5 мільйонів гривень трохи більше ніж за добу: як комік Василь Байдак збирає кошти для ЗСУ

5 мільйонів гривень трохи більше ніж за добу: як комік Василь Байдак збирає кошти для ЗСУ

5 мільйонів гривень трохи більше ніж за добу: як комік Василь Байдак збирає кошти для ЗСУ
. Скриншот із відео Василя Байдака

Українські коміки активно збирають на допомогу ЗСУ, зокрема стендапер Василь Байдак 15 серпня повідомив у своєму X (Twitter), що трохи більше як за добу вдалося зібрати 5 мільйонів гривень.

"Збираємо на купу всього: ремонт автівок бригади, пікап, шарк, валькірія, антен 6 шт., тепловізорів 6 шт., рацій — 6 шт., мавік 3Т", — писав він у своєму заклику 14 серпня.

До прохань донатити Байдак зняв відео з кавером на пісню Олександра Пономарьова "Він чекає на неї", переінакшивши на "Він чекає донати", а також заспівав у супроводі військового оркестру.

Крім того, кілька місяців тому він запустив серіал на YouTube "Давай зберись" — комедійний проєкт, у якому дає поради, як краще запускати благодійні збори.

Байдак не вперше записує відео для того, щоб заохотити людей робити благодійні перекази. Зокрема ще торік він записав кавер на пісню Just the Two of Us Білла Візерса та Гровера Вашингтона-молодшого "Просто скинь донат".

Також стендапер для заохочення донатів записував свою версію "Піду втоплюся у річці глибокій" з двох частин, а також пісню "Требабус" та кавер Heart Of Steel разом із гуртом Tvorchi.

Раніше Байдак придбав для 101-ї окремої бригади ТРО Закарпаття автомобіль швидкої допомоги. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну комік почав активно волонтерити: збирати гроші на гуманітарну допомогу та військове спорядження, записувати інформаційні ролики, допомагати розбирати завали у деокупованому Ягідному.

"Я побачив, що OTOY [виконавець хіп-хопу, – ред.] почав збирати на рентгенівський апарат у Київський військовий шпиталь. Там досить велика сума була, але апарат дозволяє швидко знайти уламки від мін чи кулі в організмі. З того часу, коли я робив у «Жовтневому» стендап свій, то я зробив багато мерчу. Ми вирішили продавати його, і всі кошти віддамо на цей рентгенівський апарат", — розповів він в інтервʼю для проєкту "Artилерія" на Суспільне Культура.

Разом з коміком Євгеном Журавльовим Василь Байдак взявся за відбудову пошкодженого росіянами будинку на Чернігівщині. Про це The Guardian випустило 30-хвилинний документальний фільм.

"Підпільний стендап" — проєкт до якого належить і Байдак — теж регулярно проводить благодійні концерти та збори. Наприклад, "Підпільний" віддавав на благодійність усі кошти, які зібрали під час виступів коміків у київському "Жовтневому". А 19 серпня "Підпільний стендап" проведе 5-годинний стрим, щоб зібрати 10 млн гривень для фонду "Повернись живим".

Піші походи Марка Куцевалова

До зборів долучався й комік Марк Куцевалов — він двічі влаштовував піші походи: з Чорноморська до Говерли та з Києва до Херсона.

Перший раз він пройшов пішки 850 кілометрів, а свій шлях транслював у соцмережах у форматі реаліті-шоу. За цей час йому вдалося зібрати 2 850 000 гривень — Куцевалов придбав три карети швидкої допомоги та позашляховик для військових.

На другий раз вдалось зібрати майже 2,5 млн гривень, які витратили на системи супутникового інтернету Starlink у пункти обігріву Херсона.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок