"Виграємо війну баскетбольними мʼячами?" Перед сесією Черкаської міськради влаштували пікет

Доповнено
. Суспільне Черкаси / Оксана Швед, акція перед сесією міськради, 24 жовтня 2023 рік

Перед сесією Черкаської міськради 24 жовтня містяни влаштували пікет. Вони принесли плакати та скандували "Ганьба".

Містян обурили дії депутатів під час попередньої сесії, де вони підтримали баскетбол: на потреби спортсменів спрямували півтора мільйона гривень, розповіла одна з організаторок акцій протестів Валерія Цимбал.

Мітинг розпочався під стінами будівлі, де відбуваються сесії депутатів міської ради, а згодом пікетувальники зайшли до сесійної зали. Вони принесли депутатам "Бюджетний кодекс".

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, акція перед сесією міськради, 24 жовтня 2023 рік

Серед мітингувальників черкащанка Наталія Бабіч:

"Дуже багато коштів витрачається на в нікуди, в повітря. А ми зараз всі хочемо, щоб наші захисники та захисниці повернулися живими. Тому нам зараз потрібно всі зусилля спрямувати на здобуття перемоги".

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, акція перед сесією міськради, 24 жовтня 2023 рік

Черкасець Денис Гайда додав: "Я бачу масу статей, матеріалів у ЗМІ про те, що багато коштів, податків витрачаються нераціонально. На мою думку, під час війни влада має робити закупівлі для військових, надавати субвенції на фінансування армії. Ніхто не хоче бачити погані новини про загиблих і поранених, всі хочуть, щоб батьки поверталися живими до своїх дітей".

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, акція перед сесією міськради, 24 жовтня 2023 рік

Черкащанка Олена також принесла із собою плакат. Розповіла, що про мітинг дізналася із соцмереж:

"Щодня читаю страшні новини з фронту. Думаю, прийшов час нагадати депутатам, що вони мають працювати для людей".

Пікетувальники пішли до сесійної зали, де продовжили скандувати "Ганьба". На що секретар міськради Юрій Тренкін сказав, що треба продовжувати сесію за регламентом, однак мітингувальники сказали, що "на війні регламентів немає" і запропонували продовжити тему.

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, акція перед сесією міськради, 24 жовтня 2023 рік

Перед початком засідання Валерія Цимбал виголосила промову, у якій нагадала депутатам, що нині триває війна та потрібна підтримка оборонців:

"Ми всі прийшли сюди, щоб сказати, що нам болить. І поставити декілька запитань: чому поки парамедики рятують тих, кому не вистачило турнікетів, ви кладете асфальт на 100 мільйонів гривень минулого року і на 500 мільйонів у цьому. Чому поки захисники ночують у окопах, ви утеплюєте будинки культури. Чому до вас мають ходити військові і просити допомогу?".

Серед вимог від громади, які вона озвучила:

  • аби міська рада дала доручення на процесі формування бюджету узгодити його з робочою групою від громадськості;
  • на наступний бюджетний рік передбачити 500 мільйонів гривень на допомогу бойовим підрозділам ЗСУ і НГУ — на дрони, автівки, турнікети тощо;
  • скасувати і передати кошти на ЗСУ із: ремонту вулиці Володимира Великого (колишня Гагаріна — ред.), передачу півтора мільйона гривень на баскетбольний клуб "Черкаські Мавпи-Дніпро", ремонт концертного залу Палацу молоді, закупівлі дерев для "Дирекції парків", фінансування ремонту низки вулиць на понад чотири мільйони гривень.
Суспільне Черкаси / Оксана Швед, акція на сесії міськради, 24 жовтня 2023 рік

Депутат від партії "Голос" Сергій Шмиголь запропонував зібрати бюджетну комісію і переглянути рішення по "Черкаських Мавпах", яке обурило містян. На це секретар Юрій Тренкін сказав, що наразі це неможливо.

Депутатка від партії "Голос" Надія Івашкова внесла питання щодо того, щоб дати протокольне доручення і детально розглянути пропозиції містян.

Секретар міськради Юрій Тренкін у коментарі Суспільному розповів:

"Ми спрямували на підтримку обороноздатності країни понад мільярд гривень. Також під час формування бюджету на наступний рік у нас в пріоритеті буде підтримка нашої країни".

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, акція перед сесією міськради, 24 жовтня 2023 рік

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України