Кавери різдвяних пісень від ЗСУ та United24 нагадують, що війна триває

Скриншот із відео United24, де військові ЗСУ виконують відомі різдвяні пісні. Надано Суспільне Культура

Фандрейзингова платформа United24 випустила відео, де українські військові співають всесвітньовідомі різдвяні пісні. У кожній композиції трохи змінені слова — так, щоб нагадувати, що війна в Україні триває і підтримка світу важлива.

Про це йдеться в пресрелізі від United24.

Відео знімали за підтримки підрозділу "Культурний десант". Зйомки зорганізували у бліндажі на Бахмутському напрямку, на тлі знищених російською армією будинку культури та вокзалу в Лимані, шкіл та автозаправки в Костянтинівці за 15 км від лінії фронту.

Для відео обрали такі пісні:

  • Happy Xmas (War is over) Джона Леннона;
  • Have Yourself a Merry Little Christmas (вперше виконала Джуді Ґарленд у мюзиклі "Зустрінь мене в Сент-Луїсі", далі переспівав Френк Сінатра);
  • Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! (уперше виконав Вон Монро, потім — Френк Сінатра);
  • I'll Be Home for Christmas Френка Сінатри.

Наприклад, у треку War Is Over ("Війна завершилась") додали частку "не" — "Війна не завершилась" (War Is Not Over). У пісні I’ll Be Home for Christmas ("Я буду вдома цього Різдва") також вставили заперечення: I Won't Be Home This Christmas ("Я не буду вдома цього Різдва").

Віртуальна обкладинка платівки з переліком різдвяних пісень, які виконали військові ЗСУ. Надано Суспільне Культура

Кавер-версії пісень виконані на бандурі, сопілці, гітарі, перкусії та синтезаторі. Героями відео стали:

  • Олександр Ремез — боєць 110 ОБрТрО; був поранений у боях під Лисичанськом,
  • Інна Короленко — бойова медикиня взводу вогневої підтримки 206 батальйону ТрО;
  • Дмитро Романчук — військовий 59 ОМПБр; брав участь в обороні Києва;
  • Михайло Адамчак — парамедик батальйону "Госпітальєри"; фронтмен гурту "КораЛЛі";
  • Артур Темченко — військовий 110 ОБрТрО, актор і барабанщик;
  • Михайло Олійник — з 59 ОМПБр, композитор та музичний продюсер;
  • Дмитро Дудко — військовослужбовець 59 ОМПБр;
  • Ірина Косовська — бойова медикиня 3 мотопіхотного взводу 1 роти 10 ОГШБр "Едельвейс";
  • Вікторія Чудаковська — військовослужбовиця 59 ОМПБр;
  • Світлана Чередниченко — солістка заслуженого академічного оркестру Збройних сил України.

"Моя військова служба триває майже 2 роки, і сьогодні музика — це спосіб реабілітації не тільки для мене, а й для моїх побратимів, з якими ми наразі перебуваємо на Бахмутському напрямку, — зазначає бойова медикиня взводу вогневої підтримки 206 батальйону ТрО Інна Короленко. У період різдвяних свят люди природно дистанціюються від чужих проблем. Я б дуже хотіла, щоб цей проєкт дав світу зрозуміти, що війна не закінчилась і треба долучатися максимально. Що більше у нас буде прибічників, то більше допомоги нам надійде, і ми швидше будемо рухатися до перемоги".

Про платформу United24

17 травня 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про підтримку ініціативи заснування національного бренду United24. Мета — об'єднання зусиль міжнародних партнерів щодо підтримки України в захисті незалежності, територіальної цілісності та суверенітету, а також у повоєнному відновленні.

Амбасадорами United24 стали футболіст Андрій Шевченко, актор Лієв Шрайбер, директор Balenciaga Демна Гвасалія, члени американського рок-гурту Imagine Dragons, боксер Олександр Усик, американський астронавт Скотт Келлі, українська тенісистка Еліна Світоліна, історик Тімоті Снайдер та інші.

Українці та іноземці уже пожертвували понад 510 мільйонів гривень на безпілотники для Збройних сил України через платформу United24. На ці гроші Україна придбала перший рятувальний гелікоптер за кошти.

У серпні минулого року до платформи долучилися люди зі 110 країн світу, а загальна сума благодійних внесків перетнула позначку 6 млрд грн.

У листопаді 2023 року Зеленський підбив підсумки: за півтора року роботи платформа United24 зібрала на підтримку України понад 490 мільйонів доларів. А в пресрелізі, наданому Суспільне Культура, за оновленими даними, проєкт зібрав уже понад $502 млн.

Про "Культурний десант"

"Культурний десант" — об'єднання українських митців, спрямоване на допомогу й підтримку духу військових, а також захист вітчизняної культури. Вони провели понад 2500 концертів на лінії фронту, у військових шпиталях і деокупованих містах. Окрім цього, учасники об'єднання ініціювали низку мистецьких та освітніх проєктів для культурного відновлення країни й налагодження культурних мостів між військовими та цивільними.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: culture@suspilne.media