Втрати Харківщини у травні 2024 року. Згадуємо загиблих захисників поіменно

Алея Слави на 18 кладовищі у Харкові. Суспільне Харків/Марія Солодовнік

У травні 2024 року стало відомо про загибель українських військових з Харківської області. Про смерть оборонців офіційно повідомили громади чи університети. Список сформований за датами повідомлення про загибель чи прощання із захисниками.

Суспільне Харків згадує імена тих, хто віддав своє життя за Україну. Список не є вичерпним.

Олексій Базаленко загинув на Донеччині під час виконання бойового завдання

Сержант Олексій Базаленко загинув під час виконання бойового завдання поблизу Ямполя на Донеччині 24 травня, повідомили у Чкаловській селищній раді.

50-річний захисник був родом з Харкова. Служив у Львові. У 2014 році під час АТО проходив військові збори, з 20 квітня 2022 року пішов на фронт, зазначили у раді.

"Його завданням було забезпечувати зв’язок. Сержант Олексій Базаленко командував взводом зв’язківців, який побував на різних ділянках фронту", — йдеться у повідомленні.

Олексій Базаленко займався нумізматикою та фотографуванням.

У захисника лишилася дружина Наталя та донька Карина.

Як би не було складно, Олексій завжди знаходив хвилинку зателефонувати дружині й донечці. Як згадує Наталія Анатоліївна, він постійно цікавився нашими справами, а прощалися вони своєрідним паролем, говорили один одному "до завтра". Тільки останнього разу щось було не так, як зазначає дружина: така тривожна розмова вийшла, ніби щось Олексій передчував.
Чкаловська селищна військова адміністрація/Facebook

Катерина Закорецька загинула на Харківщині

Про втрату повідомив виконавчий комітет Люботинської міської ради.

За його даними, Катерина Закорецька своє життя присвятила службі у Збройних силах України.

У 2013 році підписала контракт, і в складі 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ самовіддано захищала територіальну цілісність України в зоні проведення антитерористичної операції. Катя дуже любила сім’ю, життя і вірила в Перемогу.

"Після початку повномасштабного вторгнення Росії Катя виконувала складні бойові завдання, захищаючи небо Харківщини, і до останнього подиху залишалася вірна військовій присязі. 16 травня під час виконання бойового завдання головний сержант Закорецька Катерина загинула в Харківській області внаслідок ракетного удару", — сказано у повідомленні.

Осиротів восьмирічний син, назавжди у безутішному горі залишилася мама.

Похорони Катерини відбулися сьогодні, 27 травня на Гиївському кладовищі.

Люботинський виконком/Facebook

Загинув військовий льотчик Дмитро Кокорін

28 травня прощаються з військовим льотчиком Дмитром Кокоріним, повідомили в Харківському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України.

"Колектив висловлює щирі слова співчуття заступникові директора центру Олегу Кокоріну з приводу непоправної втрати сина — військового льотчика Дмитра Кокоріна, який загинув при виконанні бойового завдання. Понад усе він мріяв літати… Він продовжив родинну династію… Ним пишались рідні", — йдеться у повідомленні.

Харківський НДЕКЦ МВС України/Facebook

Служив з перших днів повномасштабного вторгнення: на Донеччині від мінометного обстрілу загинув Тимофій Кореневський з Балаклійської громади

На Донецькому напрямку під час мінометного обстрілу загинув 43-річний житель села Гусарівка, старший солдат Тимофій Кореневський, повідомили 27 травня в Балаклійській міській військовій адміністрації.

Чоловік народився і виріс в селі Гусарівка, навчався у місцевій школі, потім вступив до Харківського технікуму. Після служби в армії з 2002 по 2016 роки обіймав посаду молодшого інспектора відділу охорони в Покровській виправній колонії №17.

25 лютого 2022 року Тимофій став на захист рідної країни.

"Він проявив себе як справжній герой, з честю і гідністю виконуючи свій священний обов'язок. Тимофій Кореневський назавжди залишиться в пам'яті своїх рідних, друзів, побратимів, як щирий, доброзичливий, порядний чоловік, який завжди був готовий прийти на допомогу", — йдеться у повідомленні.

Балаклійська міська військова адміністрація

На Харківщині поховали лозів'янина Володимира Вітіва, який загинув в районі Роботиного Запорізької області у 2023 році

27 травня у Лозовій на секторі військових поховань "Алея слави" на Центральному кладовищі поховали Володимира Вітіва, повідомили в Лозівській міській раді.

Володимира мобілізували у березні 2023 року, після військового вишколу у Великій Британії служив у штурмових військах.

34-річний солдат з позивним "Вітер" був навідником в аеромобільному відділенні батальйону військової частини А4350. Боєць загинув під час стрілецького бою в районі Роботиного Запорізької області 19 серпня 2023 року.

Чоловік народився на Львівщині. Коли йому виповнилося п'ять років, родина переїхала до села Іванівка Лозівського району на Харківщині.

"Навчався в Садовській школі. Був уважним, допитливим, товариським хлопцем, дуже любив малювати. Після школи вступив до Панютинського професійного ліцею і здобув спеціальність "Слюсар", — сказано у повідомленні міськради.

Чоловік працював на Лозівському ковальсько-механічному заводі: "Колеги згадують його як професіонала, відповідального, доброзичливого, завжди готового прийти на допомогу".

Також захоплювався риболовлею та бджолярством, розповіли у міськраді.

"Увесь вільний час присвячував своїй родині. Для Івана, Арсенія і Злати він був лагідним, турботливим татом; для дружини Олени — надійним плечем, чуйним і люблячим чоловіком", — йдеться у дописі.

Лозівська міська рада

У Покровську на Донеччині поліг 23-річний захисник з Борової Антон Чирва

23-річний боєць Антон Чирва загинув у місті Покровськ на Донеччині 20 травня, повідомили в Борівській селищній раді.

Антона призвали на строкову військову службу у 2020 році. З початком повномасштабного вторгнення підписав контракт і служив в лавах десантно-штурмових військ ЗСУ. Був навідником-оператором розвідувального взводу парашутно-десантного батальйону 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, розповіли у селищній раді.

"Антон Олександрович Чирва народився, виріс, закінчив школу в Боровій. Був люблячим, турботливим сином для своєї мами й найкращим братом для двох сестер та старшого брата. Друзі, однокласники, рідні згадують його як дуже світлу, добру людину, надійного, хорошого друга", — йдеться у повідомленні.

У загиблого залишилися мама, сестри, брат, кохана дівчина.

Борівська селищна рада

У Чугуєві поховали захисника Артема Попсуя, який загинув у Покровському районі на Донеччині

Захисник Артем Попсуй загинув 3 травня під час виконання бойового завдання в районі села Прогрес Покровського району Донецької області, повідомили в Чугуївській міській раді.

"Солдат Артем Попсуй отримав важкі поранення. Але врятувати життя захисника медикам не вдалося — 6 травня серце воїна зупинилось. Тепер він назавжди залишиться 33-річним Героєм, який мужньо боронив рідну землю від російських окупантів", — йдеться у повідомленні.

Бійця поховали 10 травня з військовими почестями на Алеї пам’яті у Чугуєві.

Чугуївська міська рада/Facebook

На війні загинула родина військових з Пісочинської громади, шестирічний хлопець залишився сиротою

16 травня під час російського обстрілу на війні загинула сім’я військових — Таміла Мізяк і Кирило Житніков, повідомив керівник Пісочинської громади Олег Чернобай.

За його словами, Таміла жила та навчалася в Пісочині, закінчила місцевий ліцей.

"Вона була доброю та щирою людиною, яка всім серцем переживала за долю своєї країни. 14 років віддала службі в Збройних Силах України, захищаючи наше небо. Таміла боронила Батьківщину в складі військової частини А1215, мала звання — молодшого сержанта", — зазначив Чернобай.

Без батька та матері залишився шестирічний хлопець.

Олег Чернобай/Facebook

Андрій Суворов з Бірок поліг на Донеччині й понад рік вважався зниклим безвісти

Про втрату 28 травня повідомили у Нововодолазькій громаді.

За її даними, Андрій Суворов став на захист України у січні 2023 року, служив гранатометником протитанкового взводу роти вогневої підтримки.

"Андрій народився і виріс у Бірках, закінчив місцеву школу, залишив по собі лише добрі спогади. Він був завжди сміливим і рішучим, вірним другом, доброзичливим і щирим у спілкуванні, відповідальним при вирішенні будь-яких питань і проблем. Умів знаходити спільну мову з усіма, з людьми різного віку. До його думки завжди дослухались, його поважали і цінували за справжні чоловічі якості", — сказано у повідомленні.

За даними громади, Андрій Суворов поліг під час виконання бойового завдання 18 квітня 2023 року біля населеного пункту Хромове Бахмутського району Донецької області.

Нововодолазька селищна рада

На Донеччині загинув Євген Єрмаков з Роганської громади

11 травня в селищі Рогані попрощалися з Євгеном Єрмаковим, який поліг на Донеччині.

Про загибель повідомила очільниця Роганської селищної громади Тетяна Максимова.

"Євген Єрмаков віддав своє життя за Україну ще 30 серпня 2023 року поблизу селища Кліщіївка, Донецької області. Понад вісім місяців Євген перебував у статусі зниклого безвісти", — йдеться в повідомлення.

Тетяна Максимова/Facebook

На Куп'янщині поліг Костянтин Абашин

30 квітня поблизу Кислівки Куп'янського району загинув 45-річний Костянтин Абашин.

Про втрату повідомив керівник Пісочинської громади Олег Чернобай.

Боєць служив кулеметником стрілецького відділення 54-ї окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи.

Олег Чернобай/Facebook

1 травня у Чернівецькій області попрощалися з Віталієм Годнюком, який жив на Харківщині

Із полеглим Віталієм Годнюком, який жив у Кобзівському старостинському окрузі на Харківщині, 1 травня попрощалися в Чернівецькій області, де він народився.

Про втрату повідомили в Наталинській громаді.

"Брав участь в АТО з 2015 по 2020 рік. З початком повномасштабного вторгнення знову став на захист України. Був стрільцем 3-го стрілецького батальйону однієї з військових частин. Загинув на Запорізькому напрямку", — йдеться в повідомленні.

Наталинська сільська військова адміністрація

У Біляївській громаді поховали Дениса Нехаєва

4 травня в Біляївській громаді попрощалися з 27-річним Денисом Нехаєвим з Шулявського. Боєць загинув 1 травня поблизу Урожайного на Донеччині.

Про це повідомили у Біляївській громаді.

Військовий долучився до ЗСУ у 2022 році, служив стрільцем-снайпером у 58-й окремій мотопіхотній бригаді імені гетьмана Івана Виговського.

Біляївська територіальна громада

"Денис виховувався у багатодітній родині. У мирний час після закінчення школи в Шульському навчався у професійно-технічному ліцеї №29, працював на підприємстві "Хлібороб-Л", — зазначили у повідомленні.

У загиблого залишились мати, син, цивільна дружина, сестри та брат.

Андрій Романенко загинув 1 квітня поблизу Волновахи, з ним простяться 28 травня

Про втрату повідомила Лозівська громада.

За її даними, Романенко служив солдатом-навідником 2 кулеметного відділення кулеметного взводу 1 механізованого батальйону військової частини А0536.

Захиснику було 38 років, він народився та жив в Лозовій.

Привітна усмішка завжди й до всіх — незвичайна. Стриманість і рівновага, відповідальність і щирість вирізняли Андрія з-поміж інших. А ще у нього було оте загострене почуття справедливості. Так виховали його батьки: не кривити душею, відверто казати правду у вічі, любити Батьківщину, бути справжнім чоловіком.

Андрій Романенко став на захист України ще у 2020-2021 роках. Із початком повномасштабного вторгнення знов став до лав захисників: "Інакше не міг, бо така вже сила козацького побратимства".

З Андрієм Романенком просяться 28 травня на Алеї Слави у Лозовій.

Лозівська громада

Дарина Степаненко полягла 24 травня поблизу Тернів на Донеччині, в захисниці лишилася маленька донька

Про втрату повідомила Лозівська громада.

33-річна Дарина Степаненко служила операторкою оператор відділення 1 протитанкового взводу військової частини А4049. У цивільному житті Дарина працювала провідником на залізниці як і її батько. До лав захисників України Степаненко стала у травні 2023 року — сама пішла до військкомату, служила за контрактом.

"Маючи право вибору військової посади, не замислюючись, обрала шлях стрільця у бойовому підрозділі. Власну мотивацію до служби пояснила тим, що готова захищати майбутнє своєї доньки, яку виховує сама, в той час, коли не всі чоловіки готові стати на захист Батьківщини", — сказано у повідомленні.

Дашу всі знали як бойову, непосидючу, в постійному русі. Борець за справедливість, чим і приваблювала до себе. Чесна, активна. Відкрита.

З Дариною Степаненко прощатимуться 28 травня у Краснопавлівці.

Лозівська громада

38-річний Роман Любащенко з Ков'яг помер в зоні бойових дій у селі Грушівці Куп'янського району

Про втрату повідомила Валківська громада.

За її даними, до Ков'яг Роман з родиною переїхав у 2014 році.

"Роман Валерійович прагнув забезпечити родину усім необхідним, не цурався ніякої роботи. Жителі Ков'яг знали його як добропорядного сім'янина, чесного, патріотично налаштованого чоловіка", — сказано у повідомленні.

Коли розпочалась широкомасштабна війна, уже 27 лютого 2022 року Роман Валерійович добровольцем пішов на фронт. Служив кулеметником у славетній 92-ій бригаді ЗСУ, звільняв від ворога Харківщину, воював на пекельному Бахмутському напрямку, а останнім часом — на Куп'янському.

21 травня 2024 року стрілець-снайпер штурмового батальйону Роман Любащенко помер в зоні бойових дій у селі Грушівка Куп'янського району Харківської області.

Валківська міська рада

27 травня у Лозовій попрощалися з солдатом Володимиром Вітівом

35-річний Володимир Вітів з позивним "Вітер" загинув 19 серпня 2023 року під час стрілецького бою в районі Роботиного Запорізької області. Чоловік служив навідником в аеромобільному відділенні 46-ї ОАеМБр.

Про втрату повідомили у Лозівській міськраді.

Володимира Вітіва мобілізували в березні 2023 року. Пройшовши підготовку у Великій Британії, військовий служив у штурмових військах.

"Трудова діяльність Володимира пов’язана з Лозівським ковальсько-механічним заводом. Колеги згадують його як професіонала, відповідального, доброзичливого, завжди готового прийти на допомогу. Захоплювався риболовлею та бджолярством", — йдеться в повідомленні.

У полеглого лишилися дружина, двоє синів та дочка. Його поховали на Алеї Слави 27 травня.

Лозівська міська рада

Людмила Балабуха з березня 2022 року захищала Україну

Балабуха народилася в Казахстані, жила у Зідьках, згодом переїхала з родиною у Малу Рогань, повідомили у Зміївській міській раді.

"Бажання відстоювати власні кордони, а також боротися за право називатися українкою, до жінки прийшло разом із повномасштабним вторгненням росіян у лютому 2022 року, коли вона прокинулася від вибухів в окупованому селищі. Не зважаючи на обстріли, вона наважилася тікати. Дорогою жінка зустрічає військових 92-ї бригади, що невдовзі стають її побратимами. Вже у березні 2022 року Людмила Балабуха приймає присягу і вступає до лав ЗСУ", — сказано у повідомленні.

Людмила Балабуха служила помічницею мінометника, брала участь у звільненні Харківщини.

"Майже всю службу Людмила провела у найгарячіших точках фронту. На жаль, Людмила вже ніколи не побачить свою донечку та маленьку онуку", — повідомили у міськраді.

Балабуха полягла 10 травня поблизу Чугуєва. 17 травня з нею простилися у Зідьках.

Зміївська міська рада/Facebook

Максим Безруков поліг під час захисту Донеччини

33-річний Максим Безруков служив сапером десантно-штурмового батальйону, повідомили у Краснокутській селищній раді.

За її даними, захисник загинув 10 травня районі села Новомихайлівки Покровського району Донецької області.

Краснокутська селищна рада

Роман Перепелиця поліг на війні

З ним простилися 3 травня, повідомили у Малинівській громаді.

Роман Перепелиця був жителем Малинівки.

Справжній герой, військовослужбовець ЗСУ, загинув захищаючи нашу країну.
Малинівська громада

Юрій Рєзнік став на захист України, переживши окупацію Чкаловського

Про втрату повідомили у Чкаловській громаді.

За її даними, Рєзніку було 32 роки. Він захищав Україну в АТО.

"Рідні дуже турбувалися про Юрія, а сестра намалювала портрет брата і написала йому вірша. Все надіслала на фронт. А, коли Юрій повернувся, то показав цей малюнок, який завжди був з ним у нагрудній кишені. Він тоді сказав, що цей малюнок його беріг", — кажуть у громаді.

Після початку вторгнення він з родиною опинився в окупації. Коли Чкаловське звільнили, став на захист України знову.

"Спочатку його було направлено на навчання у Німеччину, а потім у лавах Національної гвардії України військової частини 3102, 13 бригади "Хартія" солдат Юрій Рєзнік відправився на фронт. Брав участь у жорстоких боях під Авдіївкою, потім боронив рубежі України на Куп’янському напрямку", — сказано у повідомленні.

Командування цінувало Юрія Рєзніка за сміливість, мужність, неодноразово відзначало його бойові успіхи подяками. Також Юрія нагороджено було медаллю за участь в АТО.

Юрій Рєзнік поліг 17 травня під Лук'янцями під час виконання бойового завдання.

Чкаловська громада

В Ізюмі провели в останню путь захисника Володимира Шаповалова

В Ізюмі попрощалися із загиблим захисником Володимиром Шаповаловим.

Про це Суспільне Харків телефоном розповів заступник міського голови Володимир Мацокін.

"Володимир народився та навчався в Ізюмі. Закінчив Харківський національний університет імені Казаріна. Жив і працював у рідному місті, зокрема, на приладобудівному заводі. У 2020 році за контрактом проходив військову службу", — зазначив Мацокін.

Захисник загинув 12 травня біля Вільшаної Куп'янського району, йому було 40 років, додав посадовець. Попрощалися з ним 18 травня.

Ізюмська міська рада

В Ізюмі попрощалися із 30-річним захисником із Третьої штурмової бригади

17 травня в Ізюмі попрощалися із загиблим захисником Данилом Асалінським.

Про це повідомив у Facebook заступник міського голови Володимир Мацокін.

Данило служив у Третій штурмовій бригаді, мав позивний "Борзий".

"Його командир розповів, як він загинув. Вони вчотирьох утримували позиції від атаки 30 росіян. Вистояли, але російська куля наздогнала Борзого", — написав Мацокін.

У квітні Данилу виповнилось 30 років, а 12 травня він загинув.

"Він вмів дружити. Писав вірші. Не любив фотографуватись. Ображався, коли не брали на самі складні завдання. Ось так. Цвіт нації", — додав Мацокін.

Ізюмська міська рада

Владислав Новіков поліг на прикордонні Харківщини

Владислав Новіков з Високого поліг 18 травня під Липцями — російські війська вдарили з артилерії. За чотири дні до дня загибелі Владиславу виповнилося 20 років, повідомили у селищній раді.

24 травня з Новіковим простяться на Алеї Слави.

Височанська селищна рада

У Лозовій попрощаються із захисником Олександром Горинчиним

23 травня Лозова прощатиметься із розвідником Олександром Горинчиним.

32-річний захисник загинув 18 травня у Іванівці Куп’янського району внаслідок атаки з дрона.

"Олександр закінчив Харківську залізничну академію. Працював на залізниці. Після повномасштабного вторгнення він без вагань став на захист України. Нехай добрий, світлий спомин про полеглого бійця стане сильнішим за смерть", — йдеться у повідомленні.

Поховають Олександра Горинчиного на Центральному кладовищі у Лозовій.

Лозівська громада

У боях за Харківщину загинув кримський татарин і імам мечеті Артур Якубов

14 травня у бою в Харківській області поліг 34-річний Артур Якубов з Харкова. Він був імамом однієї з харківських мечетей. У загиблого лишилася дружина і троє дітей, на власній сторінці у Facebook повідомив муфтій Духовного управління мусульман Криму Айдер Рустемов.

"Його будинок, що розташовувався в одному з сіл на околицях Харкова, зруйнували росіяни. Сім'ю, дітей він евакуював за кордон, а сам повернувся, бо "шукав себе" в цій війні. Неодноразово пропонував йому стати капеланом у ЗСУ, але він хотів бути воїном, хоча фактично роботу капелана проводив із братами-воїнами постійно весь цей час на добровільних засадах, виїжджаючи з ними за першої ж нагоди", — йдеться в повідомленні.

ДжаназаПоховальний обряд у Ісламі за полеглим відбулася 16 травня в мечеті "Бірлік" на Київщині, повідомила пресслужба Духовного Управління Мусульман Криму.

Ayder Rustemov/Facebook

На фронті загинув 40-річний харків'янин Дмитро Ребрик

Про втрату 17 травня повідомила Балаклійська МВА.

Дмитро Ребрик загинув у бою 12 травня 2024 року.

"Воїн народився у Харкові. Після переїзду родини навчався в Новогусарівській школі. Після школи навчався у Харківському професійному училищі на кухаря-кондитера. Добросовісно й відповідально виконував свої фахові обов'язки", — йдеться у повідомленні.

У серпні 2023 року Дмитро став на захист України. Із січня 2024 року в лавах Збройних сил України він воював на Донецькому напрямку.

Балаклійська МВА

У Балаклії простилися з Романом Балашовим

Церемонія прощання пройшла 14 травня, повідомили у Балаклійській МВА. Місцеві жителі проводжали Романа Балашова на колінах.

"Він був справжнім героєм, який віддав своє життя за свободу та незалежність України. Він мужньо боровся з ворогом, захищаючи нашу рідну землю. Ми безмежно вдячні Роману, нашому земляку за його хоробрість, самовідданість та патріотизм. Його подвиг назавжди залишиться в наших серцях", — сказано у повідомленні.

Олександр Бахмач з Лозівської громади загинув поблизу Чугуєва

37-річний Олександр Бахмач загинув 10 травня поблизу Чугуєва, повідомили у Лозівській громаді.

"Військова агресія РФ змінила життєві плани Олександра. Вірний громадянському обов'язку він вступив до лав ЗСУ для захисту кордонів України. Після отримання поранення був призначений у резерв 1 запасної роти військової частини А0501. З 2015 по 2016 рік виконував військовий обов'язок у військовій частині 9951 Харківського прикордонного загону", — йдеться у повідомленні.

До служби у війську Олександр працював на залізничному вокзалі в Лозовій.

У полеглого залишилася дружина.

Попрощалися із захисником 16 травня у селі Домасі.

З Олександром Столярчуком попрощаються у Лозовій

38-річний стрілець Олександр Столярчук загинув 8 травня під час виконання бойового завдання в районі Новомихайлівки на Донеччині, повідомили у Лозівській громаді.

"Народився Столярчук Олександр Сергійович 7 липня 1985 року в місті Лозова Харківської області. Захоплювався технікою, грав у футбол. Після закінчення школи, навчався в залізничній академії. Здобув дві вищі освіти. Працював на Лозівській дистанції колії Південної залізниці", — йдеться у повідомленні.

Із загиблим попрощалися 13 травня на Центральному кладовищі Лозової.

В Олександра було троє дітей, дружина, батьки, два брати та сестра.

Лозівська громада

Андрій Сафонов з Мереф'янської громади загинув на фронті

Загиблому Андрію Сафонову було 19 років, повідомили у Мереф'янській громаді.

Військовослужбовець загинув 22 березня під час виконання службових обов'язків.

Мереф'янська громада

Олександр Іщенко з Орільки помер внаслідок поранень, отриманих у бою

49-річний житель Орільки Олександр Іщенко помер у лікарні 11 травня внаслідок ускладнень від поранених, отриманих 9 травня під час виконання бойового завдання в Новодарівці на Запоріжжі, повідомили у Лозівській громаді.

"Олександр Юрійович Іщенко народився 2 листопада 1974 року в Орільці, де й проживав усе своє життя. Навчався у Панютинському училищі на механізатора та працював трактористом у сільгоспхімії. Після проходження строкової військової служби у військах Національної гвардії працював на Орільському цукровому заводі. Згодом — машиніст насосних установок на каналі Дніпро-Донбас", — йдеться у повідомленні.

На війні Олександр був два роки та один місяць. За цей час він встиг взяти участь у захисті Харкова, Бахмута, кордону на Сумщині, воювати на Запорізькому напрямку, зазначили у громаді.

Лозівська громада

Андрій Минко з березня 2022 року захищав Україну

Про втрату повідомила Зміївська міська рада.

За її даними, Андрій Минко народився 2 липня 1976 року в Криму. А дитинство і юність пройшли у селі Бірки, де він закінчив місцеву школу, після якої продовжив навчання у Харківському педагогічному університеті. 20 років працював у Дергачах на заводі, а у 2011 році переїхав до Змієва.

"Андрій Минко мав активну громадську позицію, не терпів несправедливості. Понад усе любив рідний край, українську землю, культуру, захоплювався українською автентичністю. Разом з дружиною опікувалися долею покинутих тварин", — сказано у повідомленні.

Захищав рідну Харківщину, потім мужньо тримав оборону та відбивав штурми на Сіверсько-Соледарському напрямку.

Поліг захисник 3 травня 2024 року в населеному пункті Верхньокам’янське Бахмутського району Донецької області.

Зміївська міська рада/Facebook

Олег Белевцов поліг на Донеччині

Про втрату повідомила Роганська громада.

"Зі смутком повідомляємо про трагічну втрату для нашої громади. Молодший сержант Белевцов Олег Сергійович 1994 року народження, справжній син України , із великою відданістю служив своїй Батьківщині. 7 травня 2024 року, в районі населеного пункту Богданівка Донецької області, він загинув боронячи нас від ворога, виконуючи свій обов'язок перед Україною та своїми співвітчизниками", — сказано у повідомленні.

Роганська селищна рада

56-річний Володимир Білоусов поліг 27 квітня на Запоріжжі

Про втрату 8 травня повідомила Чкаловська громада.

За її даними, Володимир народився у Харкові. До громади переїхав після війни в Афганістані, де зазнав тяжкого поранення.

"Поступово життя налагоджувалося, зустрів він і своє кохання у якому народився син Артем. Рідні згадують Володимира, як доброго, щедрого та уважного чоловіка, який дуже любив свободу і природу, а ще море. Він мріяв про будиночок біля моря. Багато подорожував, бо прагнув пізнати світ", — сказано у повідомленні.

У громаді кажуть, що Володимир Білоусов без вагань став на захист України.

"Бойовий шлях проходив у 108 бригаді, 98 батальйону молодшим сержантом, заступником командира бойової машини, командир ІІ механізованого відділення, І механізованої роти військової частини А 7221. За час війни має нагороди від командування та Міністерства оборони України. Побратими цінували сміливість, відповідальність та його жартівливий характер", — йдеться у повідомленні.

З Володимиром Білоусовим простилися 4 травня.

Чкаловська громада

Лозівчанин Віталій Копейкін загинув 10 квітня на Донеччині

Про втрату 7 травня повідомила Лозівська громада.

"Маючи досвід АТО, він пішов захищати Україну з першого дня повномасштабного вторгнення. Самовіддано служив командиром стрілецького відділення 2 стрілецького взводу 3 стрілецької роти 1 військової частини А4049. Поліг 10 квітня 2024 року поблизу н.п. Терни Донецької області, виконуючи бойове завдання із захисту територіальної цілісності та недоторканності України. Отримав смертельне поранення, несумісне з життям", — повідомили у громаді.

За даними громади, Віталій Копейкін народився у Близнюках, мав фах техніка-судномеханіка.

"У 2010 році був прийнятий на роботу електромонтером з ремонту та обслуговування електроустаткування господарчої групи відділу освіти Лозівської міської ради. З червня 2015 року по липень 2016 року брав участь в АТО, отримав статус учасника бойових дій. За високі показники, старанність та наполегливість, проявлені під час проведення навчальних зборів і тактичних навчань, у 2017 році нагороджений Грамотою Сухопутних військ Збройних Сил України", — сказано у повідомленні.

Віталій був справжнім патріотом, вірним побратимом, людиною слова, зразком незламності й вірності своїй країні та українському народові.
Лозівська громада

Олександр Черемісов загинув у бою 2 травня

Про втрату 7 травня повідомила Лозівська громада.

Олександр Черемісов служив стрільцем-снайпером-розвідником.

"Саша народився у 1989 році в багатодітній родині. Мав старшу сестру, брата та брата-близнюка. Закінчив 9 класів Широчанської школи. Продовжив здобувати профтехосвіту. Друзі, рідні та знайомі запам'ятали Олександра добрим, ввічливим, щирим. Він мав веселу вдачу, завжди був оптимістом та підбадьорював інших", — сказано у повідомленні.

З Олександром простяться 8 травня у Лозовій.

Лозівська громада

Михайло Говоруха майже два роки захищав Україну в спецпідрозділі Kraken

Про втрату 7 травня повідомили у Люботинському виконкомі.

За його даними, 40-річний захисник загинув під час артилерійського обстрілу РФ Харківської області 4 травня. З Михайлом простилися у Манченках.

Люботинський виконком/Facebook

Іван Яресько поліг під час виконання бойового завдання

Про втрату 6 травня повідомили у Сахновщинській громаді.

"3 травня 2024 року, захищаючи територіальну цілісність та державний суверенітет України, під час виконання бойового завдання, загинув наш земляк, солдат, оператор протитанкових ракетних комплексів Іван Яресько", — сказано у повідомленні.

Яреську у січні виповнилося 35 років. З ним простяться 8 травня в селі Дубові Гряди.

Сахновщинська громада

Військовий Павло Сіровицький з Височанської громади загинув на Донеччині

35-річний Павло Сіровицький поліг 3 травня під час виконання бойового завдання поблизу Прогресу Покровського району Донецької області.

Про загибель повідомила Височанська селищна рада.

Височанська селищна рада

Олег Куров з Пісочинської громади поліг на фронті

47-річний стрілець-санітар Олег Куров загинув 10 квітня поблизу населеного пункту Верхньокам’янське Бахмутського району Донецької області, повідомив очільник Пісочинської громади Олег Чернобай.

"Олег Іванович став на захист країни у липні 2022 року, під час бойових дій за нашу Батьківщину виявив стійкість, мужність і відданість. Двоє дітей залишилися без батька", — йдеться у повідомленні.

Олег Чернобай/Facebook

Сергій Бобрицький з Краснокутщини понад 5 місяців вважався зниклим безвісти

Про це 6 травня повідомила керівниця Краснокутської громади Ірина Карабут.

За її даними, Бобрицький загинув 3 грудня 2023 року біля села Новомихайлівка Покровського району на Донеччині під час виконання бойового завдання. Він служив навідником 3 десантно-штурмового відділення 1 десантно-штурмового взводу 1 десантно-штурмової роти 2 десантно-штурмового батальйону.

"Отримавши поранення, несумісні із життям, він до останнього залишився вірним присязі, своїм товаришам та українському народові. Понад п’ять місяців Сергій вважався зниклим безвісти. Та кілька днів тому згас останній вогник надії на диво", — сказано у повідомленні.

Краснокутська селищна рада

Розвідник Олександр Степаненко з Дергачів загинув поблизу Очеретиного

28 квітня у боях біля села Очеретиного на Авдіївському напрямку поліг 38-річний Олександр Степаненко. Він служив у 142-й окремій піхотній бригаді ЗСУ.

Про втрату повідомив очільник Дергачівської громади Вячеслав Задоренко.

"Олександр народився у Дергачах. Все життя прожив у нашому місті, закінчив Дергачівський ліцей №2. Здобував вищу освіту у Харківському політехнічному інституті", — сказано в повідомленні.

Олександр доєднався до війська у березні 2023 року. Він загинув під час бойового завдання. У загиблого лишилася мати Тетяна, дружина Ірина, восьмирічний син Дмитро та шестирічний син Денис.

Олександр Степаненко був відкритою, порядною та доброю людиною, люблячим батьком для своїх синів та справжнім другом для багатьох із тих, хто його знав. Містяни провели загиблого воїна в останню путь на Алеї Слави Семенського кладовища.
Дергачівська громада

2 травня Савинська громада простилася з Віктором Мокрим

Про це повідомила керівниця Савинської громади Оксана Супрун.

Віктор Мокрий був депутатом Савинської селищної ради.

"Мешканець села Довгалівка Савинської громади, загинув 27 квітня 2024 року, під час виконання бойового завдання по захисту територіальної цілісності та суверенітету України від збройної агресії російської федерації поблизу населеного пункту Висока Яруга Харківської області", — сказано у повідомленні.

Оксана Супрун/Facebook