними пострілами зі 120-мм міномета 2 окупантів ліквідували ще один отримав поранення", — сказано у повідомленні.

Обстріли Харківщини: зведення поліції

За даними керівника поліції Харківщини Володимира Тимошка:

  • Харків. 27 квітня близько 00:30 росіяни обстріляли місто з ЗРК С-300. Ракети влучили на територію психіатричної лікарні. Внаслідок обстрілу поранення зазнала жінка 1970 року народження. Пошкоджено харчоблок, водогін, інженерні комунікації, лінії електропередач, лікувальний корпус, в якому на момент влучання перебувало 60 пацієнтів та п’ять осіб медперсоналу. Загалом на території медзакладу перебували 900 пацієнтів та 250 працівників лікарні.
  • Липці. 26 квітня близько 10:30 військові РФ завдали ударів двома керованими авіабомбами. Внаслідок обстрілу пошкоджено багатоквартирний чотириповерховий будинок, будівлю ліцею. О 21:40 росіяни обстріляли селище з РСЗВ "Ураган", внаслідок чого пошкоджено газову трубу, сталася пожежа в приватному домоволодінні;
  • Дергачі. 26 квітня близько 10:40 військові РФ вдарили керованою авіабомбою, внаслідок чого поранення зазнали четверо громадян, у тому числі 52-річна жінка, троє дітей віком від 4 до 16 років. Зруйновано та пошкоджено 23 житлових будинків;
  • Куп’янськ-Вузловий. 26 квітня близько 06:30 внаслідок російського обстрілу з РСЗВ "Ураган" пошкоджено навчальний заклад, майно будинку науки та техніки, приватні домоволодіння та лінію електромережі;
  • Вільхуватка. 26 квітня близько 11:20 відбувся російський авіаобстріл авіабомбою ФАБ-250 з модулем УМПК (універсального модуля планування та корекції), в результаті якого було влучання в лісозахисній смузі на відкритій ділянці місцевості, пошкоджено лінію електропередачі;
  • Гракове. 26 квітня близько 22:00 росіяни завдали удару по населеному пункту з РСЗВ С-300. Ракета влучила в землю, пошкоджені приватні домоволодіння;
  • Шестакове. 26 квітня приблизно о 17:50 внаслідок російського обстрілу керованою авіабомбою поранення отримав цивільний чоловік 1981 року народження;
  • Сотницький Козачок. 26 квітня о 12:30 в результаті ворожого удару двома дронами поблизу по автомобілю волонтерів поранено водія 1967 року народження, його дружину 1969 року народження, їхнього сина 2005 р.н. Постраждалі госпіталізовані;
  • Вовчанськ. 26 квітня близько 22:30 відбувся російський обстріл міста. Внаслідок влучання одного зі снарядів частково зруйновано житловий будинок. Під завалами загинув власник будинку 1956 року народження.

Графік відключення світла на 27 квітня: як у Харкові та області вимикатимуть електроенергію

Оновлені графіки погодинних відключень електроенергії для Харкова та області опублікували в Харківській ОВА. Згідно з графіком, протягом 27 квітня світло вимикатимуть щонайменше на три години.

Завантажити графік відключень можна за посиланням. В ньому вказаний перелік вулиць, провулків та населених пунктів, які входять в конкретну групу.

Погода на 27 квітня для Харкова та області: дані гідрометцентру

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі дощ, гроза; місцями туман. Вдень без істотних опадів;
  • Вітер вночі змінних напрямків, 3-8 м/с; вдень північно-західний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря на Харківщині: вночі 10-15°, вдень 20-25°.
  • Температура повітря у Харкові: вночі 13-15°, вдень 20-22°.

Чим росіяни завдали ударів по Харкову в ніч на 27 квітня: попередні висновки вибухотехніків

Росіяни завдали ударів по психіатричній лікарні у Харкові ракетами С-300, повідомили у поліції попередні висновки вибухотехніків.

"Уламкових поранень зазнала пацієнтка 1970 року народження. Внаслідок обстрілу пошкоджені будівля медзакладу, яка не експлуатувалась, харчоблок і корпус, в якому на момент влучання перебувало 60 пацієнтів та п'ять працівників лікарні. Пацієнтів з потрощених приміщень перевели в інші корпуси", — йдеться у повідомленні поліції

Наслідки удару РФ по психлікарні у Салтівському районі Харкова

Росіяни вдарили двома ракетами. На місці влучань — вирви у понад десять метрів завглибшки. Точний тип зброї, якою РФ вдарила по території психлікарні, слідчі ще не назвали.

Більше фото наслідків — дивіться за посиланням.

Головні новини Харкова та області 27 квітня: росіяни вдарили по Салтівському району ракетами
Наслідки ракетного удару РФ по території лікарні у Салтівському районі Харкова, 27 квітня 2024 року. Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

Головні новини Харкова та області 27 квітня: росіяни вдарили по Салтівському району ракетами
Наслідки ракетного удару РФ по території лікарні у Салтівському районі Харкова, 27 квітня 2024 року. Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

Головні новини Харкова та області 27 квітня: росіяни вдарили по Салтівському району ракетами
Наслідки ракетного удару РФ по території лікарні у Салтівському районі Харкова, 27 квітня 2024 року. Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

Пацієнтка лікарні поранена уламком скла

Щонайменше одна пацієнтка медзакладу отримала поранення, це жінка середнього віку. Уламками скла їй посікло голову, медики надають допомогу. У кількох корпусах медзакладу вибиті сотні вікон, повідомляє кореспондент Суспільного.

Росіяни вдарили ракетами між корпусами лікарні

Про це повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

У Харкові пролунали вибухи, росіяни вдарили ракетами по Салтівському району

Олег Синєгубов о 01:01 повідомив, що Салтівський район Харкова був під ударом РФ. За його даними, пошкоджена цивільна нежитлова інфраструктура. На цей час даних про поранених чи загиблих немає.

"Прилетіло поряд з медичним закладом. На цей час без постраждалих - у медустанові повилітали шибки. Але це попередня інформація", — додав Ігор Терехов о 01:07.

На початок