У Дніпрі реставрують ретро-авто, якому пів століття

. Суспільне Дніпро

У Дніпрі, у музеї "Машини часу", реставрують рідкісний ретро-автомобіль, якому пів століття. Його привезли з Черкас у липні 2023 року, розповів Суспільному директор музею Михайло Прудніков.

Механік Валентин Дормидонтов двічі на тиждень приходить до майстерні, аби полагодити новий експонат. Каже: не знає, чи існують схожі машини, тому через це складно знайти необхідні запчастини.

"Він прийшов взагалі без нічого: без двигуна, без дуг. Для того, щоб ремонтувати електрику, взагалі довелось запрошувати спеціалістів. Вони це робили майже тиждень. Все було розграбовано вандалами: проводка обрізана — кому алюміній, а кому мідь", — сказав чоловік.

За його словами, в автомобілі вже зробили каркас кузова, полагодили електрику, встановили новий двигун та замінили кермо.

Механік Валентин Дормидонтов двічі на тиждень приходить ремонувати автівку. Суспільне Дніпро

Борис Зайка ремонтує машини майже десять років. Розповідає, найскладніше у реконструкції — відсутність необхідних деталей.

"Замість якоїсь запчастини, яка була на машині, треба зробити свою. Не знаю, як воно заплановано, я сам придумую, з Валентином раджусь, і роблю", — говорить механік.

Він додає: самостійно потрібно створювати кріплення і для майбутніх пасажирських крісел.

Борис Зайка бере участь в реставрації автівки. Суспільне Дніпро

"Буде три крісла у ряд, у кутку ще одне. Залишимо місце під вантаж, раптом треба буде за картоплею поїхати або на рибалку", — каже Борис Зайка.

Директор музею "Машини часу" Михайло Прудніков розповідає: автомобіль хотіли продати на запчастини. Він рідкісний: це ексклюзивна модель, зроблена на заводі, або ж саморобна машина.

Складність реставрації — у відсутності необхідних запчастин. Суспільне Дніпро

Наразі в автівці ремонтують гальма та займаються наповненням салону. Найближчим часом, каже директор музею, планують протестувати її під час їзди.

Авторка — Алла Бережна

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро