"Моїм дітям потрібен живий батько": у Черкасах відбулася акція протесту

Доповнено
. Суспільне Черкаси / Оксана Швед, 21 жовтня 2023 рік

У Черкасах 21 жовтня під міською радою зібралися містяни. Вони вимагають, аби депутати Черкаської міської ради витрачали бюджетні гроші на допомогу ЗСУ.

Містян обурили дії депутатів під час останньої сесії, де вони підтримали баскетбол: на потреби спортсменів спрямували 1,5 мільйона гривень, розповів один із організаторів акції черкасець Артем Ківак.

Містяни скандували: "Гроші на ЗСУ", "Моїм дітям потрібен живий батько" тощо.'

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, 21 жовтня 2023 рік

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, 21 жовтня 2023 рік

"Останньою краплею для нас стали півтора мільйона, які віддали баскетбольній команді. Люди, яких ми обрали, роблять щось неправильно, тому ми тут. Останні пів року депутати роблять асфальтування чи вкладають плитку, чи утеплюють одну стіну в садочку, що ніякого ефекту не дасть, закупляють меблі на "Дирекцію парків" тощо. Тобто гроші платників податків витрачають не туди, куди хоче громада. Ми хочемо, аби міська влада, ЗМІ та звичайні містяни звернули увагу на те, куди спрямовують гроші наші обранці", — розповів Артем Ківак.

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, 21 жовтня 2023 рік

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, 21 жовтня 2023 рік

Віра з Черкас — дружина військового. Під міську раду прийшла з донькою Євою. Вважає, що нам першочергово потрібно перемогти, а потім усі інші проблеми вирішувати:

"Я хочу, щоб мої податки йшли на перемогу та забезпечення захисників, щоб ми не збирали гроші на дрони та автівки в соцмережах".

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, 21 жовтня 2023 рік

Співорганізаторка акції Валерія Цимбал розповіла, що вона та її друзі-волонтери не задоволені тим, як Черкаська міська рада розподіляє місцевий бюджет:

"Нам не подобається, що виділяються кошти на баскетбольні клуби, що розширюються дороги, організовуються "благодійні" концерти нашим коштом, бо ми платники податків. Це все робиться під час війни, коли у наших військових немає зимових курток, немає дронів, немає спорядження. Зараз кошти повинні йти їм. Так, "Черкаські Мавпи" — це гордість Черкас, але нині єдина наша гордість — це військові".

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, 21 жовтня 2023 рік

Серед присутніх — пані Лариса. Волонтерить із 2014 року, нині її син на фронті:

"Я з 2014 року плету маскувальні сітки. Синові зараз багато що докупляємо. Хочу, щоб він повернувся живим, щоб усі наші захисники повернулися живими з війни. Для цього треба їм допомагати".

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, 21 жовтня 2023 рік

Оксана Литвин, мама одного з футболістів, що займається у МСК "Дніпро", також прийшла на акцію:

"Я так розумію, що це гроші, які були в МСК "Дніпро". Їх тепер розподіляють на "Мавп". Якби ці гроші були зайві, їх би могли виділити на щось інше. Якщо ми зараз пішли на центральний стадіон, ми б побачили, в якому стані поля. Діти, які нібито чекають ці півтора мільйона, по всій області грають на тих полях, які є. Їх не відремонтували. Тепер ці гроші нібито зайві і їх хочуть віддати на баскетбол. Якщо вони такі зайві, може їх треба віддати на ЗСУ?"

"Якщо не дамо гроші на ЗСУ, наші діти гратимуть на мінних полях", — додав один з учасників акції, ім'я не назвав.

Василь Бабак Василь колишній спортсмен, вважає, що нині допомога для фронту важлива:

"У футбольній команді "Дніпро", яку фактично знищила містка влада, грали чудові спортсмени. Вболівальники, ультрас — це хлопці, які воюють нині передовій. Я повністю підтримую думку про те, що ці кошти потрібніші там, на фронті".

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, 21 жовтня 2023 рік

Серед мітингувальників — депутат Черкаської міськради, представник партії "Голос" Віктор Євпак. Розповів, що про акцію дізнався в інстаграмі — натрапив на пост Валерії Цимбал. На сесії був проти спрямування цих коштів:

"Я побачив пост Лєри Цимбал. Її чоловік, колишній айтівець, нині керує БпЛА на передку. Вона не з чуток знає, скільки на фронті потрібно дронів. А коли гроші йдуть на фінансування команди, за якою стоїть олігарх — власник медіа, бізнесу та партії, то це несправедливо. У той час коли на передовій гинуть хлопці, ми витрачаємо гроші на команду, власником якої є людина, у якої є гроші".

До мітингувальників звернувся також депутат міськради від партії "Голос" Володимир Друмашко:

"На сесії ми з колегою Євпаком намагалися відмовити депутатів від цього рішення, однак у відповідь чули лише насмішки. І це не вперше".

Суспільне Черкаси / Оксана Швед, 21 жовтня 2023 рік

Черкащанка Анастасія, мати чотирьох дітей, додала:

"Мій чоловік добровільно вступив до лав Нацгвардії. Ми з дітьми півтора року живемо в Латвії, сюди наразі приїхали зробити їм паспорти. Це дружня до України країна. Там щодня збирають допомогу для наших військових, також вони виділяють кошти зі свого бюджету нам на допомогу. У Латвії українці щосуботи збираються біля посольства і нагадують про війну, про полонених. А наші владці, наші депутати у той час, коли прості люди збирають кошти на армію, кладуть гроші у свої кишені".

Суспільне Черкаси / Оксана Швед

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України