“Злочини патріарха Кирила мають бути засуджені”. Інтерв’ю з настоятелем храму у Волоському на Дніпропетровщині

“Злочини патріарха Кирила мають бути засуджені”. Інтерв’ю з настоятелем храму у Волоському на Дніпропетровщині

Ексклюзивно
“Злочини патріарха Кирила мають бути засуджені”. Інтерв’ю з настоятелем храму у Волоському на Дніпропетровщині
. Фото: з особистого архіву Андрія Пінчука

Колишній староста Волоського, що на Дніпропетровщині, священник Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) Андрій Пінчук від початку повномасштабного вторгнення евакуйовував людей з "сірої зони" та "гарячих точок" Донеччини, Харківщини та Херсонщини.

В інтерв’ю Суспільному отець Андрій Пінчук розповів про своє бачення суду над Кирилом, особливості церковного життя в Україні, та чому не планує переходити до Православної церкви України (ПЦУ), а також про евакуацію й роботу шелтера у Волоському, та реформи його каденції – чи працюють вони зараз.

За рік шелтер, заснований отцем Андрієм, став прихистком для більше ніж 2 000 людей. Нині тут проживає не більше 50 людей, в тому числі і переселенці з Марганця та Нікополя.

Водночас Пінчук активно критикує УПЦ та засуджує колаборантів, які належать до його церкви. Навесні священник звернувся до суду Пентархії з проханням засудити патріарха Кирила (якому формально підпорядкована УПЦ МП) за те, що він роками пропагував "російський мир", який у результаті створив усі передумови до повномасштабної війни Росії проти України.

– Вже минув майже рік від початку повномасштабного вторгнення. Ви в лютому 2022 року створили шелтер для переселенців. І почали вивозити людей з-під обстрілів з інших областей. Скільки людей, дітей Вам вдалося евакуювати за рік?

– З лютого 2022 року в нас постійно були люди тут. Це був – транзитний шелтер. Люди залишались – хтось на одну ніч, хтось – на три, дехто – на місяць. У нас тут було схоже на такий великий вокзал. Зранку звідсіля виїжджав автобус на евакуацію (автобус вивозив людей з прифронтових територій або “сірих” зон – ред.), а поверталися ввечері – висаджували людей, а в обід вже відправлялися автобуси, як ми їх називали – на “холодну” евакуацію. Автобуси їхали на захід України, в Європу. І це було весело, тому що відправляється автобус Волоське-Осло, Волоське-Рим, Волоське-Варшава. Ми таким чином понад дві тисячі людей відправили. “Гаряча” евакуація протрималася довше – вивозили людей з зони бойових дій: Рубіжне, Сєверодонецьк, Лиман, Кремінна, Бахмут тощо. Тобто це Харківська, Луганська, Донецька, трохи Херсонської області. Перші місяці в нас було дуже багато рейсів. Загалом ми зробили, мабуть, десь 350 рейсів.

“Злочини патріарха Кирила мають бути засуджені”. Інтерв’ю з настоятелем храму у Волоському на Дніпропетровщині
Кадри з евакуації людей з "сірої" зони та "гарячих" точок. Фото: з особистого архіву Андрія Пінчука

– На скільки місць був розрахований шелтер? Скільки людей на разі тут проживають

– Шелтер був розрахований на 250 осіб. Але декілька разів тут мешкало понад 300 людей. Навіть люди ночували в коридорі на підлозі: на матрацах, коли вже не вистачало розкладних ліжок. Зараз тут проживає не більше 50 людей. І в основному, це люди з Марганцю, які виїхали через постійні обстріли.

“Злочини патріарха Кирила мають бути засуджені”. Інтерв’ю з настоятелем храму у Волоському на Дніпропетровщині
Андрій Пінчук разом з евакуйованими жителями прифронтових зон. Фото: з особистого архіву Андрія Пінчука

– Ви колишній староста Волоського. За своєї каденції Ви скористалися перевагами децентралізації, започаткувавши багато реформ. Що з тими реформами: вони далі працюють чи заморозилися?

– Я радий, що так чи інакше, реформи, які я запровадив – працюють. І школа, яка стала прихистком більше, ніж для 2 тисяч людей. І в кожному будинку в нас є питна вода цілодобово. І сміття у нас вивозиться.

– Так і сортують люди сміття?

– На жаль, ні, хоча баки розставлені. Але ця ініціатива не працює. Причина – не люди, що вони не хочуть. А не сортують, бо немає правильного законодавства для сортування. Законодавство виписано так, що економічно сортувати людям не вигідно. Навіть, якщо люди сортують, то це сміття не вивозилося і до повномасштабного вторгнення. Насправді все, що можна було зробити на посаді старости – я все зробив. Але якби в мене була змога, то деякі проєкти можна було б реалізувати. Наприклад, наша громада розташована на березі Дніпра, в нас є набережна, чого немає в інших селах Новоолександрівської громади. Було б чудово зробити цю набережну перлиною туризму. Також у нас в Старих Кодаках є залишки польської фортеці Кодак. Там теж було б добре зробити музей просто неба. Був проєкт, але він так і залишився на папері. Та зараз найголовніше, це перемога. Одразу на наступний день почну думати про розбудову свого села, громаду та країну.

– Перед інтерв’ю Ви зазначили, що вже не говорять Українська православна церква Московського патріархату, а залишили тільки УПЦ без додавання “московського патріархату”. Чому УПЦ прибрало згадку про МП?

– Після собору, який відбувся у Феофанії (27 травня 2022 року – ред.), там було проголосовано всією церковною спільнотою УПЦ ті зміни, які були внесені в статут і прибрані всі згадки про Московський патріархат. При тому я погоджуюся із висновками Державної комісії з етнополітики та свободи совісті. Останні висновки комісії – канонічний зв’язок залишився з Московським патріархатом. І цей зв’язок є. Від нього на сьогодні нікуди не дітися. При цьому, я звісно, дуже критично ставлюся до певних ієрархів, до церкви, до якої я належу, – за їхній відвертий колабораціонізм, загравання з патріархом Кирилом та російською владою.

– В області є настоятелі та громади, які вже приєдналися до лав Православної церкви України Київського патріархату. Чи замислювалися ви про такий перехід?

– Ні. Я прийшов до віри, до цієї церкви УПЦ, не все в неї гаразд. Але це моя церква, в якій я виріс, в якій я побачив безліч справжніх вірян, люблячих людей, які стали для мене взірцем. Вже наводив цей приклад. Коли твоя мама хворіє, то ти не можеш так робити: сказати, що якщо моя мати захворіла, то ти мені більше не потрібна. Я розумію більше, ніж будь-хто хвороби своєї церкви. Але мені здається, для мене краще працювати над тим, щоб ці хвороби внутрішні були здолані, і щоб церква очистилася від тих нашарувань неприйнятного, що в ній є.

– Ви вірите, що ваша церква зможе зцілитися?

– Мій голос дуже голосний, мене чують в моїй церкві. І я вірю, що все починається зі слова. Просто потрібен час. На жаль, це якась рефлексія, що треба виправити УПЦ. Ця рефлексія почалася під час війни. І це погано, що це не було зроблено в мирний час. І це почали прості священники і віряни, а не єпископи. І це так само не дуже добре, тому що відповідальність за церкву, в першу чергу, несе єпископат. Водночас мене засмучують деякі речі в Православній церкві України.

– Наприклад, які?

– Я бачу таке ж небажання у керівництва ПЦУ щодо створення єдиної церкви. І це те саме небажання, яке є і в керівництва УПЦ. Я та інші священники дивилися, як буде розбудовувати ПЦУ. На мій погляд, все ж таки, ПЦУ змогла взяти у приклад деякі негативні речі, які були і є в Московському патріархаті. Наприклад, у єпископів, митрополитів УПЦ є така внутрішня гнильця, коли вони вважають себе такими особливими людьми, навколо яких крутиться вся церква. Це відображується у всьому: і в їхній непростоті, і в тих подарунках, які вони очікують від вірян. Такий “крінж”, “Пшонка стайл”. І це такі візуальні речі, які бачиш і в ПЦУ. Також мені здається, що не можна було, ставши церквою, яка домінує в державі, переходити на мову сили. Тобто потрібно все одно дотримуватися законодавства та паритету і доброго ставлення до своїх братів й сестер у Хресті. І ця проблема була і в УПЦ свого часу.

– Але чи бачите Ви й гарні риси в розбудові ПЦУ, яких немає в УПЦ?

– Звісно. Наприклад, це простіший єпископат, більше свободи в парафій, більша мудрість у відносинах єпископату та священства.

– Навесні Ви ініціювали звернення духовенства УПЦ (МП) до Константинополя й інших стародавніх православних патріархатів із проханням засудити Московського патріарха Кирила (Гундяєва) судом Пентархії. Скільки священників УПЦ МП підписалося під зверненням? І що в результаті цього звернення: його розглянули, винесли якийсь вирок?

– Відповіді ми ще досі не отримали. Я думаю, це пов’язано з тим, що серед п'яти учасників суду Пентархії немає одностайної думки щодо постаті патріарха Кирила. Історична перспектива така вже була. Судом п’ятьох був вже засуджений один раз московський патріарх Никон: з нього зняли сан, і його відправили на довічне каяття в монастир. Іронія в тому, хоч це і було 450 років тому, що за весь час існування Московії, дві людини були мордвинами: це той, засуджений, патріарх Никон, і патріарх Кирило, який нині очолює РПЦ. Втім перший крок вже цей суд зробив. Нещодавно синод Олександрійської церкви (Олександрійський патріарх – один з п'яти патріархів, які беруть участь в суді Пентархії – ред.), піддав суровій забороні і відлучив від церкви митрополита Леоніда – це права рука патріарха Кирила. Цей митрополит займався створенням бананової церковної республіки в Африці. І днями Елладська церква визнала правомірність його відлучення. Він стає нерукоподатним серед православних церков.

Тому те, що патріарх Кирило буде засуджений – у мене немає жодних сумнівів. Питання в тому, чи він буде засуджений при своєму житті, чи після своєї смерті. Сума його злочинів не може залишитися поза уваги і без відповіді Вселенської православної церкви. Ця відповідь буде. Але церква дуже повільна. Вона мислить тисячоліттями, процеси відбуваються дуже повільно, але інколи незворотно.

Читайте також

"Одразу збираємо на кілька автівок". Музиканти гурту “Курган і Агрегат” відкрили волонтерський штаб на Дніпропетровщині

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок