Рада провалила постанови про скасування "антиколомойського" закону

Важливо
. УНІАН

Верховна Рада не ухвалила жодну з двох постанов нардепів Олександра Дубінського та Антона Полякова, які пропонували скасувати результати голосування за законопроєкт про банки через нібито порушення регламенту.

Під час голосування за постанови 2751-д-П та 2571-д-П1 не набралось достатньої кількості голосів.

Перед голосуванням Поляков просив колег підтримати його постанову, а Дубінський наголошував, що всі порушення нібито зафіксовані, тож процес треба повернути у законне русло.

Він заявив, що незалежно від того, як проголосують за їхні з Поляковим постанови, спікер парламенту Дмитро Разумков не має права підписувати цей документ.

Представники ВО "Батьківщина" та ОПЖЗ висловлювались на підтримку цих постанов.

Голова комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Сергій Кальченко наголосив, що під час самого голосування за "антиколомойський" закон 13 травня ні Дубінський, ні Поляков не подавали скарг до спікера щодо порушень, а також не висловлювались проти голосування.

Під час голосування за проєкти постанов проголосували 78 та 84 депутати з необхідних 226, тож вони не були ухвалені.

Читайте також: Тисячі поправок до "антиколомойського" закону. Як це пояснюють депутати і що кажуть у Нацбанку

Що відомо

  • 13 травня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про банки, який називають "антиколомойським".
  • Одразу після того, як цей документ підтримав парламент, нардеп і автор понад 6 тисяч поправок до закону Антон Поляков подав проєкт постанови про скасування результатів голосування.
  • Ще одну схожу постанову зареєстрував його колега та автор 1199 поправок до закону Олександр Дубінський.
  • У пояснювальних записках вони аргументували необхідність скасування голосування через нібито грубе порушення рагламенту Ради.
  • Під час самого голосування депутати партії "Слуга народу" Олександр Дубінський, Ольга Василевська-Смаглюк, Максим Бужанський, а також Антон Поляков і Ганна Скороход (виключені з фракції "Слуги народу") голосували проти.
  • Міністр юстиції Денис Малюська та представники інших фракції заявляли, що противники законопроєкту будуть блокувати підписання документу, зокрема, подаючи позови до Конституційного суду та ЄСПЛ.
  • 14 травня народний депутат Антон Поляков подав позов до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою визнати протиправними дії голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та голови парламентського комітету Данила Гетманцева через нібито порушення регламенту під час розгляду законопроєкту.
  • Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що очікує, що Верховна Рада найближчим часом ухвалить так званий "антиколомойський" закон про банки, щоб Україна могла отримати 5 мільярдів доларів кредиту від Міжнародного валютного фонду.
  • 30 квітня Верховна Рада дозволила розглянути у другому читанні за спецпроцедурою законопроєкт про банки, який називають "антиколомойським".
  • Раніше розгляд законопроєкту заблокували окремі нардепи, які подали понад 16 тисяч поправок до документу. Зокрема, рекордсменом із внесених 6000 поправок став виключений з фракції "Слуга народу" Антон Поляков. Ще 1500 поправок подала нардепка від СН та колишня журналістка 1+1 Ольга Василевська-Смаглюк.
  • 30 березня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, який унеможливить повернення ПриватБанку ексвласникам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову.
  • Проголосувати за документ парламентарів закликав Володимир Зеленський. За словами президента, його потрібно ухвалити задля отримання траншу від Міжнародного валютного фонду, що допоможе уникнути дефолту.