"Книжки — це теж зброя у війні проти "русского міра": владу закликали виконати закони про підтримку української книги

. Фото: Рівненська обласна бібліотека для молоді

10 січня Український інститут книги пояснив свою неможливість надання книжкових сертифікатів та субсидій для українців. У відповідь на це 12 січня представники літературної спільноти виступили із заявою, що невиконання законів про підтримку української книги є загрозою національній безпеці. Заяву розмістив на своїй сторінці у Facebook громадський діяч Тарас Шамайда.

В УІК зазначили, що відповідно до Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження" з 1 січня 2023 року мала би розпочатись реалізація програми надання щорічної натуральної допомоги у вигляді сертифіката на придбання книг.

Однак Законом "Про Державний бюджет України на 2023 рік" не були передбачені кошти на реалізацію цих програм, а питання їх реалізації буде розглянуте Урядом після закінчення чи скасування воєнного стану.

Підписанти вважають цю позицію неприйнятною. "По суті, інститут заявляє, що не буде виконувати закон", — йдеться у заяві.

фото: Суспільне Полтава

Письменники та видавці вважають, що будь-які заяви, що задля економії коштів можна не виконувати закон, річна вартість якого становить менш як 0,02% видатків держбюджету, є щонайменше безвідповідальними.

"Українські книжки — це теж зброя у війні проти "русского міра". Закони №№2309 і 2313 ухвалювалися саме під час війни і з огляду на воєнні обставини. (...) Невиконання цих законів є прямою загрозою національній безпеці України", — заявляють вони.

Сапковський, Орвелл та Герберт: назвали найбільш продавані книжки 2022 року

Заяву підписали зокрема:

  • письменниця та ілюстраторка Ірен Роздобудько,
  • письменниця Тамара Горіха Зерня,
  • письменниця Оксана Забужко,
  • письменник та журналіст Юрій Винничук,
  • письменник Андрій Кокотюха,
  • письменник та журналіст Андрій Курков,
  • поетеса і співзасновниця "Видавництва Старого Лева" Мар’яна Савка,
  • видавець і основний власник видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький,
  • журналіст, публіцист та письменник, Вахтанг Кіпіані,
  • акторка Ірма Вітовська та інші.
"Жити не можна померти": збірка військовослужбовця Олександра Осадка вийшла посмертно

Директорка УІК Олександра Коваль прокоментувала виданню "Детектор медіа" заяву та ситуацію, яка склалася. За її словами, їм прикро, що оприлюднене інститутом повідомлення дехто зрозумів як відмову виконувати закон.

"Виконання закону покладається на Український інститут книги і ми готувалися до цього: у встановленому порядку і у встановлені терміни подали і відстоювали бюджетний запит, (...) Але у прийнятому Верховною Радою держбюджеті ці кошти затверджені не були попри всі наші зусилля", — зазначила пані Коваль.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube.

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: culture@suspilne.media. Ваші історії важливі для нас!