Польський режисер у Тернополі презентував фільм про життя українців під час війни

. Суспільне Тернопіль

У Тернополі влаштували показ документального фільму "В Україні". Це відбулося під час міжнародного фестивалю документального кіно про права людини "Docudays UA". Ця картина показує життя українців під час війни. Презентував фільм один з його авторів, польський режисер Пьотр Павлус.

"Фільм "В Україні" — моєї спільної режисури з Томашем Вольським. Томаш відповідав за монтаж, а я їздив по всій Україні. Фільм, який показує щоденне життя людей з різних районів під час війни: як воно виглядає, з чим люди мусять миритися, з якими труднощамим стикаються. Бо це щось таке, чого не можна прочитати в газетах або побачити в новинах".

У Тернополі презентували фільм про життя українців під час війни. Суспільне Тернопіль

Пьотр Павлус каже, хотіли показати глядачам із західної Європи, що відбувається в Україні. За його словами, знімали фільм 60 днів.

Презентація фільму у Тернополі. Суспільне Тернопіль

Пьотр розповідає, під час зйомок їздив у різні регіони України.

"Їздив на південь України — Одеса, Миколаїв, в сторону Херсона. Був на околицях Києва в радіусі 150 кілометрів. Був на Харківщині. Було кілька виїздів: по два чи три тижні в різні пори року. Багато розмовляв з людьми, багато слухав, бо це було важливо. Багато часу теж провів з людьми, аби бути ближче до них, ближче описати ту ситуацію, щоб зібрати певний діапазон свідчень".

Польський режисер Пьотр Павлус. Суспільне Тернопіль

Режисер розповів, як обрали назву для фільму.

"Це Томаш так записав, коли почав монтувати фільм. Підписав проєкт "В Україні", бо ж раніше говорили "на Україні". Але це почало змінюватися на "в Україні". І так, щоб було якнайпростіше. І так вже залишилося. Бо героєм фільму є… Нема одного героя. Героєм є вся країна".\

Презентація фільму у Тернополі. Суспільне Тернопіль

Подивитися фільм прийшов Сергій Андрушко. Він звільнився з військової служби два тижні тому, воював на Донеччині й Харківщині. Військовий розповів про враження від фільму.

"Мабуть, хотілося порівняти те, що бачив я і те, що побачив режисер. Я в фільмі побачив: ще є багато людей в містах. Навіть діти. Хоча я був в таких місцях, де можна було побачити старших людей. Тут більш іще такі місця, де вже пройшли бойові дії, де просто були прильоти. Але правдивий. Все дійсно, як воно там є. Я не можу отримати від фільму нових вражень тому, що я бачив це на власні очі. А для людей, які отут в порівняно спокійному місті, це, звичайно, треба показувати, щоб знали, що там відбувається насправді".

Військовий Сергій Андрушко, який недавно повернувся з фронту. Суспільне Тернопіль

Координатор "Docudays UA" Володимир Ханас розповідає, чому показують фільм "В Україні" на мандрівному кінофестивалі.

"Цей фільм показують в Польщі, в інших країнах Європи. І, звичайно, цікавий погляд збоку. Це дуже важливо. Так сталося, що цього року на мандрівному кінофестивалі є кілька фільмів приблизно тієї ж самої тематики. Буквально кілька днів тому ми показували "Нескорений Херсон". З’являється такий вже цілий сюжетний ряд. Це знімали різні режисери, різні автори з різним досвідом, але в цілому, вони формують документальну картину про події після повномасштабного вторгнення".

Координатор "Docudays UA" Володимир Ханас. Суспільне Тернопіль