"Душа у місті Марії": у Вінниці розгорнули виставку, присвячену загиблим оборонцям Маріуполя та їхнім матерям

Фотовиставка "Душа у місті Марії". Суспільне Вінниця

У Вінниці на Європейській площі 15 травня розгорнули фотовиставку "Душа у місті Марії". Присвятили її оборонцям Маріуполя, які загинули, та їхнім матерям. Фотовиставку приурочили до Міжнародного дня сімʼї, розповіла Суспільному авторка проєкту, мати полеглого бійця на псевдо "Вахр" Вікторія Колмикова.

Колажі зроблені в такому форматі, щоб показати, яким щасливим наше життя було до війни. Як ми ростили своїх синів. Прийшла клята війна і вони стали вічністю”, — сказала Вікторія Колмикова.

Поруч зі світлиною сина Галина Савчук. Їй тричі, з інтервалом у кілька місяців різні люди повідомляли, як і за яких обставин загинув її син — Сергій Савчук. Але жінка й досі чекає його вдома. Дотепер не поховала сина.

У 2022, боронячи Маріуполь, загинув старший син Тетяни. Молодший нині й досі в полоні. Жінці впоратись із болем допомагає спілкування із такими, як сама.

Ми одна одну підтримуємо і психологічно, і порадами. Ми наповнюємо життям одна одну. Бо ми розуміємо. Ми пройшли через один біль”, — сказала Тетяна.

Захід відкрили хвилиною мовчання за загиблими, далі була молитва. У кожної матері на грудях була іменна прикраса“Серце матері”. Їх виготовили вінницькі ювеліри. На кожній — підрозділ, в якому служив син, його псевдо. “Міцне ззовні та розбите зсередини” — такий сенс закладено у прикрасу, пояснила ініціаторка Вікторія Колмикова.

На відкритті виставки таку ж прикрасу вручили й Зої Шимко — матері Героя Небесної сотні Максима Шимка.

Я буду з честю носити це “материнське серце”, на якому закарбовано ім’я мого сина”, — сказала жінка.

Також на заході відбулася презентація пісні “Бачиш, мамо, я не плачу”, в її основі — лист, який Вікторія Колмикова присвятила загиблому сину.

На виставку “Душа в місті Марії” прийшли не лише вінничани: приїхали подивитися на світлини люди й з інших міст Києва, Хмельницького.

“Сумно, важко. Дякуємо героям, батькам героїв за таких мужніх військових”, - сказала відвідувачка заходу Софія Баран.
“Сумно, що втрачаємо таких героїв. Це важко для країни, важко для батальйону”, - розповів Максим Горпинич.

Виставку перенесуть у хол Вінницької міської ради. Там вона триватиме до кінця травня.

Підписуйтеся на новини Суспільне Вінниця у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube