Суд у справі мера Черкас перенесли: немає грошей повідомити про позов президенту

.

Суд переніс засідання щодо розгляду справи про захист честі та гідності міського голови Черкас Анатолія Бондаренка, який подав позов після образливих заяв з боку президента Володимира Зеленського.

Як повідомляє кореспондент Суспільного, 23 червня Бондаренко та його адвокат Денис Ципін очікували рішення суду у справі щодо президента, але суд не направив главі держави позовну заяву, тож засідання перенесли на 18 серпня.

"Судове засідання відбулося. Суддя повідомила нам, що у середині травня закінчилися кошти, тож президента належним чином не повідомили про справу проти нього. На нашу думку, суддя затягує справу. Ми подали заяву про відвід судді, проте її не задовільнили", — сказав мер Черкас.

На його думку, це "надзвичайно проста справа" і рішення очікували отримати швидко. Він стверджує, що справу затягують через те, що 22 червня надійшло повідомлення від аудиторської служби про повну фінансову перевірку всіх департаментів міськради Черкас.

"Ми не заперечуємо, але, на нашу думку, це суперечить постанові Кабміну про посилення карантину", — заявив Бондаренко та наголосив, що приходив до суду з документами, які підтверджують, що у нього не було судимостей і він не є обвинуваченим чи підозрюваним у 19 кримінальних провадженнях. Він впевнений, що рішення суду у будь-якому разі буде на його користь

"Я не бандит, а людина, яка обрана більшістю мешканців Черкас. До цього був обраний депутатом. Мені прикро, що президент, не розбираючись, дозволяє собі такі вислови, незалежно від того, чи це на адресу мера, який його не підтримує, чи на адресу будь-якої іншої людини", — сказав він.

За його словами, президент "має навчитися не ображати людей".

"Бути гарним артистом — це одна справа, а керувати країною — зовсім інша. Мені здається, що це ті речі, які повинен усвідомити кожен громадянин і кожен президент країни після рішення суду, а я впевнений, що рішення буде на нашу користь, що не можна ображати людей. А це — найголовніше", — додав Бондаренко.

У свою чергу, адвокат Денис Ципін поскаржився на те, що українське законодавство занадто ліберальне через те, що не передбачає кримінальної відповідальності за образи.

"Образи не є кримінальним злочином. Тому має бути компенсація. У нас вона символічна, але президент має заплатити за те, що він ображає людину", — сказав Ципін.

Представників Зеленського під час засідання суду не було.

Що відомо

  • Міський голова Черкас подав позов до суду на президента України.
  • Раніше Володимир Зеленський заявив, що не сяде за стіл "із такими бандитами", розповідаючи про те, що думає про міського голову Черкас Анатолія Бондаренка.
  • Все почалося з того, що у Черкасах пом'якшили карантин без дозволу Кабміну. У МОЗ розкритикували за це місцеву владу.
  • Після цього Зеленський передав меру Черкас "полум'яний привіт".
  • Бондаренко пообіцяв чинити опір та застеріг Зеленського від тиску.