ВАКС переніс обрання запобіжного заходу ексміністру інфраструктури Пивоварському

Оновлено
. Ексміністр інфраструктури Андрій Пивоварський. Фото: з Фейсбуку А. Пивоварського

Вищий антикорупційний суд переніс на 15 березня обрання запобіжного заходу ексміністрові інфраструктури Андрію Пивоварському та його заступникові. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Суддя заслухав позиції прокурора та двох адвокатів Пивоварського. Крім того, перед суддею виступили поручителі.

Прокурор Віталій Пономаренко клопотав про обрання ексміністрові запобіжного заходу у вигляді застави 20 млн гривень.

Крім того, прокурор клопотав про те, щоб слідчий суддя встановив обмеження в спілкуванні Пивоварського з іншими учасниками справи, свідками, аби ексміністр не мав вплинути на свідків чи знищити докази.

У САП зазначили, що у 2015 році Мініфраструктури видало наказ, який дозволяв приватним компаніям ТОВ "ТІС-Руда" та ТОВ "ТІС-КТ" стягувати частину ставки корабельного збору із суден в морському порту "Південний" для суден, які виконують вантажні операції у окремих причалах.

За словами прокурорів, наказ було видано попри те, що акваторія "Південного" є державною власністю та перебуває у користуванні "АМПУ", і право на збори належить виключно державному підприємству.

У САП стверджують, що окремі працівники міністерства, які не були згодні із даним наказом були змінені на лояльних, а державі було завдано понад 30 доларів млн збитків.

Захист просить відмовити у клопотанні прокурора. Один з адвокатів каже, що суд повинен проаналізувати наявність обґрунтованої підозри щодо Пивоварського.

"Ми вважаємо, що відсутня обґрунтована підозра. Ми вважаємо, що Пивоварський не зловживав посадовим становищем у 2015 році", — адвокат ексміністра інфраструктури.

За його словами, у матеріалах прокурорів відсутня будь-яка інформація, яка б могла свідчити про те, що був вчинений злочин ексміністром.

За словами адвокатів Пивоварського, наказ мав на меті збільшити інвестиційну привабливість українських портів. Крім того, захист зазначив, що робота з вдосконалення процедур розподілу корабельного збору велась ще до призначення підозрюваного на посаду міністра.

Адвокати також наголосили, що наказ Міністерства, про який йдеться у справі, був завізований Мін’юстом, а значить, і перевірений на відповідність чинному законодавству України. Лише після цього він був зареєстрований і набув чинності.

На засідання також прийшли декілька десятків осіб, які готові взяти Пивоварського на поруки. Серед них депутати Київської міської ради.

Колишній міністр екології та природних ресурсів, поручитель Ігор Шевченко назвав справу необґрунтованою.

Вона абсурдна по своїй суті. Сім років ми працювали пліч-о-пліч з Андрієм Пивоварським, разом припиняли корупцію. В портах в тому числі. Пивоварський кристально чиста, чесна людина. Фахівець найвищого рівня. Прошу відмовити в клопотанні прокурора", — сказав він.

Що відомо про підозру Пивоварському

22 лютого стало відомо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру колишньому міністру інфраструктури України та його колишньому першому заступнику. Їх підозрюють у зловживанні владою та службовим становищем, яке завдало державі понад 30 мільйонів доларів збитків, зазначили у САП.

Пивоварський тоді підтвердив отримання підозри своїм постом у Фейсбук.

"Будь-які обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення є абсолютно надуманими та безпідставними. Я готовий відстоювати свою правоту та честь як органах досудового розслідування та прокуратурі, так і в судових інстанціях", — заявив тоді ексміністр.

Колишній міністр інфраструктури Андрій Пивоварський зранку у понеділок, 27 лютого, отримав клопотання про обрання йому запобіжного заходу. Йдеться про  заставу у розмірі 20 мільйонів гривень.