Атака на Харків, оновлений наказ про роботу ВЛК. 801 день війни. Онлайн

Український військовослужбовець 28-ї окремої механізованої бригади керує безпілотником в Донецькій області. 3 травня 2024 року. REUTERS/Valentyn Ogirenko

4 травня — 801 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

У Харкові було чутно серію вибухів

У Харкові було чутно серію вибухів, ймовірно, за межами міста, повідомляють наші кореспонденти.

ЗСУ збили російський літак Су-25 на Донеччині — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що сьогодні, 4 травня, українські військові збили російський штурмовик Су-35 на Донеччині.

Про це глава держави сказав під час звернення.

" Особливо відзначу воїнів зі 110-ї окремої механізованої бригади за збиття сьогодні чергового російського Су-25 на Донеччині. Молодці, хлопці! Дякую всім нашим воїнам на фронті, на бойових завданнях, на бойових постах – усім, хто, попри жорсткий російський тиск, попри всі складнощі ситуації зараз, знищує окупанта. Кожна наша бойова бригада, яка тримає міцно позиції, кожен наш воїн, який забезпечує результат для себе, для своїх побратимів і для свого підрозділу, захищають всю Україну та зберігають для України можливість не лише вистояти, але й відкинути окупанта", — сказав Зеленський.

Глава МЗС Польщі про відправку військ в Україну: "Не будемо розкривати свої карти"

Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський заявив, що слова президента Франції Емманюеля Макрона про те, що не можна виключати направлення союзницьких військ до України, є "слушними". Він також підкреслив, що Польща "не відкриває свої карти" у запитах можливого відправлення своїх солдатів в Україну.

Про це глава МЗС Польщі розповів в інтерв'ю BBC World, передає RMF24.

На запитання, наскільки Росія стане прямою загрозою для Польщі, глава польської дипломатії відповів, що не вважає, що Путін проявить таку необачність і нападе на країну-члена НАТО. Водночас Сікорський зауважив, що президент РФ був "нерозсудливим, нападаючи на Україну", і тепер визнаний воєнним злочинцем.

Коментуючи заяву президента Франції Макрона про те, що він нічого не виключає, коли йдеться про присутність західних військ в Україні, Сікорський заявив, що правильно поставити президента РФ в ситуацію, коли він не впевнений, що Захід буде робити, замість того, щоб заздалегідь виключати певні варіанти розвитку подій.

Відповідаючи на запитання, чи розглядає Польща можливість відправки своїх військ в Україну, він сказав, що польське Міноборони "не розкриватиме карти".

"Ми не будемо розкривати наші карти. Нехай диктатор Путін думає про те, що ми будемо робити. Ми витрачаємо на оборону найбільшу частину нашого ВВП в НАТО — 4%, і ми можемо витратити більше наступного року", — сказав Сікорський.

Протягом доби на фронті відбулось 74 бойових зіткнення з російською армією — Генштаб

Збройні сили України продовжують утримувати позиції та відбивають штурми російських підрозділів на кількох напрямках. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Загалом протягом минулої доби на фронті відбулося 74 бойових зіткнення з армією РФ.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 4 травня.

"Загалом, противник завдав 5 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об'єкти інфраструктури", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Яка ситуація на фронті

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань армії РФ не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території Росії, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Росіяни завдали авіаційних ударів у районах населених пунктів Красний Хутір Чернігівської області; Лугівка Сумської області; Харків, Слобожанське, Веселе, Черкаські Тишки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Миропільське, Велика Писарівка, Лісне, Ромашкове Сумської області; Козача Лопань, Стрілеча, Гатище Харківської області.

На Куп'янському напрямку ЗСУ відбили 8 атак у районах населених пунктів Піщани, Кислівка Харківської області; Стельмахівка, Берестове Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Іванівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 7 атак противника у районах Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Новосадові та Іванівці Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждало понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області; Терні, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 10 атак у районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Новий, Кліщіївка, Роздолівка, південніше Іванівського Донецької області, де окупанти намагались покращити тактовне положення. Крім цього, противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Спірне та Дружба Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема, Роздолівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку Силами оборони відбито 18 атак у районах населених пунктів Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське Донецької області, де армія РФ за підтримки авіації намагалась витіснити українські підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Тарасівка та Новоселівка Перша Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Сокіл, Новопокровське, Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати російські підрозділи в районах населених пунктів Георгіївка, Парасковіївка та Урожайне Донецької області, де вони за підтримки авіації, 10 разів намагались прорвати оборону. Противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилось понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Костянтинівка, Парасковіївка, Донецької області.

На Оріхівському напрямку армія РФ за підтримки авіації 5 разів атакував позиції ЗСУ у районі південнішої від Новодарівки, Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Старомайорське Донецької області; Оріхів та Преображенка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Білогір'я, Роботине, Лобкове Запорізької області.

На Херсонському напрямку російські окупанти не відмовляються від наміру витіснити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, армія РФ здійснила 9 марних атак на позиції ЗСУ у районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Противник завдав авіаційний удар у районі населеного пункту Берислав Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Миколаївка, Львів, Новотягинка, Понятівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, 3 пунктах управління, 2 зенітно-ракетних комплексах та 1 складу боєприпасів противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59/69.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження за 1 пунктом управління, 1 районом зосередження особового складу, 1 радіолокаційної станції та ще 1 важливому об'єкту армії РФ.

МВС РФ оголосило у розшук командувача Сухопутних військ ЗСУ Павлюка

Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило в розшук командувача Сухопутних військ Збройних сил України Олександра Павлюка.

Про це повідомляє російське видання "РИА Новости", а також інформаційне агентство РФ "ТАСС", посилаючись на базу розшуку російського МВС.

Зазначається, що Павлюка в Росії розшукують за статтею Кримінального кодексу РФ, проте, за якою саме — не уточнюється.

Напередодні російське МВС також оголосило у розшук президента України Володимира Зеленського. В Офісі президента порадили росіянам пошукати "здоровий глузд".

Єрмак обговорив із главою МЗС Угорщини розвиток двосторонньої співпраці

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак поговорив телефоном із міністром закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петером Сіярто. Зокрема сторони обговорили українсько-угорські відносини.

Про це повідомляє пресслужба ОПУ.

Зазначається, що сторони обговорили ключові питання українсько-угорських відносин, а також запланували подальші кроки для розвитку співпраці.

Єрмак і Сіярто наголосили на важливості постійного особистого контакту задля знаходження взаємовигідних рішень і розв’язання двосторонніх питань. Співрозмовники зазначили, що комунікація відбувається за планом.

МВС РФ оголосило Зеленського у розшук. В ОПУ порадили російським силовикам пошукати "здоровий глузд"

Російське Міністерство внутрішніх справ оголосило у розшук главу України Володимира Зеленського. В Офісі президента порадили росіянам пошукати "здоровий глузд".

Про це повідомляє російське видання "РИА Новости", посилаючись на правоохоронне відомство РФ.

У базі розшуку МВС Росії зазначено, що, Володимир Зеленський, 1978 року народження, уродженець міста Кривий Ріг Дніпропетровської області, розшукується за статтею Кримінального кодексу РФ.

При цьому деталей щодо того, за якою саме статтею Зеленський розшукується, у відомстві не наводять.

У коментарі "РБК-Україна" прессекретар українського президента Сергій Никифоров порадив російському Міністерству внутрішніх справ "спочатку пошукати совість та здоровий глузд".

У російському полоні перебувають 32 працівники українських медіа — Мінкульт

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв заявив, що у російському полоні перебувають 32 представники українських медіа. За його словами, зараз ведуться переговори про їхнє якнайшвидше повернення.

Про це Ростислав Карандєєв розповів під час поїздки у Запорізьку область, передає пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП).

У відомстві поінформували, що у межах поїздки Карандєєв зустрівся з представниками місцевих ЗМІ. Темою зустрічі також була підтримка регіональних медіа та повернення полонених журналістів.

"Відродження України починається з регіонів. Тому ми маємо вже зараз розпочати ці процеси, зокрема, залучаючи тих, хто транслюватиме це відродження, трактуватиме зміну і докладатиметься до формування критичного мислення у суспільства", - сказав в.о. міністра культури.

Він зазначив, що МКІП вже готує бюджетну декларацію на наступний рік, де буде "серйозний акцент" на фінансовій підтримці регіональних медіа, зокрема друкованих.

Також Карандєєв прокоментував питання діяльності Telegram-каналів та TicToc. За його словами, наразі нараховано близько 350 "ворожих каналів" у месенджері Telegram, при цьому вже кілька десятків із них заблоковані.

Від початку війни ФРН надала Україні близько 32 млрд євро всебічної допомоги — міністерка економічного співробітництва країни

Німеччина від початку повномасштабної війни Росії проти України надала українському уряду близько 32 мільярдів євро всебічної допомоги.

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" розповіла міністерка економічного співробітництва та розвитку ФРН Свенья Шульце.

"Федеральний уряд Німеччини зміг надати Україні близько 32 мільярдів євро з початку російського вторгнення у 2022 році – у вигляді цивільної підтримки, прямих виплат чи зброї", — сказала Шульце.

За її словами, близько 1,3 мільярда євро з них надано безпосередньо очолюваним нею відомством. Ці кошти інвестуються зокрема у відбудову територіальних громад, економічний розвиток та забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.

Також міністерство підтримує компанії в підготовці кваліфікованих кадрів та зміцненні енергопостачання, яке є постійною ціллю російської армії. В аспекті першого Шульце готує ініціативу з підготовки кваліфікованих працівників SkillsAlliance for Ukraine.

Дуже активну роль Німеччина відіграє також у допомозі в галузі охорони здоров’я.

"На війні надзвичайно важливу роль відіграють госпіталі, медична допомога та спеціалісти, але також психосоціальна підтримка травмованих війною осіб. Тому ми в цьому питанні дуже активні", — зауважила політикиня.

Вона додала, що німецька сторона оснащує мобільні клініки та медичні заклади, наприклад, діагностичним і лабораторним обладнанням, створює реабілітаційні центри тощо. Наразі працюють 18 німецько-українських партнерств між клініками, завдяки яким українські лікарні та заклади охорони здоров’я отримують фінансову підтримку та користь від навчання, підготовки кадрів і передавання знань.

Останнім часом російські війська при ударах по Україні роблять ставку на балістику

Про це в етері телемарафону повідомив речник Сил оборони Півдня України Дмитро Плетенчук.

"Ворог обрав тактику застосування балістичних ракет з території тимчасово окупованого Криму. Це різні платформи (в порівнянні з "Калібрами", — ред). В першу чергу, звісно, це "Іскандер-М", — сказав він.

За словами речника, така тактика РФ, перш за все, пояснюється особливостями балістичного озброєння.

"Ця платформа мобільна, вона пересувна, відповідно час на розгортання в неї невеликий, це хвилини, а на згортання — ще менше. Тому, відповідно, обрали вони застосовувати зараз саме балістику — і швидкість інша, і час на реакцію менший", — сказав Плетенчук.

Він пояснив, що небезпека полягає у застосуванні ракетного озброєння саме з території тимчасово окупованого Криму.

Російські військові скинули три керовані авіабомби на Берислав на Херсонщині

Зранку 4 травня російські військові випустили по Бериславу Херсонської області три керовані авіабомби.

Про це повідомив в марафоні "Єдині новини" керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконіков.

За його інформацією, внаслідок атаки зруйновані двоповерхові будинки. Загиблих та поранених немає.

"Вони (росіяни — ред.) постійно атакують на цьому напрямку наші конвої, гумвантажі. З самого Берислава до межі з Дніпропетровською областю, там постійні атаки. Зараз там ця траса закрита до Нововоронцовки. Там постійні атаки на цій трасі. Були дні навіть, коли по три машини атакували дронами. І дуже небезпечно по ній рухатись", — сказав Толоконніков.

"Наше завдання — вибивати на підході": військовий 92-ї бригади розказав про загрозу в обороні Часового Яру

Російські війська не мають "територіальних успіхів" у штурмах Часового Яру, попри те, що мають перевагу і в солдатах, і в техніці. Наразі українські військові відбивають всі атаки, аби не допустити прориву окупантів у місто.

Про це розказав в етері телемарафону "Єдині новини" заступник командира батальйону 92-ї ОШБр Олесь Маляревич.

"Наразі у нас наказ тримати Часів Яр, його виконують декілька бригад на цьому напрямку. Територіальних успіхів за останні дні ворог не мав. Вони намагаються обійти з боку Богданівки, зліва — з Іванівського. А ще намагаються йти в лоб", — розказав військовий.

За словами військового, наразі одна із основних задач українських сил — не дати силами РФ просунутись у місто — у житлову забудову.

"При такій перевазі противника в піхоті, довести ситуацію до вуличних боїв не можна, тому що це буде складно. Тому завдання їх вибивати на підході до Часового Яру у лісопосадках, що ми робимо артилерією та БпЛА".

Україна просить у США дрони MQ-9 Reaper, але у Вашингтоні вагаються — Politico

Україна все більше зацікавлена в отриманні американського безпілотника-розвідника MQ-9 Reaper, оскільки планує літні військові операції і шукає нові способи для ідентифікації ворожих цілей. Тим часом у Вашингтоні не наважуються передати Україні ці дрони.

Про це пише Politico з посиланням на джерела.

Видання зазначає, що в Україні й раніше прагнули використовувати такі дрони, але для ударних і спостережних місій. Останнім часом Київ цікавить їх застосування для розвідки глибоко в російському тилу.

За інформацією видання, Сполучені Штати Америки, як і раніше, не наважуються надати MQ-9 Reaper через побоювання, що Росія може їх збити.

MQ-9 Reaper ‒ розвідувально-ударний безпілотник, оснащений турбогвинтовим двигуном. Розроблений компанією General Atomics Aeronautical Systems для використання у ВПС США, ВМС США, і Британських КВПС.

Безпілотники можуть літати на висоті 15 км на відстань до 1900 кілометрів. Час роботи в автономному режимі — 16-28 годин. Параметри дрона: довжина ‒ 11 м, розмах крила ‒ 20 м, вантажність ‒ 1,7 т, вага ‒ 2223 кілограми (порожній); 4760 кілограмів (максимальна), максимальна швидкість ‒ 482 км/год, крейсерська швидкість ‒ 313 км/год.

MQ-9 Reaper оснащений мультиспектральною системою націлювання AN/DAS-1 MTS-B, радарна система AN/APY-8 Lynx II, пошуковою радарною системою Raytheon SeaVue Marine Search Radar (варіація Guardian).

Дрон може нести озброєння: до 4-х AGM-114 Hellfire ракет повітря-земля або чотири ракети Hellfire та дві 230 кг лазерокеровані бомби GBU-12 Paveway II. Як варіант — 230 кг GBU-38 JDAM.

Внаслідок обстрілу Нікопольщини сталася пожежа у житловому секторі: травмована жінка

Внаслідок обстрілу Нікопольщини 4 травня сталася пожежа у житловому секторі, поранена жінка.

Про це йдеться на сайті ДСНС Дніпропетровщини.

На місці події надзвичайники встановили, що внаслідок обстрілу горить господарча споруда, гараж та легковий автомобіль на загальній площі 100 квадратних метрів. Рятувальники ліквідували пожежу.

Через обстріл травмована 58-річна жінка. Її доправили до лікарні.

До ліквідації пожежі було залучено 16 рятувальників та 3 одиниці техніки.

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації

Про це йдеться у постанові №492, опублікованій 3 травня 2024 року.

Залізничникам продовжили термін бронювання ще на один місяць.

"Установити, що строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, надані військовозобов’язаним працівникам державних акціонерних товариств, що здійснюють діяльність у сфері залізничного транспорту (...) які не закінчилися на день прийняття цієї постанови, продовжуються автоматично на один місяць", — йдеться у постанові.

Протягом наступних двох місяців рівень втрат в армії РФ знову зросте — британська розвідка

Британська розвідка прогнозує зростання рівня бойових втрат російської армії після відновлення наступальних операцій на сході України.

Про це повідомляє Міноборони Британії.

У британській розвідці зазначили, що середньодобова кількість російських втрат — вбитими і пораненими — на полі бою в Україні протягом квітня становила 899 осіб.

"Цілком ймовірно, що протягом наступних двох місяців рівень втрат серед росіян знову зросте, оскільки вони відновлять цілеспрямовані наступальні операції на сході України", — йдеться у повідомленні.

Це прогнозується після незначного зниження темпів операцій за останні два місяці після захоплення Авдіївки.

За оцінками британської розвідки, загальна кількість російських втрат з початку повномасштабної війни наразі становить понад 465 тис. осіб.

"Цілком ймовірно, що попри втрати в живій силі Росія повністю пристосувала свої збройні сили до війни на виснаження, яка робить ставку на масовість, а не якість. Ця ставка на масовість майже напевно збережеться протягом усієї війни в Україні і матиме довгострокові наслідки для майбутньої російської армії", — йдеться у повідомленні.

У львівському храмі презентують писанки, які створили військові на Бахмутському напрямку

Сьогодні, 4 травня, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла відбудеться благодійна акція "Писанка з-під Бахмута". Львів'яни зможуть прийти на виставку писанок, які створили воїни 80 окремої десантно-штурмової Галицької бригади на передовій. А охочі — придбати писанки за добровільну пожертву. Ці гроші скерують на придбання техніки для евакуації поранених з поля бою.

Як повідомили на Інформаційному порталі капеланського служіння Львівської архиєпархії УГКЦ, великодні писанки творили воїни майже всіх підрозділів 80 окремої десантно-штурмової Галицької бригади. Десантники написали близько ста традиційних писанок, а також до сорока писанок із дерева.

"Виконуючи бойові завдання на Донбасі та стримуючи ворога під Бахмутом, вони знаходять час, щоб написати великодні писанки. Кожна писанка — індивідуальна, адже на них можна побачити: назви підрозділів, в яких проходять службу, озброєння та техніку, якою знищують орків, символи України, ЗСУ, ДШВ та бригади", — йдеться на сторінці бригади.

Писанки передали у Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла. Сьогодні, 4 травня, їх зможуть побачити львів'яни на виставці "Писанка з-під Бахмута". За добровільні пожертви охочі зможуть придбати писанки.

За останні два роки зафіксовано 162 факти переслідувань та тиску на кримських журналістів — ZMINA

Протягом 2022 та 2023 року Центр прав людини ZMINA зафіксував 162 випадки тиску на журналістів в окупованому Криму.

Про це повідомляє менеджерка проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко.

Вона наголосила, що у статистику увійшли: викрадення журналістів, адміністративні протоколи, кримінальні переслідування, обшуки помешкань та погрози в інтернеті.

Вікторія Нестеренко вважає, що в окупованому росіянами Криму не залишилося місця для вільної журналістики та свободи слова.

"В перші два тижні російської агресії на півострові окупаційна влада знищила незалежну журналістику. "Зелені чоловічки" приходили в офіси медіа, розшукували журналістів з тим, щоб вони почали працювати на Росію та продукувати російську пропаганду окупаційної влади", – розповіла правозахисниця.

Вона зазначила, що на фоні репресій з боку окупаційної влади у Криму розвинулися громадянські ініціативи та рухи, які висвітлюють події на півострові. За її словами, Російська Федерація незаконно утримує 16 журналістів в тимчасово окупованому Криму та в Росії.

"Оскільки Росія не може на державному рівні заборонити працювати журналістами, то вони намагаються шукати приводи, щоб ув’язнити медійників. Зазвичай їх судять за статтями про тероризм та диверсії", – додала правозахисниця.

Вона нагадала, що такі засуджені визнані політв’язнями.

"Окупанти утримують їх у жахливих умовах, до них жахливо ставляться у місцях несвободи, особливо в Росії, та переводять до штрафних ізоляторів або до одиночних камер", – резюмувала Вікторія Нестеренко.

"Побічний ефект" боротьби РФ з дронами: У Фінляндії відреагували на глушіння GPS у Балтиці

Фінське Агентство транспорту та зв'язку Traficom стверджує, що глушіння сигналів GPS над Балтійським морем "найімовірніше" є побічним ефектом боротьби Росії з безпілотниками.

Про це йдеться у пресрелізі Traficom.

"Перешкоди посилилися, коли в січні 2024 року почалися атаки українських безпілотників на енергетичну інфраструктуру Росії. Цілком можливо, що перешкоди, які зараз спостерігаються в авіації, швидше за все, є побічним ефектом самозахисту Росії. На практиці перешкоди для самозахисту використовуються для запобігання навігації та управління дронами, керованими GNSS (Глобальною навігаційною супутниковою системою – ред.) або мобільними частотами", – заявили в Traficom.

Зазначається, що перешкоди відбувалися не лише в межах Росії, а й досягли території Фінляндії.

Водночас фінське агентство наголосило, що літати до Фінляндії та з неї безпечно завдяки інерційній навігації та наземним навігаційним альтернативам, хоча GPS залишається основним джерелом навігаційної інформації в авіації.

В Одеській області від російського вторгнення постраждали 35 громад — ОВА

Наразі від російського вторгнення в Одеській області постраждали 35 територіальних громад. Мешканці подали 1478 заявок на отримання держдопомоги на відновлення житла.

Про це 3 травня під час брифінгу в Одеській ОВА повідомила Марія Діброва, виконуюча обовʼязки заступника директора — начальниця управління капітального будівництва департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної військової адміністрації.

За її словами, з 1478 заявок компенсацію отримали 842 на загальну суму 40,7 млн гривень. По 189 заявками надали відмову, по 54 розгляд припинено через те, що власники перебувають за межами області. Решта заявок — на розгляді.

Марія Діброва зазначила, що власники пошкоджених будинків можуть звернутись по допомогу через ЦНАПи або застосунок "Дія". Також вона повідомила, що департамент уклав 22 договори щодо проведення аварійно-відновлювальних робіт у закладах освіти в Одесі, з яких повністю виконані роботи на 18 обʼєктах.

"Департамент виконує роботи щодо облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти. На сьогодні укладено 11 договорів, зокрема у Березівському, Білгород-Дністровському, Болградському, Одеському, Подільському та Роздільнянському районах", — розповіла посадовиця.

Також департамент планує провести 12 процедур закупівель щодо облаштування захисних споруд в закладах середньої освіти, зокрема це Одеса, Березівський, Ізмаїльський, Одеський, Подільський та Роздільнянський райони.

Трамп хоче змусити членів НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП — The Telegraph

Кандидат у президенти США Дональд Трамп у разі перемоги на виборах у США розглядає плани змусити членів НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП.

Про це повідомляє The Telegraph з посиланням на джерела.

Трамп вважає, що країни-члени повинні зробити більше внеску в колективну оборону альянсу на тлі загроз з боку Росії та Китаю.

Він також вважає, що правила бухгалтерського обліку слід змінити таким чином, щоб допомога Україні не має зараховуватися у суму витрат на оборону.

За словами джерела, Трамп уже деякий час розглядає можливість збільшення витрат, але ще більше переконався у цьому після зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою минулого місяця.

"Його думки схиляються (до збільшення видатків на оборону, — ред.) в бік 3%, особливо після розмови з Дудою – і це не враховуючи гроші для України", – сказало джерело.

Дуда раніше стверджував, що 3% ВВП на оборону (рівень, якого досягли лише Польща, США та Греція) необхідні для захисту від "наростальних загроз", включаючи початок "прямої конфронтації Росії з НАТО".

Минулого року лише 11 із 32 членів альянсу, включаючи Велику Британію, досягли нинішньої мети у 2%. Іншими були США, які є найбільшим загальним вкладником, поряд із Польщею, Грецією, Естонією, Литвою, Фінляндією, Латвією, Угорщиною, Словаччиною та Данією.

Люксембург, який мав найменший бюджет на оборону порівняно з його ВВП, витратив лише 1%, тоді як Бельгія та Іспанія витратили 1,2%.

У вівторок Тімо Песонен, високопоставлений представник міністерства оборони ЄС, заявив, що цільовий показник у 3% вже обговорюється деякими державами-членами за зачиненими дверима.

"Коли союзники по НАТО збільшують свій бюджет хоча б до одного відсотка ВВП, деякі говорять уже про 3%", — сказав він.

Військові РФ дронами атакували вантажівку у Бериславі на Херсонщині: що відомо

Вранці 4 травня 2024 року російські військові дронами атакували вантажівку у Бериславі Херсонської області.

Про це в Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Цією вантажівкою доставили питну воду жителям міста. Авто згоріло. Загиблих та поранених внаслідок російської атаки немає, йдеться в повідомленні.

В Оріхові на Запоріжжі внаслідок обстрілів РФ виникла пожежа — ДСНС

Минулої доби, 3 травня, у прифронтовому місті Оріхів Пологівського району Запорізької області внаслідок російських обстрілів виникла пожежа. Загиблих та поранених немає.

Про це сьогодні, 2 травня, повідомили в ГУ ДСНС у Запорізькій області.

За даними рятувальників, горів приватний будинок. Загалом вогонь охопив 80 кв.м.

Також в ДСНС повідомили, що сапери знищили 46 одиниць кумулятивно-уламкових касетних елементів, гранатометний постріл, касетний елемент від реактивної системи залпового вогню "Ураган", виявлені у населених пунктах Запорізького та Пологівського районів.

Як виробникам дронів отримати пільгові гранти: пояснюють у Мінекономіки

Підприємці, які виробляють дрони, можуть через Дію подати заявку і отримати грант до 8 млн грн. У Мінекономіки пояснили як отримати гроші на розвиток бізнесу.

Про це в етері телемарафону сказала заступниця міністра економіки Надія Бігун.

"Підприємці, які займаються виробництвом дронів, можуть подати заявку через Дію: заповнити інформацію про себе, подати свій проєкт у вигляді бізнес-плану і отримати можливість взяти грант до 8 млн грн на умовах співфінансування 80 на 20. 80% покриває держава, 20% від вартості — заявник. Особливість для виробників у тому, що зараз їм дана можливість своїми коштами покривати свої операційні витрати. А держава покриє витрати на закупівлю, установку, облаштування обладнання", — сказала вона.

За словами урядовиці, грант можуть отримати і новачки на розгортання виробництва, і вже наявні виробники — на розвиток бізнесу.

Як подати заявку

Бігун пояснила, що заявка подається в електронному вигляді, ніяких паперів немає.

"Дія" з усіх відповідних реєстрів бере потрібну інформацію. Там є підказка у вигляді EXCEL- файлу, в якому треба заповнити опис бізнес-плану. Все зрозуміло. По інших галузях ми маємо сотні заявок. Наші виробники дронів точно розберуться, бо там найбільш креативні підприємці", — сказала вона.

Заступниця міністра зазначила, що розгляд заявки та ухвалення рішення триває близько місяця.

"Все це відстежується в "Дії". Заявник в електронному вигляді отримує інформацію про свою заявку. Для того, щоб отримати грант, треба набрати 30 балів. Під час оцінки конкурсна комісія буде дивитися, наскільки описаний проєкт є реалістичним, чи справді заявник буде займатися цим видом діяльності. Тому треба постаратися і показати себе з найкращого боку, щоб отримати грант", — зазначила Бігун.

Урядовиця пояснила, що система побудована так, що бали нараховуються, виходячи з історії заявника — з гарною історією він отримає зразу більше балів. Далі оцінюється безпосередньо опис проєкту, наскільки він якісний. Останній етап співбесіда — заявника викликатимуть онлайн або офлайн залежно від регіону.

"На співбесіді з боку банку, тому що співбесіди проводять працівники банку, буде оцінено, наскільки людина захищає свій проєкт як власник цього бізнесу чи цієї ініціативи. Ми моніторимо виконання заявок", — сказала вона.

Умови грантової програми

Як пояснила Бігун, за умовами грантової програми, заявник бере на себе два зобов’язання.

  • виплатити у вигляді податків та зборів суму, яку він отримав як грант протягом трьох років.
  • створити робочі місця. Для максимальної суми 8 млн — до 25 робочих місць.

"Щокварталу банк отримує від заявника і від реєстрів інформацію про те, наскільки виконуються ці зобов'язання. Якщо не виконуються умови гранту, то банк має право забрати придбане обладнання на погашення зобов’язань", — зазначила урядовиця.

За її словами, програма діє не тільки на виробників дронів, а на всі бізнеси, які займаються переробленням і виробництвом.

"Ми запланували тисячу грантів — це приблизно 5 млрд грн. Очікуємо, що до кінця року вийдемо на такі показники", — сказала Бігун.

В Чорному та Азовському морі не зафіксували російських бойових кораблів станом на 4 травня

Про це повідомили Військово-морські сили на своїй сторінці в Facebook.

Кораблі РФ зафіксовані в Середземному морі.

"В Середземному морі 2 ворожих кораблів, серед яких 1 носій крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 16 ракет", — йдеться в повідомленні.

ВМС України заявили, що за добу, в інтересах Росії, прохід Керченською протокою здійснили:

  • до Азовського моря – 9 суден, з них 3 рухались з протоки Босфор;
  • до Чорного моря – 2 судна, з них 2 продовжили рух у напрямку протоки Босфор.

Через ракетну атаку на Кіровоградщині один будинок зруйнований і 19 пошкоджені

Через ракетну атаку на Кіровоградщині один будинок зруйнований, 19 пошкоджені. За інформацією Сил оборони півдня, 3 травня російська армія здійснила ракетний удар з тактичної авіації в напрямку Кіровоградщини із застосуванням крилатої ракети, ймовірно Х-59. Поранений чоловік.

Про це Суспільному розповіла староста села (її прізвище й назву села не називаємо з міркувань безпеки).

За її словами, окрім житлових будинків, пошкоджені чотири господарчі будівлі та газогін. Працівники обленерго відновлюють електропостачання, чекають на газову службу. На 10-ту ранку три будинки були без електрики, п'ять без газу.

У будинках зруйновані стіни, перекриття, вибиті двері та вікна. Жителі села наводять лад в оселях.

За словами старости, вибух 3 травня стався о 14:30. Повітряну тривогу в області оголосили о 13:54, вона тривала до 14:38.

В ISW назвали головну мету РФ у війні проти України на 2024 рік

Головною метою Росії в Україні на поточний рік залишається повне захоплення Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Посилаючись на українських посадових осіб, аналітики ISW пишуть, що про це зокрема свідчить план наступальної операції, яка має початися влітку 2024 року.

Тезу про те, що Росія планує захопити усі території Донецької та Луганської областей, підтвердив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк. За його словами, російські військові також спробують окупувати Запорізьку область, якщо їм вдасться захопити Донбас.

Аналітики також цитують заступника керівника ГУР України Вадима Скібіцького, який заявив, що у Кремлі не відмовились від планів захопити Донецьку та Луганську області.

Павлюк заявив, що у російських сил також є план захопити Харків та Суми, але зауважив, що поки незрозуміло, наскільки серйозний план РФ та чи вдасться йому захопити обидва міста.

За оцінками ISW, росіянам буде важко захопити Харків, але російська наступальна операція в цьому районі, ймовірно, відтягне та закріпить українські сили з інших ділянок лінії фронту.

Павлюк також заявив, що українські сили роблять усе можливе, щоб зупинити спроби Росії захопити Часів Яр, але зазначив, що окупанти мають артилерійську перевагу 10:1 над українськими силами та "повну перевагу в повітрі", ймовірно, маючи на увазі здатність атакувати керованими авіабомбами.

Щодо Часового Яру, Скібіцький зазначив, що російські війська не зможуть захопити його найближчим часом, хоча це, ймовірно, питання часу, що відповідає оцінці аналітиків ISW.

В ISW також посилаються на слова Зеленського, який нещодавно заявив, що Україна зосереджена на Авдіївському напрямку, де останнім часом армія РФ постійно тисне на позиції ЗСУ. За його словами, окупанти планують посилювати наступ влітку 2024 року, й додав, що Україна зіткнулася вже з "новим етапом війни".

За оцінками аналітиків, перші поставки військової допомоги США прибули в Україну на початку цього тижня, хоча, ймовірно, знадобиться ще кілька тижнів, перш ніж західна зброя і боєприпаси надійдуть у прифронтові райони в повному обсязі.

Війська РФ на Луганщині намагаються прорвати оборону одразу з трьох боків - Лисогор

Війська РФ намагаються прорвати оборону одразу з трьох боків, не припиняє спроби просунутися в Білогорівці.

Про це голова Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор повідомив у Телеграмі.

"Загарбники намагаються прорвати нашу оборону одразу з трьох боків. Зокрема, вони штурмують на Куп’янщині поблизу Андріївки та Стельмахівки. В районах Макіївки, Невського та Серебрянського лісництва на Лиманському напрямку росіяни атакували за підтримки авіації. Не припиняються спроби ворога просунутися в Білогорівці", — написав очільник області.

Він зазначив, що від артилерійських та мінометних ударів постраждали Макіївка, Греківка, Куземівка, Стельмахівка.

Крім того, ворожі БПЛА полювали на позиції українських військових поблизу Невського, Куземівки, Греківки.

"Жителям деокупованих сіл у п’ятницю доставили продуктові набори. Також роздали пасхальні смаколики тим, до кого не вдалося дістатися напередодні", — проінформував Лисогор.

Мініоборони РФ заявило про "збиття" ракет над окупованим Кримом

Міністерство оборони Російської Федерації заявило про "збиття" протягом ночі 4 квітня ракет ATACAMS над територією окупованого Криму.

Про це вороже відомство повідомило у Telegram.

МО РФ стверджує, що система ППО "збила" 4 американських оперативно-тактичних ракет ATACAMS.

Місцеві жителі не повідомляли про вибухи. Повітряна тривога оголошена не була.

Українські офіційні відомства цю інформацію не коментували.

Під вогнем з території РФ були п'ять громад Сумської області

Вночі та зранку 4 травня армія РФ здійснила 7 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумщини. Зафіксовано 46 вибухів. Під вогнем з території РФ опинилися Білопільська, Краснопільська, Великописарівська, Шалигинська та Середино-Будська громади.

Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

По Білопільській громаді війська Росії били з мінометів (5 вибухів).

Зі ствольної артилерії війська РФ обстріляли території Шалигинської громади (12 вибухів) та Великописарівської громади (9 вибухів).

6 мін скинули російські військові на територію Краснопільської громади.

По території Середино-Будської громади російські армійці вдарили з реактивної системи залпового вогню (6 вибухів) та ствольної артилерії (8 вибухів).

Росіяни атакували три громади в прикордонні Чернігівщини

За добу 3 травня російські війська обстріляли шість сіл у трьох прикордонних громадах Чернігівщини. Вогонь вели зі ствольної артилерії, мінометів та гранатометів.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Семенівська громада:

  • два вибухи, ймовірно, зі ствольної артилерії в напрямку села Лісківщина.
  • три вибухи, ймовірно, зі ствольної артилерії в напрямку села Карповичі.
  • 21 вибух, ймовірно, з міномета 120 мм та 10 вибухів, ймовірно, зі ствольної артилерії в напрямку села Леонівка.

Сновська громада:

  • 10 вибухів, ймовірно, з міномета 82 мм та 15 вибухів ймовірно, з АГС в напрямку села Клюси.
  • чотири вибухи, ймовірно, зі ствольної артилерії в напрямку села Хрінівка.

Городнянська громада:

  • чотири вибухи, ймовірно, з міномета 120 мм в напрямку села Берилівка.

Нагадаємо, 2 травня російські війська обстріляли три громади Чернігівщини. Гатили з гранатометів, мінометів, ракетами з літака та FPV-дронів.

Армія РФ обстріляла 19 населених пунктів Херсонщини

Внаслідок російських обстрілів на Херсонщині пошкоджені Пункт незламності, стільникова вежа, навчальний заклад, 10 приватних будинків та автомобілі.

Про це в Telegram вранці 4 травня повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Армія РФ упродовж доби била по житлових кварталах 19 населених пунктів Херсонської області. Загиблих та поранених немає, йдеться в повідомленні.

Під обстрілами, зокрема, перебували Херсон, Антонівка, Зміївка, Червоний Маяк, Новоберислав, Томарине, Львове, Станіслав, Широка Балка, Гаврилівка, Берислав, Садове, Дніпровське, Інженерне, Комишани, Придніпровське, Осокорівка, Янтарне, повідомив Прокудін.

За даними ОВА, у попередню добу російські війська обстріляли 14 населених пунктів Херсонщини.

На Донеччині від обстрілів РФ 3 травня загинули троє людей, семеро — поранені

Троє людей загинули, а семеро поранені в Донецькій області внаслідок обстрілів російської армії 3 травня.

Про це у Telegram повідомив начальник Донецької обласної адміністрації Вадим Філашкін.

"За 3 травня росіяни вбили 3 жителів Донеччини: двоє у Кураховому і одна у Часовому Яру. Ще 7 людей в області за добу дістали поранення", — зазначив він.

Поранені жителі Курахового, Часового Яру, Нетайлового, Торецька, Сіверська.

Загалом від початку вторгнення, не враховуючи жертви у Маріуполі та Волновасі:

  • загинула 1950 людина,
  • поранені 4859 людей.

Уночі в Павлоградському районі Дніпропетровщини збили 5 дронів РФ, є поранені й руйнування

Про це повідомив керівник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Двоє людей поранені, обоє в лікарні, в стані середньої тяжкості. За даними ДСНС, це чоловік 54 і жінка 56 років.

Пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури та три хати. Спалахнула пожежа, її загасили, написав Лисак.

Увечері та вночі також було п'ять атак на Нікопольщину. Понівечено комунальне підприємство, ліцей, дві багатоповерхівки, банк, лінію електропередач. Є ураження об'єктів критичної інфраструктури. Загиблих і поранених немає, повідомив посадовець.

Ранок в Нікопольському районі також розпочався з обстрілу. Солдати РФ поцілили по Мирівській громаді. Зайнялася агрофірма. Інформацію уточнюють.

Упродовж доби армія РФ завдала 246 ударів по 12 населених пунктах Запорізької області

Протягом минулої доби, 3 травня, російські військові атакували 12 населених пунктів Запорізької області. Загиблих та поранених немає.

Про це сьогодні, 4 травня, повідомив у своєму каналі Telegram голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Загалом армія РФ завдала 246 ударів по містах та селах Запорізької області:

  • авіаційні — по Малій Токмачці;
  • шість разів застосувала РСЗВ по Малій Токмачці, Левадному та Роботиному;
  • 109 безпілотниками різної модифікації атакувала Запоріжжя, Гуляйполе, Левадне, Роботине, Малу Токмачку, Малинівку, Новоандріївку та Копані;
  • 129 разів з артилерії обстріляла території Оріхова, Гуляйполя, Новоандріївки, Малої Токмачки, Роботиного, Левадного, Вербового, Лобкового, Приморського, та Малинівки.

"Надійшло щонайменше 15 повідомлень про руйнування житла", — йдеться у повідомленні.

Генштаб ЗСУ назвав втрати РФ за добу

Станом на ранок 4 травня 2024 року загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 473 400 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 1260 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 7366 (+12) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 14156 (+27) од,
  • артилерійських систем – 12148 (+46) од,
  • РСЗВ – 1055 (+2) од,
  • засоби ППО ‒ 788 (+2) од,
  • літаків – 348 (+0) од,
  • гелікоптерів – 325 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 9611 (+31),
  • крилаті ракети / cruise missiles ‒ 2127 (+1),
  • кораблі /катери ‒ 26 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 16337 (+71) од,
  • спеціальна техніка ‒ 2001 (+8).

Дані уточнюються.

Армія РФ вісім разів за добу обстрілювала громади Миколаївщини

Російські війська вчергове атакували Миколаївщину з артилерії та застосували дрон. Протягом доби під ударами опинилися Куцурубська та Очаківська громади.

Про це четвертого травня повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Третього травня вранці о 09:29 та 09:45, вдень о 14:20, 15:29 та 16:38 і ввечері о 17:58 та 19:03 армія РФ завдала артилерійських обстрілів по акваторії Очаківської громади. Ніхто не постраждав.

За даними ОВА, о 16:38 Росія спрямувала БпЛА типу "Ланцет" по відкритій території Куцурубської громади. Постраждалих немає.

Сили ППО вночі знищили 13 з 13 "шахедів"

Уночі 4 травня 2024 року війська РФ атакували 13 ударними безпілотниками типу Shahed-131/136 та чотирма зенітними керованими ракетами С-300. Сили протиповітряної оборони знищили усі 13 "шахедів".

Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

Усі пуски здійснювались із Бєлгородської області РФ.

В результаті бойової роботи зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил та мобільними вогневими групами Сил оборони України знищено 13 ударних БпЛА у Харківській та Дніпропетровській областях.

Протягом минулої доби відбулося 119 бойових зіткнень

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ зберігає присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання ЗСУ на загрозливі напрямки.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 9 атак в районах населених пунктів Петропавлівка, Кислівка Харківської області та Андріївка, Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку ЗСУ відбили 7 атак в районах Макіївки, Невського і Серебрянського лісництва на Луганщині та Тернів і Торського Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 27 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Новий, Кліщіївка і Андріївка на Донеччині.

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 34 атаки в районах населених пунктів Архангельське, Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське, Нетайлове та західніше Семенівки.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка та Водяне Донецької області, де вони 16 разів намагався прорвати оборону українських військ.

На Оріхівському напрямку окупанти 5 разів атакували позиції Сил оборони в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку армія РФ не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра і протягом минулої доби здійснили 11 безуспішних атак.

Водночас українські воїни продовжують завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують їх вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу та 3 пунктах управління військ РФ.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління та 2 артилерійських засобах росіян.

Війська РФ завдали по Україні 5 ракетних та 105 авіаційних ударів

Як повідомили у Генштабі ЗСУ, росіяни також здійснили 91 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах. Внаслідок російських атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні та багатоквартирні будинки, об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі, російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 13 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 13 ударних БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Баранівка Сумської області; Борова, Куп’янськ Харківської області; Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області; Спірне, Терни, Ямполівка, Торське, Лиман, Верхньокам’янське, Спірне, Сіверськ, Івано-Дар’ївка, Диліївка, Нью-Йорк, Вовче, Калинове, Желанне, Веселе, Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Комишівка, Карлівка, Богоявленка, Євгенівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області та Кринки на Херсонщині.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Італія планує оголосити про новий пакет військової допомоги Україні

Італія планує оголосити про новий пакет військової допомоги Україні, який включатиме систему протиповітряної оборони SAMP/T. Допомогу може оголосити прем'єр-міністерка Джорджія Мелоні на саміті G7, який відбудеться в Апулії, пише газета La Repubblica.

Передбачається, що в пакет також увійдуть зенітно-ракетні комплекси Stinger і ракети великої дальності Storm Shadow.

Зеленський: Україна перед новим етапом війни

Під час свого звернення до прикордонників з нагоди дня Державної прикордонної служби України (ДПСУ) президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна стоїть перед "новим етапом" у війні з Росією.

"Сьогодні вже 800-й день війни. Це надзвичайно складний та жорсткий шлях, який довелося пройти нашій державі, і шлях, який ще потрібно пройти, щоб завершити війну на справедливих умовах, на умовах України. Зараз ми перед новим етапом війни", — заявив Зеленський.

Президент розповів, що російські військові готуються до "спроби розширити наступальні дії".

У Харкові зросла кільскість травмованих

Через російську атаку на Харків збільшилася кількість поранених до трьох, серед них дитина, повідомив міський голова Терехов.

Росія атакувала цивільну інфраструктуру у Харкові

Російські військові безпілотниками атакували Харків, повідомив міський голова Терехов. Відомо про два влучання в Основʼянському районі. На місці одного із влучань вирує пожежа. Внаслідок атаки травмована людина.

G7 розглядає можливість надання Україні пакету допомоги на 50 млрд доларів

Сполучені Штати ведуть переговори з іншими країнами Групи семи (G7) щодо надання Україні допомоги у розмірі 50 мільярдів доларів. Планують залучити значну кількість від заморожених російських активів.

Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела. За його даними, США намагаються підписати угоду про надання допомоги на саміті G7, який відбудеться в Італії у червні. Як зазначає агентство, переговори на цю тему "тривають складно", і укладення угоди може зайняти кілька місяців. Прессекретарі Міністерства фінансів США та Ради національної безпеки Білого дому відмовилися від коментарів.

У Харкові лунають повторні вибухи

У Харкові пролунав повторних вибух, повідомили наші кореспонденти.

Вибух у Харкові

У Харкові пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В командуванні Повітряних сил ЗСУ попереджали про атаку безпілотників зі сторони Бєлгородської області РФ. В регіоні оголошена повітряна тривога.

USAID виділяє понад 250 млн доларів для підтримки українських аграріїв

Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) виділяє понад 250 мільйонів доларів на підтримку українського сільського господарства. Про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Як йдеться у пресрелізі відомства, USAID презентувало нову програму "Harvest" (Врожай — англ.), яка має на меті допомогти українським аграріям підвищити ефективність виробництва, зробити його стійкішим і більш конкурентоспроможним під час війни.