"У нас постійно спринтерські дистанції": у Полтаві два роки діє соціальний проєкт арт-центру "Зело"

Ексклюзивно
Ярослав Терновський та Аліна Гончарова. Суспільне Полтава

Більше 30 тисяч різноманітних занять відвідали 15 тисяч людей за два роки соціальних проєктів арт-центру "Зело", що діє у Полтаві. Нині ініціатива охоплює дві області Полтавську та Харківську, має 11 постійно діючих локацій та охоплює близько 30 мистецьких, спортивних та освітніх напрямків.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповіли керівники арт-центру Ярослав Терновський та Аліна Гончарова.

Суспільне Полтава

Перші заняття з образотворчого мистецтва для дітей, які приїхали із прифронтових територій розпочалися 20 березня 2022-го року. Їх проводили в укритті.

Суспільне Полтава
"Дитина запитала чи не прилетить крилата ракета. Вона запитала, власне, коли ми спустились в бомбосховище, чи витримають стіни крилату ракету. Дитині було близько 6-7 років і на це питання ми показали: "Подивись, от у нас широка стіна метрова". Звісно, які ми могли ще дати таким діткам аргументи?", - розповів Ярослав Терновський.
Суспільне Полтава

Нині близько 100 чоловік викладають у арт-центрі різноманітні мистецькі, спортивні та освітні напрямки. За словами Ярослава Терновського, третина викладачів – люди зі статусом ВПО.

"Іноді затримки йдуть грантові і ми не можемо вчасно сплачувати людям гонорари. Іноді люди працюють на волонтерських засадах. А часто весь організаційний процес - це волонтерська робота. І наша така, напевно, радість від того, що люди все-таки тримаються в проєкті, вони відчувають творчу свободу. Загалом, команда - це найбільша цінність".
Суспільне Полтава

Фінансування керівники арт-центру отримують через грантові програми. На початку повномасштабного вторгнення допомагав соціально відповідальний бізнес, місцеві аграрії та невеликі приватні внески.

"У нас постійно такі спринтерські дистанції, де ми обґрунтовуємо кожну копійку, яку нам дає донор. Ми даємо дуже велику звітність і донори бачать наскільки все прозоро і тому нам довіряють. Це завдяки їм і завдяки нашій команді, яка веде чесно прозоро всю свою діяльність. Щоб далі цей проєкт жив. Щоб він розвивався цей проєкт, тому що дітям це важливо, дорослим це важливо. І, звісно, хотілося, щоб не було в нас спринтерських дистанцій, хотілося б, щоб було стабільне фінансування і можливість для кожного викладача те, що йому хотілося б реалізовувати наповнює груди, на повні сили, щоб ця можливість була", - розповіла Аліна Гончарова.

Більше дивіться в інтерв’ю Суспільного.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook