Увʼязненому Росією Наріману Джелялу вручили премію People in Need у Чехії

Увʼязненому Росією Наріману Джелялу вручили премію People in Need у Чехії

Увʼязненому Росією Наріману Джелялу вручили премію People in Need у Чехії
. Наріман Джелял Фото: Кримська солідарність/Станіслав Юрченко

Першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла у Чехії відзначили премією організації People in Need.

Про це 2 листопада повідомив у соціальних мережах голова Меджлісу Рефат Чубаров.

"Висловлюємо Наріману Джелялу, відданому синові кримськотатарського народу, чесному та мужньому громадянину України нашу вдячність та запевняємо про те, що всі наші зусилля спрямовані на скоріше звільнення нашої Батьківщини Криму від російських окупантів та визволення всіх співгромадян в’язнів Кремля", — написав він.

People in Need — чеська міжнародна громадська організація. Розпочала гуманітарну місію в Україні в серпні 2014 року. Організація фокусується на гуманітарній допомозі внутрішньо переміщеним особам та населенню, що перебуває у зоні бойових дій.

Нагороду вручили директор організації Шимон Панек і міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський. Від імені Джеляла нагороду прийняв адвокат Микола Полозов.

Чубаров додав, що пам'ятний знак премії передадуть на зберігання до Меджлісу.

У 2022 році лауреатом премії став полонений правозахисник Максим Буткевич.

Що відомо про Нарімана Джеляла

У вересні 2021 року його та ще чотирьох кримських татар затримали за підозрою в підриві газопроводу в селі Перевальному.

22 вересня Наріману Джелялові посилили звинувачення, перекваліфікувавши його на диверсію у складі організованої групи, що карається позбавленням волі від 12 до 20 років. Крім того, його звинуватили у незаконному придбанні, передачі й зберіганні вибухових речовин у складі організованої групи.

Пізніше йому висунули нові звинувачення — у "контрабанді вибухового пристрою".

21 вересня 2022 року окупаційний Верховний суд Криму засудив Джеляла до 17 років позбавлення волі.

Дружина Джеляла розповіла, що її зовсім не здивував вирок, адже відсутність правосуддя повністю довела, що справа стосовно її чоловіка та братів Ахтемових — замовна та політично мотивована.

У вересні 2023 року Джеляла етапували до колонії Красноярського краю Росії.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок