Справа псевдоволонтера з Калуша Віталія Хемича: суд допитав брата обвинуваченого

Справа псевдоволонтера з Калуша Віталія Хемича: суд допитав брата обвинуваченого

Справа псевдоволонтера з Калуша Віталія Хемича: суд допитав брата обвинуваченого
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

13 лютого 2023 року у Калуському міськрайонному суді, що на Івано-Франківщині, розглядали справу Віталія Хемича, якого підозрюють у привласненні благодійних внесків на підтримку Збройних сил України. На засіданні допитали брата обвинуваченого — Олега Хемича, повідомляє кореспондентка Суспільного із залу суду.

За словами адвоката Артура Дороніна, Віталій Хемич виманив у людей майже 1 млн 800 тис. грн. Більшу частину грошей ошуканим повернув брат Віталія Хемича — Олег, який у справі виступає свідком. Точну суму, він не назвав. Втім зазначив, що це — понад 1 млн грн.

"Я взяв на себе відповідальність повернути ці гроші. Я залучений в цьому процесі, мене багато людей знають і я завжди своє слово дотримую. Я пообіцяв, що всі гроші будуть повернуті тим людям, в яких взяли", — каже Олег Хемич.

Справа псевдоволонтера з Калуша Віталія Хемича: суд допитав брата обвинуваченого
Брат Віталія Хемича — Олег. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

З його слів, витребувати в нього гроші намагалися й невідомі.

"До мене зверталося дуже багато людей. Взагалі не знаю, де вони взяли мій номер телефону. Навіть з-за кордону телефонували й казали, що Віталік винен їм гроші, й після того говорили, що я зобов'язуюся повернути їм ці кошти. Коли я почав більш детально в них розпитувати, просити скріни різних квитанцій, вони не мали підтверджень інформації", — каже Олег Хемич.

Справа псевдоволонтера з Калуша Віталія Хемича: суд допитав брата обвинуваченого
Адвокат Артур Доронін. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Адвокат Артур Доронін у справі представляє права Дарії Євенко з Волновахи. Правозахисник каже: фінансові збитки їй вже відшкодували, втім наслідки дій обвинувачуваного значно суттєвіші.

"Тут більше — моральна складова. Вона збирала гроші на автомобіль для бійців "на нуль". Як мені відомо, тих людей вже немає й авто їм не доїхало. Є деякі потерпілі, які зараз "на нулі" і суд їх не може через це допитати", — каже Артур Доронін.

За його словами, у справі — 23 потерпілі. Наразі допитали п'ятьох. Суд ухвалив рішення продовжити розгляд справи 22 лютого.

Що відомо

Підозрюваний Віталій Хемич є сином підприємця та ексдепутата Калуської міської ради Ігоря Хемича. Після того, як обдурені люди почали поширювати інформацію про псевдоволонтера, Хемич опублікував відеозвернення у Facebook, в якому зізнався, що є залежним від азартних ігор. Також чоловік попросив вибачення у тих, в кого виманив гроші. Старший брат псевдоволонтера Олег Хемич кореспондентці Суспільного повідомив, що почав віддавати людям гроші, які у них видурив його брат.

19 вересня Калуська прокуратура повідомила про підозру калушанину, який привласнив понад 1 млн грн благодійних внесків на підтримку Збройних сил України.

23 вересня у Калуському міськрайонному суді обрали міру запобіжного заходу для Віталія Хемича, якого підозрюють у привласненні понад 1 млн грн благодійних внесків на підтримку Збройних сил України. Суд вирішив взяти чоловіка під варту із можливістю внесення застави у 198 480 грн.

28 вересня Віталій Хемич вийшов із СІЗО після внесення застави у сумі 198 480 грн. Також підозрюваний відшкодував ошуканим понад 1 млн 400 тис. грн.

9 листопада на засідання суду прийшли четверо потерпілих, яких ошукав Хемич. Частина людей, у яких обвинувачений виманив гроші, подали клопотання, аби засідання проводили без їхньої участі, бо зараз вони воюють на фронті.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок