Понад $9 млрд всьому світу, $938 млн Великій Британії, а скільки окремим артистам — невідомо: Spotify про виплату роялті

Понад $9 млрд всьому світу, $938 млн Великій Британії, а скільки окремим артистам — невідомо: Spotify про виплату роялті

$938 млн отримали лейбли у Великій Британії від Spotify як роялті
Spotify. Фото: Getty Images

Стримінгова платформа Spotify в межах кампанії Loud and Clear оприлюднила, скільки виплатила музичній індустрії у 2023 році. Однак компанія не може сказати, скільки з цих роялті насправді йде музикантам.

Про це 9 травня розповідає BBC.

Кампанія Loud and Clear має на меті забезпечити прозорість того, як компанія платить музичній індустрії.

Загалом минулого року Spotify встановив черговий рекорд із найбільших річних виплат музичній індустрії від одного ритейлера — понад $9 млрд. Тільки лейбли Великої Британії отримали $938 млн (750 млн фунтів стерлінгів) — цю інформацію платформа розкрила вперше.

У компанії заявили, що щороку виплачують все більше грошей як роялті, що дає правовласникам та авторам пісень рекордні доходи. Однак Spotify не може сказати точно, скільки саме з цих коштів отримали безпосередньо артисти.

Це пов'язано з тим, що кожен музикант має окремий контракт зі своїм лейблом, який визначає, як саме розподіляють гроші. У 2021 році у середньому їхня частка становила 16 %. Тобто артист, чия музика принесла умовні $125 тисяч на Spotify, може отримати лише $20 тисяч як роялті до сплати податків.

Англомовні пісні втрачають популярність

У своїй статистиці Spotify заувчажили, що хоча англійська мова лишається найпопулярнішою серед авторів, вона не є найбільш жаданою.

У десятці артистів, яких слухають на платформі найбільше, окрім звісно Тейлор Свіфт, (29 мільярдів прослуховувань), провідні позиції займають пуерто-риканська зірка Bad Bunny, мексиканська Peso Pluma та колумбійська співачка Karol G. Вони усі виконують пісні іспанською мовою.

А із 66 000 артистів, які заробили щонайменше $10 000 лише на Spotify, більша частина походить із країн, де англійська не є рідною мовою.

музичні виплати
Найпопулярніші мови у Spotify. сриншот із сайту BBC

Зараз все більше треків з'являється іспанською, корейською, німецькою чи французькою, а також стрімко набирають популярність такі мови, як гінді, індонезійська, пенджабська, тамільська та грецька.

Артистам нині легше знаходити свою аудиторію, а музична індустрія сьогодні є більш різноманітним і точним відображенням світу, в якому ми живемо, вважають у Spotify.

"Це дійсно цікавий час для музики. За останні кілька років ми бачили, як злетіли такі жанри, як K-pop та амапіаноАмапіано — це піджанр хаус-музики, який виник у Південній Африці в середині 2010-х років. Це гібрид дип-хаусу, джазу та лаунж-музики, який характеризується синтезаторами та широкими перкусійними басовими лініями., а зараз набирає обертів мексиканська музика", — зауважує керівник відділу співпраці з артистами та індустрією Spotify у Великій Британії Браян Джонсон.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок