На відновлення пошкодженого обстрілами РФ університету ім. Бекетова у Харкові потрібно понад 55 млн грн

На відновлення пошкодженого обстрілами РФ університету ім. Бекетова у Харкові потрібно понад 55 млн грн

На відновлення пошкодженого обстрілами РФ університету ім. Бекетова у Харкові потрібно понад 55 млн грн
. Університет міського господарства в Харкові. Січень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Усі гуртожитки й три чверті навчальних корпусів університету міського господарства у Харкові пошкоджені російськими обстрілами, повідомили у пресслужбі вишу. На відновлення навчального закладу, який вже 100 років поспіль випускає працівників будівельних спеціальностей, необхідно понад 55 мільйонів гривень.

Що втратив університет під час війни — Суспільне Харків показало керівництво вишу.

Житлово-комунальний фаховий коледж зруйнували

Житлово-комунальний фаховий коледж — один із підрозділів харківського університету міського господарства. 20 червня 2022 року будівлю зруйнувала російська ракета. Відновлювати її доведеться майже з нуля, розповідає Віктор Лук'янов, який працює директором коледжу вже 19 років.

"Корпус розвалений навпіл. Коли я це побачив, мої враження не можна було описати словами. До вторгнення разом з колегами укріплювали матеріально-технічну базу", — каже Віктор Лук’янов.

РФ пошкодила обстрілами усі гуртожитки університету міського господарства у Харкові: на відновлення необхідно 55 млн грн
Директор житлово-комунального фахового коледжу Віктор Лук'янов. Січень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Ми відновили дах, міжкабінетні стіни, гардероб. У цьому активну участь брали наші студенти й колектив. Нині коледж зруйнований майже повністю. Добре, що фундамент вцілів".

Зараз у коледжі чекають експертної оцінки руйнувань.

"Є в планах відновити коледж з нуля, щоб студенти могли повернутися до навчання, щойно закінчаться воєнні дії. На відновлення будівлі потрібні гроші, людські ресурси та техніка", — розповідає Лук’янов.

РФ пошкодила обстрілами усі гуртожитки університету ім. Бекетова у Харкові: на відновлення необхідно 55 млн грн
Будівлі Харківського університету ім. Бекетова зазнали руйнувань внаслідок обстрілів окупантів. Січень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Директор житлово-комунального фахового коледжу каже, що навчальний заклад випускає озеленювачів.

"Ми перші у колишньому Радянському Союзі відкрили спеціальність "Садово-паркове господарство". Сьогодні наші випускники працюють на різних посадах в місті — від бухгалтерів до керівників підприємств", — каже Лук’янов.

"Харківзеленбуд" – майже наше дочірнє підприємство, тому що починаючи від майстрів до заступників установи, – це наші випускники".

Пошкодження внаслідок війни

З 21 навчального корпусу університету імені Бекетова руйнувань зазнали 16. З 10 гуртожитків вишу — дев'ять пошкоджених, один зруйнований.

РФ пошкодила обстрілами усі гуртожитки університету ім. Бекетова у Харкові: на відновлення необхідно 55 млн грн
Одна з будівель Харківського університету ім. Бекетова після обстрілу окупантів. Січень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Директор інституту будівельної та цивільної інженерії Володимир Бугай розповідає, що один із корпусів університету будівництва та архітектури цьогоріч увійшов до складу університету ім. Бекетова.

"За грантові кошти придбали багато сучасного обладнання: мультимедійні дошки, комп'ютери, програмне забезпечення, 3D-принтери, проєктори. Внаслідок збройної агресії РФ, ці приміщення зруйновані, обладнання знищене", — каже Бугай.

РФ пошкодила обстрілами усі гуртожитки університету ім. Бекетова у Харкові: на відновлення необхідно 55 млн грн
Пошкоджена аудиторія університету ім. Бекетова. Січень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

За його словами, при будівництві навчального корпусу використовували промислові конструкції, але і вони не витримали при влучанні ракети: "Після обстрілів Харкова навесні тут знищені комунікації, на верхніх поверхах обвалилися стіни та дах, повилітали вікна".

"Багато конструкцій — у непридатному стані. Вони потребують посилення або заміни. Необхідні додаткові дослідження, щоб вирішити, як далі відбудовувати навчальний корпус", — пояснює Володимир Бугай.

Збитки ще підраховуватимуть

З 24 лютого 2022 року по об'єктах вишу окупанти завдали 13 ударів, розповідає ректор Володимир Бабаєв. У корпусах університету нема 43% вікон.

"Ми позакривали їх ДСП та плівкою, але теплоносій не можна подавати, тому що тепло виходить на вулицю. Через вологість та морози почали руйнуватися приміщення. Ми законсервували обладнання. Були пошкоджені дах і територія, мережі опалення", — розповідає Бабаєв.

РФ пошкодила обстрілами усі гуртожитки та три чверті корпусів університету міського господарства у Харкові
Ректор університету міського господарства Володимир Бабаєв. Січень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Зараз у виші підраховують збитки.

"Вартість відновлення тільки цієї частини й восьми гуртожитків з 10, грубо – це 55 мільйонів гривень. Це дуже велика сума, безумовно, ми не зможемо її самі знайти. Тим більше, що сьогодні маємо мінус 20 мільйонів на бюджетне фінансування", — говорить ректор університету.

На відновлення пошкодженого обстрілами РФ університету ім. Бекетова у Харкові потрібно понад 55 млн грн
Пошкодження будівель Харківського університету ім. Бекетова внаслідок обстрілів окупантів. Січень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Володимир Бабаєв каже, що у приєднаному університеті будівництва та архітектури значні руйнування.

"Експертиза ведеться. Ми рахуємо, скільки це буде коштувати. Це один повністю зруйнований корпус, а корпуси поряд – в поганому стані. Повністю зруйнований Житлово-комунальний фаховий коледж, гуртожиток цього коледжу", — говорить ректор університету ім. Бекетова.

За оцінкою ректора, сума, необхідна для відновлення може зрости до 150-170 мільйонів гривень.

Що відомо

Окупанти обстрілами знищили ліцей в Черкаській Лозовій на Харківщині

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок