Принти замість оригіналів: у Берліні планують відкрити виставку робіт українця попри заборону від автора

. Фото: Arik Weismann/facebook, та робота Аріка Вайсмана із сайту галереї Guelman Und Unbekannt

У Берліні 26 квітня у галереї Guelman Und Unbekannt мала відкритися виставка "Покаяння" українсько-німецького художника Аріка Вайсмана. Однак ще 19 квітня митець заявив про її скасування. Водночас виставка з сайту галереї не зникла, а куратор Марат Гельман заявив, що попри все відкриття відбудеться.

Арік Вайсман у повідомленні у Facebook зазначив, що скасовує виставку своїх робіт та забороняє галереї їх використовувати: "Я скасовую її, оскільки на даному етапі стало зрозуміло, що моя основна і дуже важлива ідея цієї виставки не буде реалізована та висвітлена в повній мірі куратором Маратом Гельманом, а тому призведе до викривлення самої ідеї".

За словами митця, оригінальна ідея виставки була спрямована на висвітлення каяття всього російського народу перед Україною та світом "за збройний напад на мою країну, за вбивства та геноцид мого народу та інших народів, що постраждали від російської агресії".

Водночас на сайті галереї згадок про першочерговий задум митця немає.

"Перша виставка під назвою "Покаяння" представляє твори, створені українсько-німецьким художником Аріком Вайсманом, і досліджує нову іконографію, натхненну 50-им псалмом із Біблії", — йдеться у описі.

Виставку "Покаяння" у Берліні все одно планують провести попри заборону автора. Фото: Marat Guelman/Facebook

"Всім, хто прийде на виставку, я повідомляю, що роботи, які виставляються, мною не підписані і я заборонив Гельману їх виставляти (...), тобто він використовує мої роботи незаконно", — написав митець у вже видаленому коментарі під постом куратора-росіянина.

У власному повідомленні 24 квітня Гельман зазначає, що поштова скринька галереї зазнала "атаки": "Ну товариші, ну не можна так відверто заздрити. Так, відкриття галереї починається з виставки "Покаяння" не випадково. Це пов'язано безпосередньо з путінською агресією".

У коментарі Суспільне Культура Арік Вайсман заявив, що зараз працює з юристами, оскільки дозволу на використання його робіт у галереї немає: "Я вважаю що жодна моя непідписана робота не може бути використана. Оригінали робіт в електронному варіанті з моїм електронним підписом тільки у мене".

Він також розповів, що усі роботи, які галерея збирається представити публіці – це роздруковані принти, а не оригінали робіт.

"І галерея заблокувала мене писати коментарі", – додав Вайсман.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: culture@suspilne.media. Ваші історії важливі для нас!