Катастрофа Іл-76: У РФ заявили, що готові віддати тіла нібито полонених українців. У ГУР відреагували

Ексклюзивно
. Фото: Handout/Anadolu via Getty Images

Уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що Росія готова передати Києву тіла українських військовополонених, які нібито перебували на літаку Іл-76, який розбився під Бєлгородом 24 січня. Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов у коментарі Суспільному повідомив, що Україна робота в цьому напрямку ведеться.

За словами Юсова, Україна неодноразово зверталася до Росії з приводу передачі тіл нібито загиблих українських військовополонених на борту ІЛ-76 і "робота в цьому напрямку ведеться".

Щодо готовності РФ передати тіла, представник ГУР зазначив: "Підтвердити можна буде факт, коли він відбудеться".

Як повідомляє "РИА Новости", уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що Україна зверталася до російських представників щодо передачі тіл загиблих полонених, які нібито перебували на борту літака Іл-76 під час аварії і Росія готова передати Києву тіла.

"Така розмова була — чи російська сторона готова віддати тіла. Так, готові, для цього все необхідне з точки зору процедури є… Тіла можуть бути передані згідно з процедурами, які існують", — сказала вона.

Москалькова стверджує, що російська сторона має "підтвердження і всі ДНК, які, за висновком експертизи, дозволяють зробити ідентифікацію осіб загиблих" під час аварії літака.

Вона заявила, що перебуває на зв'язку з українським омбудсменом Дмитром Лубінцем.

Своєю чергою Дмитро Лубінець заявив, що російська сторона знову починає спекулювати на темі падіння ІЛ-76, але й досі на його вимогу не передала офіційних списків, не підтвердила факт, "не надала доступ міжнародним організаціям до місця трагедії".

"Наголошую, що позиція України незмінна: ми вимагаємо прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, а також із першого дня вимагали офіційних списків та репатріації тіл та проведення відповідних експертиз (у випадку підтвердження)", — зазначив уповноважений.

В етері телемарафону Лубінець заявив, що як тільки дізнався про катастрофу Іл-76 використав всі свої можливості і канали комунікації і звернувся, щоб РФ офіційно надала всі дані про те, що відбулося.

Він зазначив, що Україна зокрема вимагає доступу міжнародних експертів до місця катастрофи літака, які "точно можуть і повинні сказати, що там насправді відбулося" і чи дійсно під час падіння загинули військовополонені.

"Станом на зараз я не отримав жодної офіційної відповіді, що відбулося. Мені не надали офіційних списків. за твердженням російської сторони, нібито там загинули українські військовополонені. Підтвердити чи спростувати цю інформацію я не можу. Можу сказати, що Україна завжди була готова для репатріації тіл наших героїв", — сказав омбудсмен.

За словами Лубінця, Україна готова забрати тіла українських військових, якщо Росія готова їх повернути.

"Для цього є спеціальна команда у Координаційному штабі. Я сподіваюся у нас буде можливість для проведення всіх необхідних експертиз. і найголовніше у рідних з'явиться можливість гідно попрощатися і поховати наших героїв", — сказав він.

Що відомо про падіння Іл-76 у Росії

24 січня у Корочанському районі Бєлгородської області Росії впав військово-транспортний літак Іл-76. У Міноборони РФ заявили, що на борту перебували 65 українських військовополонених, яких везли на обмін.

У Міноборони України Суспільному не підтвердили, що літак уразили українські Сили оборони, оскільки "ще з'ясовують інформацію".

У Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили, що на 24 січня готувався обмін полоненими між Росією та Україною.

Військовий експерт, екскерівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, старший науковий співробітник Мюнхенської конференції з безпеки Ніко Ланге припустив, що російський військово-транспортний літак Іл-76 могла збити російська система ППО.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що звернеться до ООН та Міжнародного комітету Червоного хреста стосовно падіння військового літака Іл-76 у РФ та заяв російської сторони, що в літаку були українські військовополонені.