Влада США повернула Китаю 38 культурних реліквій

Влада США повернула Китаю 38 культурних реліквій

Деякі артефакти, які США повернула Китаю 17 квітня 2024 року
Деякі артефакти, які США повернула Китаю 17 квітня 2024 року. The Art Newspaper

Сполучені Штати Америки 17 квітня повернули Китаю 38 предметів старовини.

Про це пише The Art Newspaper.

Прокуратура Мангеттена передала реліквії делегації Державного управління з охорони культурної спадщини КНР на церемонії в Генеральному консульстві КНР у Нью-Йорку.

Серед предметів, датованих періодами правління династій Юань (1279–1368), Мін (1368–1644) та Цин (1644–1911), — дерев'яні скульптури, різьблення зі слонової кістки, фрагменти фресок тощо. Більшість із них є тибетськими буддистськими артефактами. За повідомленням South China Morning Post, окружна прокуратура Мангеттена вилучила їх у березні. А тепер артефакти повернуть на батьківщину.

Попри те, що між державами зберігається "дуже висока" економічна, політична і військова напруженість, присутні підкреслили важливість подальшої координації між двома країнами у питаннях культурної спадщини.

Начальник відділу боротьби з незаконним обігом антикваріату в окружній прокуратурі Мангеттена Метью Богданос наголосив, що два найважливіші аспекти культурної спадщини — це нагадування про те, що між Китаєм та США "набагато більше спільного, ніж стверджують заголовки в газетах", а також те, що держави мають набагато менше розбіжностей, коли "працюють над поверненням старожитностей туди, де їм належить бути".

На церемонії також були: заступник міністра культури і туризму Китаю Лі Кунь, генеральний консул Китаю в Нью-Йорку Хуан Пін, генеральний директор департаменту міжнародного співробітництва в NCHA Вень Даян.

"Китай завжди прагнув запобігати та боротися із незаконним обігом культурних цінностей шляхом розширення урядової співпраці. Ми щиро вдячні США за їхнє активне сприяння поверненню культурних реліквій, а також високо цінуємо професіоналізм, продемонстрований нашими американськими колегами в цих зусиллях", — сказав Вень Даян на заході.

Китай і США підписали меморандум про взаєморозуміння щодо запобігання незаконному переміщенню китайських артефактів до США в січні 2009 року. На початку 2024-го його втретє продовжили, і це стало першою репатріацією з того часу.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок