Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу

"Найкращі два дні у моєму житті". 26-річний бельгійський бігун Дум виграв два сенсаційні "золота" на ЧС-2024

Ексклюзивно
Александер Дум. Фото: Ross MacDonald/Getty Images

Бігун раніше не потрапляв у жоден фінал особистих забігів на міжнародних турнірах.

Збірна Бельгії завершила чемпіонат світу з легкої атлетики у приміщенні на другому місці у медальному заліку з трьома золотими медалями. Дві з них здобув 26-річний бігун Александр Дум – він виграв особисті змагання на 400-метрівці, а тоді приніс команді "золото" в естафеті 4х400 м.

Дум – не є лідером світового бігу на 400 метрів. Він жодного разу не проходив далі півфіналу ні на рівні Євро, ні на рівні чемпіонату світу. Натомість Александр – надійний боєць естафетної четвірки, з якою у 2022 році став чемпіоном світу у приміщенні, віцечемпіоном Європи та бронзовим призером чемпіонату світу на відкритому повітрі.

Утім, саме Александр Дум став тим спортсменом, хто уперше переміг норвежця Карстена Варгольма на 400-метрівці у приміщенні. Варгольм не програв жодного забігу з моменту дебюту у 2013 році, аж до фіналу ЧС-2024 – Дум випередив його на 0.09 секунди.

Бельгієць обійшов норвежця завдяки фінішному прискоренню, а за день після того зміг повторити свій фініш – уже в фіналі естафети в боротьбі за "золото" здолав фінішера збірної США.

"У чому секрет мого фінішу? Не знаю, запитайте у тренера. Я знаю, що це найсильніша сторона завжди. Мені треба покращувати свої результати на перших 200 метрах, це те, над чим ми будемо працювати", – відповів на запитання Суспільне Спорт в Глазго Дум.

Здобути друге "золото" Александру вдалося на фоні невеликого пошкодження, якого він зазнав після особистого фіналу 400-метрівки. Тоді ж він встановив новий національний рекорд на дистанції – 45.25 секунди.

"Це найкращі вихідні у моєму житті – я виграв два "золота" чемпіонату світу. Я не можу бути щасливішим. Яка перемога цінніша? Вони рівноцінні. Виграти в особистому забігу – класно, а з командою нам вдалося захистити звання чемпіонів. Це неймовірно", – резюмував Дум в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт.

Уже влітку Дум дебютує на Олімпійських іграх в особистих змаганнях – він виконав норматив на 400-метрівку. Але основна задача, яку перед собою ставить бельгієць, – відбір командою до Парижа-2024.

"Олімпійська медаль – єдина, якої нам не вистачає нашій естафетній четвірці", – відповів Дум, який у Токіо разом з командою фінішував четвертим.

Хто такий Александр Дум

  • 26-річний бельгійський бігун, автор національного рекорду на 400 метрів у приміщенні та 3-разовий чемпіон світу у приміщенні.
  • Учасник Олімпіади-2020 у складі естафетної четвірки, не змагався в особистих змаганнях.
  • "Золото" ЧС-2024 в особистому бігу на 400 метрів – перше подібне в кар'єрі Дума. До того усі його регалії (чемпіон світу, віцечемпіон Європи та бронзовий призер ЧС-2022) були здобуті в команді.