Джамала: "Презентація QIRIM з оркестром в Ліверпулі – це "1944", помножена на 100"

Джамала: "Презентація QIRIM з оркестром в Ліверпулі – це "1944", помножена на 100"

Джамала: "Презентація QIRIM з оркестром в Ліверпулі – це "1944", помножена на 100"
. Фото: jamalajaaa/Instagram

Менше місяця залишається до української прем’єри альбому QIRIM переможниці "Євробачення-2016", співачки й авторки пісень Джамали. 5 травня у супроводі Національного симфонічного оркестру України і під керівництвом Володимира Сіренка вона представить збірку українському слухачеві.

Після цього у межах EuroFestival у Ліверпулі відбудеться світова прем’єра. Акомпануватиме співачці BBC Philharmonic Orchestra. Про QIRIM, а також як триває підготовка гурту TVORCHI, які цьогоріч представлятимуть Україну на "Євробаченні", Джамала розповіла в ефірі Радіо Промінь.

Після Нацвідбору ти підтримуєш зв’язок з хлопцями з гурту TVORCHI?

Не можу сказати, що ми спілкуємось особисто. Після Нацвідбору вони почули від мене певні поради. Далі я спілкувалася з їхнім менеджером і запропонувала, якщо потрібна якась моя допомога, позайматися або надати бек-вокалісток, з якими я працювала на "Євробаченні" в Стокгольмі. Вони вже достатньо досвідчені співачки, і гурт дійсно скористався цією пропозицією, тож я дуже рада.

Якщо чули цю пісню ("Heart of Steel"),  то там достатньо багато вокалів. І хотілося б це підкреслити наживо. Тому що одне діло, коли ми слухаємо аудіотрек, він звучить достатньо щільненько по вокалу. А тут хочеться, щоб у лайві ми не втратили це. А  за сценою дозволяють скільки хочеш, можна й хор поставити, якщо тобі потрібно. Не знаю, чи вони будуть ставити хор, а те, що декілька бек-вокалістів будуть, це точно.

Читайте також: EuroFestival: що чекає на фанів "Євробачення" у Ліверпулі за кілька днів до музичного конкурсу
Джамала: "Презентація QIRIM з оркестром в Ліверпулі – це "1944", помножена на 100"

Розумію, що ми не можемо розкривати секрети, чи ти з’явишся на сцені "Євробачення-2023".

Не можемо. Давайте скажу так: подивіться на логотип "Євробачення" – він жовто-блакитний. Тобто "Євробачення наше". Воно проходить в Ліверпулі, але "Євробачення" наше. Тож наші переможці братимуть участь, бо це є наше "Євробачення".

Знаємо, що має бути презентація альбому QIRIM.

Це дуже масштабний проєкт, який я зараз готую. Більше того, це вперше взагалі в історії нашої музики, не те що конкурсу "Євробачення". Я запрошена представити свій альбом QIRIM на ЄвроФестивалі. Це презентація з оркестром ВВС. Може, для когось незрозуміло, але для мене це було як фантастика, бо оркестр ВВС взагалі розписаний на три роки вперед. І те, що вони обрали саме мій проєкт QIRIM, щоб показати на 15-20 тисяч людей в Ліверпулі! 

Це буде перший взагалі кейс у нашій музичній історії, коли реально такого масштабу буде і концерт, і презентація альбому. Вони наполягали дуже, щоб це була світова прем’єра саме в них, і дуже цього хотіли. І для мене це дуже відповідально, бо саме презентація альбому QIRIM з оркестром в Ліверпулі – це "1944", помножена на 100 по всьому: по музиці, глибині, складності. І тим паче, що зі мною на сцені буде величезна кількість людей. Майже 80 музикантів, які будуть потужно розказувати історію українського Криму через пісні, які я збирала, не знаю, все своє життя. Цей проєкт я готую саме зараз.

Джамала: "Презентація QIRIM з оркестром в Ліверпулі – це "1944", помножена на 100"
jamalajaaa/Instagram

Світова презентація буде в Ліверпулі, але 5 травня я просто виборола право все ж таки показати в Києві в Оперному театрі на невелику кількість людей альбом QIRIM. Тобто для мене важливо, щоб вперше взагалі ці ноти, ця історія прозвучала саме в Києві. Бо поки я не можу зробити це в себе вдома, бо Крим окуповано, поки Київ бомблять, ми маємо говорити світу, що ми не просто боремося за право жити на своїй землі, а ми можемо робити щось абсолютно унікальне. І це є альбом QIRIM.

Загалом до QIRIM увійшло 14 старовинних кримськотатарських народних пісень, які представляють певну місцевість українського півострова Крим.

Редакторка текстової версії: Тетяна Познякова.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок