Доглядають понад тисячу кажанів: як в умовах війни працює центр реабілітації рукокрилих у Харкові

. Фото: Суспільне Харків

Через початок повномасштабної війни навесні 2022 року кажанів з Українського центру реабілітації рукокрилих не змогли одночасно випустити на волю: випускали групами. На зимівлю у 2023 році у центрі лишилось близько тисячі рукокрилих.

Через потепління тварини з укриттів вилітають на вулиці, а повернутися назад їм не вистачає сил, розповідає фахівчиня центру Альона Шуленко.

У середині грудня волонтери привезли майже 600 кажанів. Знайшли їх в одній з кімнат у гуртожитку педагогічного університету, говорить Альона.

Фото: Суспільне Харків

"Зараз ця колонія перебуває у нас в холодильнику. Вони всі розфасовані по мішечках. Не більше десяти в один мішечок, щоб їм було комфортно зимувати", — розказує фахівчиня.

Фото: Суспільне Харків

Через часті обстріли Харкова навесні працівники центру не завжди могли дістатися роботи. Тому, говорить Альона, для кажанів зробили клітку з отвором у вікно.

Фото: Суспільне Харків

"Ми не могли дуже довго нікуди поїхати, бо з трьох тисяч кажанів, які були у центрі, — одна тисяча була в екопарку. Ми не мали до них доступу. Чекали коли буде хоч якась нагода туди поїхати, перевірити і забрати. Коли ми приїхали, кажани наші спали, немов немовлята. Вони не втратили жодного грама за два місяці без нашого нагляду", — згадує фахівчиня центру.

Фото: Суспільне Харків

Понад тисячу тварин, які залишились зимувати у центрі, планують випустити у квітні цьогоріч.

Читайте також

Які незвичні метеорологічні явища фіксували на Харківщині у 2022 році: розповідає синоптик

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube