Що і як слухають українці та чого не вистачає: результати дослідження музичних вподобань у 2023 році

Що і як слухають українці та чого не вистачає: результати дослідження музичних вподобань у 2023 році

Що і як слухають українці та чого не вистачає: результати дослідження музичних вподобань у 2023 році
. Фото: Суспільне Миколаїв

Найчастіше українці слухають музику вдома, щоб покращити або змінити настрій. Про це йдеться у дослідженні лейблу Pomitni та компанії Dive and Discovery Research — вони проаналізували музичні вподобання українців у 2023 році.

Результати дослідження презентували 19 грудня.

Для аналізу залучили 857 респондентів — це чоловіки та жінки віком від 14 до 45 років як із різних міст України (з населенням понад 50 тисяч жителів), так і з-за кордону.

Їм поставили низку запитань, зокрема такі: скільки часу вони витрачають на прослуховування музики щодня, на яких платформах слухають, скільки платять та чи платять взагалі за прослуховування, якій музиці та яким артистам віддають перевагу тощо.

Результати дослідження

  • 85 % опитаних слухають музику майже щодня, проте платять за прослуховування музики 58 % респондентів.

У середньому вони витрачають 105 хвилин на день на музику — це близько 30 треків. Водночас різні вікові групи мають різний вклад у прослуховування: підлітки — менш платоспроможна аудиторія, але вони дають більше охоплення. Поки що основна цільова аудиторія — це слухачі віком 18–39 років.

що і як слухають українці
Як часто українці слухають музику. Скриншот результатів дослідження
  • Українці найчастіше використовують YouTube (64 %) та Spotify (45 %). Серед каналів платного споживання вони також найпопулярніші.

Згідно з дослідженням, стримінгові сервіси мають великий потенціал зростання в Україні. Поки що тільки 58 % активних слухачів купують принаймні одну підписку, але підлітки (які здебільшого слухають на безкоштовних сервісах) у майбутньому можуть долучитися до цієї категорії.

що і як слухають українці
Де саме українці слухають музику. Скриншот результатів дослідження
  • Найактивнішими слухачами є підлітки (14–17 років), з віком люди суттєво менше слухають музику. Водночас аудиторія 30–39 років найбільш комерційно приваблива — вони не тільки платять, але й витрачають найбільше.
  • Найчастіше люди слухають музику вдома, поки займаються хатніми справами — 82 %. Значна кількість (74 %) слухає в дорозі у транспорті.
що і як слухають українці
Коли саме українці слухають музику. Скриншот результатів дослідження
  • У дослідженні зазначають, що нині український слухач перебуває у стресі, у стані втоми та безсилля, тому більшість слухає музику, щоб покращити настрій (24 %), розслабитися (18 %) або змінити чи виплеснути емоції (17 %). Також музика допомагає заспокоїтися, відволіктися (заглушити думки, забути про них) і навіть втекти від реальності.
що і як слухають українці
Чому українці слухають музику. Скриншот результатів дослідження
  • На запитання, якої саме музики не вистачає, українці говорили про дефіцит металу та року, а також якісної, глибокої та сенсової музики в українському сегменті. Разом з тим зауважували, що шароварщини та байрактарщини уже забагато.
що і як слухають українці
Якої музики українцям не вистачає. Скриншот результатів дослідження

"Зараз дуже важливо, крім своєї професійної діяльності, розвивати креативну індустрію у різних напрямах, зокрема займатися освітніми проєктами, проводити дослідження. Завдяки цьому ми зростатимемо та зможемо показати, наскільки креативна індустрія важлива, особливо під час війни", — зауважила CEO Pomitni Ірина Горова.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок