Конституційний суд Вірменії визнав юрисдикцію МКС

. Вірменія, Єреван. Площа Республіки. Фото: Pixabay

Конституційний суд Вірменії оприлюднив своє рішення, яким визначив, що передбачені Римським статутом Міжнародного кримінального суду, відповідають Конституції Вірменії. Про це повідомляє News.am.

А Конституційний суд постановив, що зобов'язання, встановлені заявою про ретроактивне визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду, відповідають вірменській конституції.

Питання обговорювалося в суді у письмовому порядку. Рішення КС є остаточним та набуває законної сили з моменту його прийняття.

Читайте також: Влада ПАР юридично зобов'язана арештувати Путіна, якщо він приїде на саміт БРІКС у серпні — Sky News

Видання зазначає, що наприкінці 2022 року уряд Вірменії звернувся з цього приводу до Конституційного суду. Роздуми про визнання Римського статуту, на думку уряду, пов'язані з тим, що з'являється можливість притягнути Азербайджан до відповідальності за його воєнні злочини.

Римський статут був підписаний 17 липня 1998 року, але Вірменія не ратифікувала його до сьогодні, оскільки у 2004 році Конституційний суд Вірменії визнав зобов'язання цієї угоди такими, що суперечать декільком положенням тодішньої конституції Вірменії.

Що відомо про ордер МКС на арешт Путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду.

Головний прокурор МКС Карім Хан заявив, що ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової, виданий Міжнародним кримінальним судом, не має строку давності.

Читайте також

Перший крок до Гааги. Головні питання про ордер на арешт Путіна і чому це — справді історичне рішення

Шойгу, Лавров, Патрушев: кого підозрюють у скоєнні злочину агресії проти України. Пояснює ОПУ