Юля Юріна просить про розголос у її справі: вона більш як рік намагається стати громадянкою України

Юля Юріна просить про розголос у її справі: вона більш як рік намагається стати громадянкою України

Співачка Юлія Юріна
Співачка Юлія Юріна. Фото: Сергій Галушка/Радіо Промінь

Співачка та волонтерка Юлія Юріна просить надати розголосу її справі про набуття українського громадянства. Особова справа Юріної вже понад рік очікує розгляду.

Про це Юріна написала у своєму Facebook.

Виконавиця розповідає, що народилася в Росії — в Анапі Краснодарського краю, на Кубані. Проте з 3-річного віку Юлія вивчає українську культуру та співає українські пісні. У 2012 році вступила на навчання в Київський національний університет культури і мистецтв (КНУКіМ) на кафедру фольклору та народнопісенного мистецтва, у 2015 році здобула бакалаврський ступінь з фольклористики, досліджуючи тему "Українці на Кубані".

"Весь цей час в мене була тимчасова посвідка на підставі навчання, після — на підставі шлюбу (у 2015 році Юлія вийшла заміж за громадянина України — ред.), у 2018 році отримала посвідку на постійне проживання", — додає співачка.

Також вона має українське коріння — її прадід із Дніпра. Про це Юріна випадково дізналася в одній з розмов із родичами з Росії, які засуджують її за проукраїнську позицію та проживання в Україні.

Юріна подала документи на отримання українського громадянства, склала на 95 зі 100 державний іспит на знання української мови. Але вже рік доля зміни її громадянства висить. Особова справа "чекає свого найкращого часу в Офісі президента", як говорить мисткиня.

"Коли я стала повнолітньою, я свідомо обрала країну, в якій я хотіла жити, навчатись та будувати своє життя — Україну. (...) З початку повномасштабного вторгнення я активно волонтерила, відвозила гуманітарну допомогу в деокуповані села, розповідала у всіх ЗМІ про свою позицію та що дійсно відбувається в Україні, — написала Юлія Юріна і наголосила: — Буду вдячна всім, хто зможе надати допомогу з приводу просування моєї особистої справи та за поширення".
Юлія Юріна
Співачка Юлія Юріна на фестивалі Faine Misto 2023. Фото: Юля Юріна/Facebook

Співачка опублікувала свою історію на тлі того, що 22 січня президент України Володимир Зеленський підписав указ № 17/2024 "Про історично населені українцями території Російської Федерації". Там наголошується, що Росія впродовж століть систематично вчиняла і продовжує вчиняти дії, спрямовані на знищення національної ідентичності, пригноблення українців, порушення їхніх прав і свобод, зокрема на історично населених ними землях на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей.

"Я була свідком того, як на Кубані викорінювали все українське. (...) Я українка без українського громадянства. Я мрію та хочу боротись за те, щоб бути частиною цієї країни не тільки серцем, а і за паспортом", — підкреслює Юлія Юріна.

В інтерв'ю Радіо Промінь у вересні 2023 року Юріна розповідала, що весь час перебуває в стані очікування щодо подальших пакетів документів на зміну громадянства. 18 вересня 2023 року виповнився рік, як вона подала папери.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок