Головні новини Харкова та області 20 травня: День жалоби, ситуація на прикордонні

Прапор із траурною стрічкою на будівлі історичного музею, Харків, 19 травня 2024 року. Суспільне Харків/Марія Солодовнік

Останні новини Харкова та Харківської області за 20 травня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Зведення від Генштабу: оперативна ситуація на фронтах Харківщини станом на 22:30 20 травня

У Генштабі розповіли про оперативну ситуацію на Харківському та Куп'янському напрямках фронту.

  • На Харківському напрямку кількість боєзіткнень в порівнянні з минулою добою знизилась майже вдвічі. Сьогодні окупант здійснив пʼять спроб прорвати оборону наших військ в районах Стариці, Липців і Вовчанська. Бої ще тривають у трьох локаціях. Ситуація контрольована. Сили оборони в окремих районах провели низку штурмових дій, тривають заходи з посилення стійкості оборони. Сьогодні на Харківському напрямку загарбники вже втратили 26 осіб вбитими та пораненими і 15 одиниць озброєння та військової техніки.
  • На Куп’янському напрямку кількість спроб окупантів йти вперед збільшилась до 13. Бої тривають в районах сіл Синьківка і Стельмахівка. В ході боїв втрат позицій та територій не допущено.

Крадуть цінні речі з будинків місцевих: росіяни мародерять у Вовчанську — речник ОСУВ "Хортиця"

Російські окупанти під час своїх спроб закріпитися у житловій забудові Вовчанська займаються мародерством будинків місцевих жителів, розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин в етері "Суспільне. Студія".

«Вони намагаються маленькими групами заходити до міста, замість важкої техніки використовують багі та гольф-кари. Вони заходять у місто, мародерять будинки місцевих жителів, крадуть цінні речі», — сказав Волошин.

Зеленський розповів про ситуацію на Харківщині

Росіяни активно застосовують КАБи на Харківщині, Україна потребує додаткових систем ППО, сказав президент України у вечірньому зверненні.

"Маємо все ж перспективну роботу з кількома партнерами і робимо все, щоб якнайшвидше настав той день, коли зможемо додати сили "петріотів" нашим східним областям, нашим містам, таким як Харків, як Суми та інші. Дякую всім партнерам, які розуміють цю нашу потребу та її значення — реальну стратегічну силу ППО в цій війні", — сказав Зеленський.

Втратила коханого і вагітну подругу — історія 22-річної пораненої під час удару "Іскандерами" по Черкаській Лозовій

22-річна Анастасія під час ударів РФ по Черкаській Лозовій втратила коханого, друга, вагітну подругу, чоловік якої перебуває в реанімації. Сама Анастасія має відкритий перелом ноги, рвані рани, забої по всьому тілу та контузію. Дівчина каже, на базі відпочинку 19 травня святкували день народження.

"Було два влучання, я чудом лишилася жива, бо всі загинули навколо мене, в п’яти метрах. Лікареві, який прийшов накласти мені джгут на ногу, у друге влучання відірвало руку", — розказала Суспільному Анастасія.

Дівчину чекає операція.

Зведення від Генштабу: оперативна ситуація на фронтах Харківщини станом на 20:00 20 травня

У Генштабі розповіли про оперативну ситуацію на Харківському та Куп'янському напрямках фронту.

  • На Харківському напрямку кількість сьогоднішніх бойових зіткнень зросла до чотирьох. Цієї доби окупант двічі атакував поблизу Вовчанська, та по одному разу — у напрямках сіл Стариця та Липці. Ситуація контрольована.
  • Починаючи з 10 травня і станом на цей час на Харківському напрямку російські загарбники вже втратили вбитими та пораненими 1974 особи в живій силі та 342 одиниці озброєння і військової техніки.
  • На Куп’янському напрямку наразі точаться три бойових зіткнення, в районах Стельмахівки та Синьківки. Загалом цієї доби окупант вже 11 разів намагався прорвати тут нашу оборону.

Замість огірків та помідорів — борщовий набір та ягоди. Зміївська овочева фабрика змінила роботу після ракетних ударів

На Зміївській овочевій фабриці у Харківській області більше не вирощують огірки та помідори, натомість висаджують овочі борщового набору та ягоди на відкритому ґрунті. Усі теплиці підприємства знищені ракетними ударами росіян протягом двох років. До повномасштабної війни фабрика була найбільшим виробником огірків в Україні, розповідає її керівник Ігор Сисенко. Напрямки роботи змушені були змінити через безпекову ситуацію та збитки від ударів Росії.

Внаслідок обстрілу Липців поранений чоловік

57-річний чоловік зазнав поранень внаслідок артобстрілу Липців близько 04:00 20 травня, повідомили в облпрокуратурі.

Пораненого ушпиталили.

Зведення від Генштабу: оперативна ситуація на фронтах Харківщини станом на 16:30 20 травня

У Генштабі розповіли про оперативну ситуацію на Харківському та Куп'янському напрямках фронту.

  • На Харківському напрямку тривають бої біля Стариці й Вовчанська. Окупант ще п’ять разів залучав авіаційну компоненту: двічі вів обстріли з озброєння вертольотів поблизу Гранова, а також скидав КАБи в райони Жовтневого та Липців. З початку доби загальна кількість авіаударів досягла вже шести.
  • На Куп’янському напрямку тривають спроби окупантів просунутись вперед у районах Синьківки, Берестового та Іванівки. Ситуація контрольована. Три атаки російських окупантів вже відбито неподалік Новоєгорівки та згаданої раніше Синьківки.

Оновлений графік відключення електроенергії на 21-25 травня

Оновлений графік відключень на 21-25 травня опублікувала пресслужба "Харківобленерго".

Погодинні вимкнення діятимуть з 05:00 до 23:00.

Харківобленерго

Справу колишнього мера Куп'янська почнуть слухати у Червонозаводському суді

Геннадія Мацегору підозрюють у держраді, повідомила пресслужба облпрокуратури. За даними слідства, він у перші дні повномасштабного вторгнення РФ на територію України він добровільно перейшов на бік російських сил.

Посадовець усіляко сприяв російським окупантам у Куп'янську, забезпечуючи їх транспортом, житлом, пальним та їжею. Через його дії територія українського Куп’янська вийшла з адміністративного підпорядкування органів державної влади України.

Обвинувачений перебуває у розшуку, кажуть у прокуратурі. Слідство встановило, що він перебуває на території Білгородської області РФ.

Генштаб ЗСУ: дані на 13:30

На Харківському напрямку тривають два боєзіткнення, неподалік Стариці та Вовчанська, повідомили у Генштабі інформацію на 13:30. За його даними, російські війська вдарили по району Липців.

На Куп’янському напрямку йде бій у районі Синьківки, ситуація контрольована, кажуть у Генштабі. Одну спробу окупантів перед цим вже було відбито. Також РФ двічі залучала авіацію для ударів по українських позиціях неподалік Іванівки.

Тіло чоловіка дістали з води

Тіло чоловіка, який загинув у Черкаській Лозовій під час ударів РФ, дістали з води, сказав Суспільному керівник Малоданилівської громади Олександр Гололобов. За словами працівниць бази відпочинку, чоловік був різноробом: "Усе міг полагодити, збудувати".

Пошуку зниклого після ударів по Черкаській Лозовій: коментар ДСНС

Тіло чоловіка, якого вважали зниклим безвісти після удару РФ по Черкаській Лозовій, знайшли за 10 метрів від берега, розказав Суспільне Харків начальник групи загону Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС Максим Томко. За його словами, на водоймі протягом двох днів чоловіка шукали восьмеро працівників, сьогодні знайшли фрагмент ноги, згодом — тіло.

Зниклий без вісти у Черкаській Лозовій загинув

51-річний чоловік, якого вважали зниклим безвісти у Черкаській Лозовій після удару РФ, загинув. За даними прокуратури, водолази знайшли фрагменти його тіла. Кількість загиблих зросла до семи, поранені 28 людей.

Погода на 21 травня у Харкові та області: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі без істотних опадів;
  • Вдень місцями невеликий короткочасний дощ. Вранці та вдень гроза;
  • Вітер змінних напрямків, 3-8 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 8-13° тепла, вдень 23-28°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 10-12° тепла, вдень 25-27°.

Стан поранених у Черкаській Лозовій

Троє чоловіків та одна жінка, які зазнали поранень під час ракетних ударів по Черкаській Лозовій 19 травня, лишаються у реанімації у вкрай тяжкому стані, вони перебувають на апаратах штучної вентиляції легень, розказав Суспільному керівник медзакладу Руслан Врагов. За його словами, ще чотирьох людей, які лишаються у тяжкому стані, прооперували та перевели у палати.

Врагов каже, що після удару у лікарні одночасно працювало вісім операційних, змогли зібрати вісім бригад, щоб надати допомогу пораненим. Декому з тяжких пацієнтів планують проводити повторні операції.

Ситуація на фронті: дані Генштабу ЗСУ на 20 травня 10:30

На Харківському напрямку Сили оборони відбивають атаку РФ у напрямку села Стариці, повідомили у Генштабі. Ситуацію там називають контрольованою. У Генштаб зазначають, що підрозділи здійснили заходи з посилення оборонних рубежів та позицій у визначених районах.

"За уточненими даними, за минулу добу загальні втрати загарбників на цьому напрямку склали 261 особу та 40 одиниць озброєння та військової техніки. Наші воїни знищили один танк, артсистему, вісім одиниць автомобільної та спецтехніки та 13 БпЛА. Крім того, пошкоджено два танки, одну бойову броньовану машину, вісім артилерійських систем та шість автомобілів", — сказано у повідомленні.

На Куп’янському напрямку ЗСУ успішно відбили атаку РФ в напрямку Синьківки. Своєю чергою, в окремих районах українські воїни проводять штурмові дії. Ситуація контрольована.

Обстріл Черкаської Лозової

За даними речника обласної прокуратури Дмитра Чубенка, один чоловік на ранок 20 травня лишається зниклим безвісти.

Як в етері Суспільного розказав керівник Малоданилівської громади Олександр Гололобов, серед шести загиблих — двоє рибалок з Черкаської Лозової. За його словами, керівник бази відпочинку, по якій вдарили російські війська, також зазнав поранень під час повторного удару.

ДТП на Харківщині за добу: дані поліції

Минулої доби на території Харківщини сталося дев'ять дорожньо-транспортних пригод, в яких п'ятеро громадян отримали травми, повідомили у пресслужбі поліції Харківщини.

"Працівники поліції викрили 3 водіїв, які керували транспортним засобом у стані сп'яніння", — сказано у повідомленні.

По Ізюму вдарили ракетою

Російські війська вдарили по Ізюму, попередньо, ракетою "Іскандер", повідомили у пресслужбі облпрокуратури. За її даними, удар відбувся близько 01:05.

Скільки людей лишаються в лікарнях після обстрілів Харківщини 20 травня

У медзакладах перебувають 22 людини, повідомила пресслужба ОВА.

За її даними, внаслідок обстрілу Черкаської Лозової у лікарні отримують меддопомогу 15 людей, шестеро з них — у тяжкому стані, вони у реанімації.

Також ще семеро людей, які зазнали поранень під час інших обстрілів, перебувають у середньому стані тяжкості у стаціонарі.

Вночі росіяни обстріляли Ізюм

Про це у Facebook розказав заступник керівника МВА Володимир Мацокін.

"Сьогодні вночі ворог завдав удару по місту. Зруйновано памʼятник архітектури — ДК "Залізничник", до війни ми урочисто відсвяткували його сторіччя, був готовий план реконструкції. Десятки гуртків, унікальна сцена, бібліотека, десятки тисяч дітей повʼязували своє дитинство з цим закладом", — сказано у повідомленні.

Обстріли Харківщини: зведення поліції

За даними керівника поліції Харківщини Володимира Тимошка:

  • Черкаська Лозова. 19 травня об 11:05 внаслідок ракетного обстрілу 9М723 ОТРК "Іскандер" бази відпочинку загинули 6 людей, 28 — поранені. Серед поранених – 8-річна дитина. Поліцейські та фельдшер отримали поранення під час повторного удару ракетою. Внаслідок обстрілу вщент зруйнована база відпочинку, пошкоджені службове авто поліції та авто швидкої допомоги, цивільні автомобілі, житлові будинки;
  • Харків. 19 травня близько 15:05 дві російські керовані авіабомби УМПБ Д-30 влучили в землю на території дитячої залізниці та міського кладовища. Внаслідок обстрілу постраждали 41-річна та 27-річна жінки. Пошкоджено кінотеатр, приміщення вокзалу дитячої залізниці, вікна вагонів, автомобілі, АЗС, гуртожиток, адмінбудівля;
  • Вовчанськ. 19 травня внаслідок обстрілів загинув 63-річний чоловік, ще двоє чоловіків поранені;
  • Ківшарівка. 19 травня внаслідок обстрілу РСЗВ "Ураган" загинули троє чоловіків та 73-річна жінка. Ще одна жінка та троє чоловіків дістали поранень;
  • Новоосинове. 19 травня внаслідок обстрілу РСЗВ "Ураган" загинули жінка та 64-річний чоловік. Поранені ще чотири жінки та два чоловіки. Пошкоджені житлові будинки, господарчі споруди;
  • Куп'янськ. 19 травня внаслідок мінометного обстрілу пошкоджено житловий будинок;
  • Подоли. 19 травня о 17:00 внаслідок обстрілу пошкоджено будинок;
  • Пересічна. 19 травня о 17:30 внаслідок обстрілу пошкоджено будинок, господарчі споруди, паркан;
  • Івашки. 19 травня близько 19:45 війська РФ обстріляли село з артилерії. Внаслідок обстрілу повністю знищено житловий будинок, 5 частково пошкоджено.

Евакуація з прикордоння: дані ДСНС

10573 жителів, серед яких 812 дітей та 253 маломобільних людей, евакуювали з прикордоння Харківщини через посилення обстрілів РФ, повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

Росіяни обстріляли Івашки

Енергомережі, шість будинків та господарчі споруди були пошкоджені внаслідок вечірнього обстрілу села Івашки Золочівської громади, повідомив Суспільному керівник місцевої СВА Віктор Коваленко. За його словами, росіяни завдали ударів по Івашках з артилерії, люди поранень не зазнали.

Віктор Коваленко

Робота рятувальників за добу: дані ДСНС

Протягом доби 19 травня російські війська спричинили дві пожежі в Ізюмському районі, їх загасили, повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

  • Удари було завдано по базі відпочинку на березі водойми у Харківському районі області. За попередніми даними в результаті обстрілів шестеро людей загинуло та щонайменше 27 постраждало. На місці події працювали підрозділи ДСНС, Нацполіції та медики. Рятувальники допомагали медикам транспортувати постраждалих до автомобілів екстреної медичної допомоги. Також психологи надавали допомогу постраждалим;
  • Також в результаті обстрілів Ківшарівки та Новоосинового Куп’янського району загинули п'ятеро людей та постраждало 9.

У Харківській області 20 травня День жалоби за загиблими під час обстрілів регіону 19 травня

Про це повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

"Окупанти внаслідок обстрілів сіл Ківшарівка, Новоосинове Куп’янської громади та Малоданилівської громади забрали життя 11 людей. Серед загиблих — вагітна жінка", — сказано у повідомленні.

Графік відключення світла на 20 травня для Харкова та області

Оновлений графік відключень на 17-20 травня опублікувала пресслужба "Харківобленерго". Погодинні вимкнення діятимуть з 05:00 до 23:00.

Харківобленерго

В "Укренерго" повідомили, що в понеділок 20 травня з 18:00 до 24:00 будуть діяти графіки погодинних відключень електроенергії в усіх регіонах України. Йдеться і про побутових, і про промислових споживачів.

Погода на 20 травня на Харківщині: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі місцями невеликий короткочасний дощ, місцями гроза;
  • Вдень без істотних опадів;
  • Вітер південно-східний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря в області вночі 8-13° тепла, вдень 21-26º;
  • Температура повітря у Харкові вночі 10-12° тепла, вдень 22-24º.