Скарлетт Йоганссон подала в суд проти застосунку ШІ, який узяв її голос і зображення для реклами

Скарлетт Йоганссон подала в суд проти застосунку ШІ, який узяв її голос і зображення для реклами

Скарлетт Йоганссон подала в суд проти застосунку ШІ, який узяв її голос і зображення для реклами
Акторка і співачка Скарлетт Йоганссон. Акторка і співачка Скарлетт Йоганссон. Фото: Jordan Strauss/Invision/AP

Американська актриса та співачка Скарлетт Йоганссон подає позов до суду проти застосунку штучного інтелекту, який без дозволу використав її ім'я та зображення в рекламі.

Про це повідомляє Variety.

Зображення Йоганссон з'явилося 28 жовтня у 22-секундній рекламі. Її у соцмережі X (раніше — Twitter) розмістив застосунок для створення зображень ШІ під назвою Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar. Представники Йоганссон підтвердили журналістам Variety, що артистка не є представницею застосунку, і за справу взявся її адвокат Кевін Йорн. Реклама поки що зникла з інтернету.

"Ми не легковажимо з цим. Згідно з порядком дій, які в нас прописані на такий випадок, ми впораємося за допомогою всіх засобів правового захисту, які у нас будуть", — сказав адвокат.

Як пише Variety, згадувана реклама починається зі старого кліпу Йоганссон зі сценами фільму Marvel "Чорна вдова". Потім на екрані з'являється зображення, яке згенероване ШІ та нагадує акторку. А далі голос, який імітує Йоганссон, рекламує застосунок. Голос каже, що за допомогою додатку ШІ можна створювати зображення з текстом і навіть відео.

Судові позови проти компаній ШІ

Раніше Суспільне Культура повідомляло, що двоє письменників — канадська романістка Мона Авад та американський автор горорів Пол Трембле — подали колективний позов до федерального суду Сан-Франциско. Вони стверджують, що організація порушила закон про авторські права, "тренуючи" свою модель на романах без дозволу авторів.

Подібні позови подавали й інші автори: наприклад Майкл Шебон і Девід Генрі Хван подали на OpenAI до суду в Сан-Франциско за "явне порушення інтелектуальної власності".

У серпні 2023 року OpenAI звернулися до федерального судді в Каліфорнії з проханням відхилити два аналогічних позови, один за участю комікеси Сари Сільверман, а інший — від автора Пола Трембле. У судовій заяві компанія зазначила, що позови "неправильно розуміють сферу дії авторського права, не беручи до уваги обмеження і винятки (включно з добросовісним використанням), які залишають місце для інновацій, таких як великі мовні моделі, що зараз на передньому краї штучного інтелекту".

У вересні американські письменники Джонатан Франзен, Джон Грішем, Джордж Мартін та інші подали до суду на компанію OpenAI. На їхню думку, компанія навчала чатбот ChatGPT на їхніх книгах без дозволу.

Восени індійський актор Аніл Капур виграв суд щодо використання його зовнішності ШІ. Тепер його зображення або голос не зможуть використовувати без дозволу.

31 жовтня стало відомо, що суд у США відхиляє більшість позовів художників щодо авторських прав проти генераторів зображень ШІ.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок