Кількість прийнятих РФ дітей, яку озвучила Львова-Бєлова, може бути завищена — Герасимчук

Ексклюзивно
. Уповноважена президента України з прав дитини Дар’я Герасимчук. Фото: ОПУ

Уповноважена президента України з прав дитини Дар'я Герасимчук заявила, що озвучена російською обмудсменкою Марією Львовою-Бєловою цифра у понад 700 тисяч прийнятих РФ українських дітей може бути завищена. За її словами, кількість таких дітей за підрахунками уповноважених органів може складати від 200 до 300 тисяч, проте за офіційними даними РФ вивезла з України 19 564 дитини.

Про це Дар'я Герасимчук повідомила у коментарі Суспільному.

"Якщо ми говоримо з вами про кількість, то потрібно проговорити кілька наявних цифр. Як би нам цього не хотілося, найбільша цифра озвучена публічно самими росіянами до сьогодні навіть більша ніж поінформувала Львова-Бєлова – це 744 тисячі наших дітей, яких вони нібито "евакуювали". Звісно, жодних списків чи якихось персональних даних взагалі немає. РФ не звітує жодній з міжнародних організацій хто ці діти, де вони та в яких умовах перебувають. Звичайно, й Україні вони так само не звітують. Тому, хто ці діти, звідки вони і як вони рахують – на сьогодні достеменно невідомо", — сказала Герасимчук.

За її словами, станом на 31 липня 2023 року на єдиній державній інформаційній платформі "Діти війни" можна побачити цифру у 19 546 дітей, яких було депортовано або примусово переміщено до РФ.

"Ця платформа містить інформацію про кількість дітей, яка оновлюється щоденно. Ми маємо Національне інформаційне бюро — той орган, який отримує заяви від батьків, родичів, свідків, місцевої влади за фактом депортації та примусового переміщення дитини, а також МВС, Нацполіцію, СБУ, Офіс Генерального прокурора, які верифікують отриману інформацію. Після детальної перевірки відомості потрапляють до відповідного реєстру Національного інформаційного бюро і, власне, оприлюднюються на порталі", — пояснила уповноважена президента з прав дитини.

Вона зазначила, що за підрахунками усіх компетентних органів, такої кількості дітей, про яку говорить Росія на територіях, звідки їх вивозили, просто не могло бути насправді.

"Тому ми переконані, що це черговий спосіб російської пропаганди – перебільшення. Тим більше якщо вони просувають легенду про "евакуацію та порятунок дітей", то чим більше ця цифра, тим вона вдаліша з їхньої точки зору. За нашими ж підрахунками, може йтися про 200-300 тисяч дітей, яких вони могли викрасти", — сказала Герасимчук.

Уповноважена з прав дитини також пояснила, чому Україна не може назвати точну цифру депортованих до РФ дітей.

"Чому ми не можемо назвати точну цифру? По-перше, території окуповані. Точної інформації про те, що сталося з дітьми, немає. Тільки після деокупації населеного пункту ми маємо більш точні відомості. Попри те, що йдеться про 200-300 тисяч депортованих і примусово вивезених дітей, ми комунікуємо саме про 19 546 дітей, бо щодо кожної такої дитини у нас є персональні дані, ми розуміємо, хто ці діти й звідки їх викрали. Однак це не означає, що ми знаємо, де зараз ця дитина", — сказала Дар'я Герасимчук.

Напередодні уповноважена РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова заявила, що з початку повномасштабного вторгнення Росія "прийняла" близько 4,8 мільйона жителів України, з них понад 700 тисяч — діти.

Що відомо про викрадення Росією українських дітей

Уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук повідомляла, що станом на кінець березня українській владі точно відомо про понад 19,5 тисяч дітей вивезених з ТОТ до Росії, але їх складно точно підрахувати через окупацію частини території України.

За даними Центру нацспротиву на квітень, росіяни на тимчасово окупованих територіях України проводять примусові "медогляди" дітей, аби мати підставу для їх депортації. І з початку року зі сходу України незаконно вивезли близько 103 тисяч неповнолітніх українців.

5 квітня 49 країн світу у спільній заяві засудили Росію за організацію засідання Радбезу стосовно нібито правових підстав викрадення українських дітей з тимчасово захоплених територій, йдеться у спільній заяві цих країн. Велика Британія заблокувала трансляцію виступу російської уповноваженої з прав дітей Львової-Бєлової на ресурсах ООН, закликавши її відповідати за свої дії в Гаазі.

В Офісі генпрокурора повідомили, що єдиного прозорого алгоритму чи механізму, який дає можливість повертати депортованих до Росії українських дітей, на сьогодні немає.

17 березня МКС видав ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової за вивезення дітей

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

Речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна "не матиме для Росії жодного значення", адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС.

Поки Путіна та Львову-Бєлову не арештують, МКС не може проводити судові засідання, пояснював Суспільному речник суду Фаді Ель Абдалла. За його словами, Україна може вимагати їхнього арешту на території 123 країн, які визнають рішення МКС. Розслідування триває за запитом та матеріалами України.

МКС може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права: воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Водночас МКС не може засудити за злочин агресії — факт нападу Росії на Україну. Оскільки ані Україна, ані Росія не ратифікували основоположний документ суду — Римський статут. Аби засудити РФ та Путіна за факт нападу, потрібно створити спеціальний трибунал.

Україна працює над створенням спеціального трибуналу для покарання керівництва РФ за злочини в Україні не тільки з початку повномасштабної війни, а з початку агресії 2014 року.