Що українці знають та думають про права людини: у Дніпрі презентували результати опитування

Що українці знають та думають про права людини: у Дніпрі презентували результати опитування

Що українці знають та думають про права людини: у Дніпрі презентували результати опитування
. Суспільне Дніпро

21 грудня у Дніпрі презентували результати третьої хвилі опитування «Що українці знають та думають про права людини», проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA. Їх представив соціальний аналітик Андрій Сухарина.

За його словами, респондентів запитували про те, наскільки цінними для них є такі поняття, як свобода, безпека, справедливість та інші. Усього опитали дві тисячі людей за певними територіальними зонами “Північ”, “Захід”, “Південь”, “Схід” та “Донбас”. Зокрема, опитали двісті мешканців Дніпропетровщини.

За результатами опитування, на першому місці для усіх жителів України лишається свобода. Її назвали найголовнішим ціннісним пріоритетом 84% опитаних.

Що стосується Східної України (зокрема Дніпропетровської області), то на другому місці у переліку основних цінностей для її жителів (після свободи) йде безпека (77% опитаних), на третьому – справедливість (74% опитаних), далі – вільний розвиток особистості (68% - найбільший показник в України) і рівність (64%).

Близько 27% жителів сходу вважають, що за останній рік ситуація із дотриманням прав людини в Україні погіршилася.

соціальне опитування
Суспільне Дніпро

«Найбільша проблема пов'язана з соціально економічним блоком – це невиплата зарплат, недотримання якихось соціальних послуг, виплат. З таких, що суттєво змінилося за останні роки, – багато людей заявило про порушення захисту персональних даних, коли дані респондентів отримують незрозуміло звідки певними структурами», – зазначив соціальний аналітик.

Медіаменеджерка Центру з прав людини Zmina Ірина Іванченко каже, що опитування має на меті освітню функцію: розповісти, що таке права людини, та дізнатись взагалі, чи знають про них українці. Як виявилось, багато людей не знають про свої базові права і плутають їх з трудовими, констатує вона.

За словами голови Центру прав людини Zmina Тетяни Печончик, ситуація з COVID-19 змусила українців більш активно захищати свої права. Якщо у 2016 році 42% всіх опитаних респондентів вдавались до захисту своїх прав у повсякденному житті, то наприкінці 2020-го таких було вже 60%.

Це опитування проводять на території України кожні два роки, починаючи з 2016-го.

Що відомо

  • Загальне репрезентативне опитування дорослого населення проводили з 6 по 19 жовтня 2020 року.
  • Усього опитали 2002 респонденти в усіх областях України та місті Києві, крім непідконтрольних уряду України територій.
  • Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%.
  • Дані подаються з аналогічними дослідженнями 2016 і 2018 років.

Читайте також

  • Каоліновий кар'єр на Запоріжжі: соціологічне опитування та міфи навколо видобутку
  • Жителі Южного на Одещині зібрали понад 4 тисячі підписів проти зміни назви міста
  • Більшість українців мало знайомі з Мінськими угодами, але виступають за їхній перегляд – "Рейтинг"

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок