Знищили гвинтівку дроном та труїли газом: як харківський прикордонник "Бджоляр" воює з росіянами

Гвинтівку снайпера штурмової групи Андрія з позивним "Бджоляр" знищив російський дрон, а потім окупанти труїли їх із побратимами задушливим газом під час одного з боїв на Донеччині у 2023 році. Чоловік служить прикордонником 25 років, снайпером став під час повномасштабного вторгнення, нині боронить кордон на Харківщині.

Снайпер Харківського прикордонного загону Андрій викладає на стіл залишки своєї гвинтівки — її розірвало в бою під Кліщіївкою на Донеччині наприкінці минулого року. Тоді до військового на позицію залетів і вибухнув російський безпілотник.

"Коли я вийшов, побратими спитали, де гвинтівка. Я відповів, що вона в мене в рюкзаку, і передав їм, що лишилося. Вони дуже здивувалися. Ніколи такого ще не бачили", — каже Андрій.

Уламок від дрона пробив його взуття, але до ноги не дійшов.

"Крові не було. Але дуже відчув заніміння п’ятки", — згадує боєць.

За його словами, у тому ж бою росіяни застосували проти нього і його побратимів задушливий газ. Ознаки отруєння почали проявлятися в шпиталі, говорить військовий.

"Температура, мовлення помінялося навіть. Але в госпіталі підлікували. Зараз у строю. Майже не відчувається", — каже "Бджоляр".

За бойові заслуги снайпер штурмової групи отримав нагрудний знак від Верховної Ради України.

Снайпером чоловік став під час повномасштабного вторгнення, загалом служить в прикордонних військах 25 років. Нині боронить кордон на Харківщині.

"Ворог навчається. Зараз він більше використовує КАБи", — зазначає снайпер.

Позивний "Бджоляр" Андрій дістав після того, як в одному зі звільнених сіл Харківщини під Старим Салтовом натрапив на покинуту пасіку.

"Знайшов я все необхідне обладнання, відкрив, дивлюсь, а там свіжий, цього року, мед. Думаю: чого не пригостити побратимів?" — згадує "Бджоляр".

Андрій має й власну пасіку — до повномасштабного вторгнення він розвивав її в рідному прикордонному Вовчанську.

"У мене батько цим займався, батькові друзі. Я дивився, допомагав йому, і затягнуло мене. Хто на полювання, хто на риболовлю, а мене — у бджолярство", — каже військовий.

Коли закінчиться війна, хоче відновити свої вулики — після окупації міста вони занедбані.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Telegram, Facebook, Viber, Instagram, Youtube