Знищені авіабомбами будинки в Ізюмі: скільки жителів отримають нове житло

21 родина зі знищеного авіанальотом будинку в Ізюмі отримала сертифікати на нове житло. Дім по вулиці Пам’яті, колишній Першотравневій, російські льотчики розбомбили 9 березня 2022 року, коли за Ізюм точилися бої. За даними мерії, того дня під завалами загинули 47 людей. Після звільнення міста від окупантів мешканці будинку чекали результатів його обстеження. У січні до міського управління надійшов звіт — дім не підлягає відновленню.

Що далі буде з ним та сусідньою розбитою п’ятиповерхівкою — матеріал Суспільне Харків.

Жителька зруйнованого будинку в Ізюмі придбала нову квартиру за допомогою "єВідновлення"

У будинку на вулиці Пам’яті в Ізюмі Тетяна Чвалун мала трикімнатну квартиру, у якій жила з родиною.

"Квартира була хороша і дім, і сусіди. Дім був у нас найкращий. Ходили через наш двір на річку люди з міста. Стояли, фотографувалися, розглядали. Ми пишалися, що живемо на березі річки", — згадує Тетяна.

Російські військові зруйнували будинок ударами у 2022 році.

"Пожежа була дуже страшна. А трясло його як. Приїжджають туристи з різних країн, і кажуть, що це так авіабомбою зруйнувало. Але хіба ж це тільки одна бомба? Так, був удар тотальний, але дім руйнували не один, не два дні з усіх видів озброєння. Мабуть, авіація і танки. Довкола все зруйноване", — каже Тетяна.

Власниця квартири майже півтора року чекала результату обстеження будинку, яке мало визначити його подальшу долю. Щоб отримати нове житло, подала заявку за програмою "єВідновлення". У січні жителі дому отримали звіт — будинок відбудові не підлягає.

"Дія" довго зависала, тому що не було акту на статус будинку — підлягає ремонту чи зруйнований повністю. У "Дію" підтягнулося, що є акт, і потім — процедура. Десь у лютому сертифікат отримала. Не на руки, звісно. Онлайн. Забронювала гроші", — говорить Тетяна.

На компенсацію Тетяна Чвалун придбала однокімнатну квартиру у Харкові, але в ній ще немає меблів і триває ремонт. Поки з чоловіком живуть у дачному будинку.

"У саду все було завалене — з дому летіло. На айві чайник висів, речі особисті, пластик. Ми не думали, що колись зможемо скористатися цією землею. Досі вибираємо скло, залишки будматеріалів. Дерева майже всі зрізані снарядами, обстрілами. Новеньке висадили торік восени. Збираємося жити. Земля притягує", — каже Тетяна.

Родина висадила цибулю, картоплю, помідори, огірки, під час обстрілів зберігся аґрус.

"Троянди були біля під’їзду будинку. Викопали їх і висадили тут, на дачі. Це пам’ять про наше минуле життя. Вони там були на клумбі біля під’їзду", — каже Тетяна.

На місці зруйнованого авіаударом будинку в Ізюмі планують зробити меморіал

Жителі двох зруйнованих п’ятиповерхівок в Ізюмі — по вулиці Пам’яті та Хлібозаводській — почали подавати заявки на компенсацію цієї зими, розповідає начальниця міського управління житлово-комунального господарства Максуда Руденко. За її словами, сертифікати отримали усі родини, які звернулися, крім двох — їхні заявки ще на розгляді.

"На знищене майно у нас в Ізюмі подано понад 800 заявок. Саме з цього будинку (на вулиці Пам’яті) вже 21 родина отримала сертифікат, тобто вони мають можливість придбати собі інше житло. Поряд будинок — це Хлібозаводська, 3 — там вже 33 людини отримали сертифікати", — зазначила Руденко.

На місці будинку по вулиці Пам’яті, міськрада планує зробити меморіал. В якому саме вигляді — ще не вирішили.

"Все буде визначено в проєкті: розбирати будуть чи тільки сміття приберуть. Щодо грошей — так, у нас зараз місцевий бюджет дуже слабкий. Будемо сподіватися на міжнародних донорів, або на фінансування обласної адміністрації, вони нам допомагають", — говорить представниця Ізюмської міськради.

"Треба, щоб наше покоління пам’ятало, хто така Росія. Моя особиста думка: я хотіла б, щоб просто накрити склом його, як в Харкові є такі будинки, і зробити музей просто неба. Будемо дивитись на пропозиції. Можливо, тут не можна щось залишати. Буде інструментальне обстеження і буде вирішене це питання", — додала Руденко.

Будинок по вулиці Хлібозаводській демонтують — він також не підлягає відновленню, говорить Руденко.

"Зараз управлінням ЖКГ проводиться тендерна процедура на демонтаж цього будинку. Він буде демонтований після того, як завершимо тендерну процедуру, укладемо угоду. За планом, за два місяці мають завершитися роботи (з демонтажу), щоб забрати й вивезти все звідти", — зазначає начальниця управління житлово-комунального господарства Ізюмської міськради.

Орієнтовна вартість робіт складає майже три мільйони гривень.

За даними міськради, 3480 жителів громади подали заявки по "єВідновленню" на ремонт пошкодженого житла, 1862 людини змогли скористатися послугою і нині відновлюють своє майно.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Telegram, Facebook, Viber, Instagram, Youtube